„Már főzni sem tudunk, mert nem tudjuk kicseréltetni a gázpalackot”

Kiderült, hogy a hatósági áras jogszabály lehetővé tesz egy kiskaput, és azt a MOL ki is használja. (Frissítve)

"Már főzni sem tudunk, mert nem tudjuk kicseréltetni a gázpalackot" - panaszolta olvasónk a telefonba, amikor péntek délután felhívta szerkesztőségünket.

Kiderült, hogy a szombathelyi család hetek óta hiába próbálja az üres gázpalackját telire cserélni, azaz hiába akar PB-gázt vásárolni. Noha Szombathelyen több cserehely is van, sehol nincs a 11,5 kilós palackból, amit évtizedek óta használnak.

11,5 kg-os gázpalackok egy cseretelepen
Rosta Tibor / MTI

Olvasónk azt mondta, körülbelül egy hónapja tűnt el a gázpalack a cseretelepekről, eddig sikerült kihúzniuk, mert több palackjuk is van. De most az utolsó is kifogyott - mondta.

A hatósági ár áll a háttérben

Szombathelyen is és a megye többi részén is van még bőven olyan helyek, ahol nem elérhető a vezetékes földgáz, vagy éppen nem vezették be az a házba. Az ilyen lakások többségében PB-gázt használnak, amit palackokban lehet megvásárolni, majd cserélgetni, mint egykor a szódáspatronokat.

A legelterjedtebb a 11,5 kilós palack, és most éppen ez okozza a problémát. A rezsicsökkentés-csökkentés jegyében ugyanis pontosan meghatározták, hogy milyen energiahordozókra érvényesek az alacsonyabb hatósági árak, és milyenekre nem.

A PB-gázpalackoknál sikerült úgy megfogalmazni a jogszabályt, hogy a hatósági ár csak a 11,5 kilós gázpalackokra vonatkozik. Miközben a piacon vannak más méretű palackok is, ugyanarra a célra ott van például a 10,9 kilós, amire nem érvényes a hatósági ár.

Innentől könnyű kitalálni a folytatást. A MOL mint nagykereskedő, augusztus elején beszüntette a 11,5 kilós gázpalack forgalmazását és cseréjét, helyette a 10,9 kilósakat állították be. Amelyekre nem vonatkozik a hatósági ár.

Mit jelent ez a fogyasztóknak?

A 11,5 kilós gázpalack cseréje a hatósági áron 5 715 forint volt. A 10,9 kg-os palackot 7800 forintért cserélik, és abban 0,6 kg-mal kevesebb gáz van.

A MOL egyébként azzal indokolta a váltást, hogy biztosítani akarják az ellátást, és ezért vezették be a kisebb, 10,9 kg-os palackokat.


Frissítés

Mint közben kiderült, nem kell új palack, egyszerűen annyit csinálnak, hogy a 11,5 kilós palackba töltik bele a kevesebb, 10,9 kg-os palackba való gázt.

Az ügyre holnap részletesen visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem