„Már főzni sem tudunk, mert nem tudjuk kicseréltetni a gázpalackot”

Kiderült, hogy a hatósági áras jogszabály lehetővé tesz egy kiskaput, és azt a MOL ki is használja. (Frissítve)

"Már főzni sem tudunk, mert nem tudjuk kicseréltetni a gázpalackot" - panaszolta olvasónk a telefonba, amikor péntek délután felhívta szerkesztőségünket.

Kiderült, hogy a szombathelyi család hetek óta hiába próbálja az üres gázpalackját telire cserélni, azaz hiába akar PB-gázt vásárolni. Noha Szombathelyen több cserehely is van, sehol nincs a 11,5 kilós palackból, amit évtizedek óta használnak.

11,5 kg-os gázpalackok egy cseretelepen
Rosta Tibor / MTI

Olvasónk azt mondta, körülbelül egy hónapja tűnt el a gázpalack a cseretelepekről, eddig sikerült kihúzniuk, mert több palackjuk is van. De most az utolsó is kifogyott - mondta.

A hatósági ár áll a háttérben

Szombathelyen is és a megye többi részén is van még bőven olyan helyek, ahol nem elérhető a vezetékes földgáz, vagy éppen nem vezették be az a házba. Az ilyen lakások többségében PB-gázt használnak, amit palackokban lehet megvásárolni, majd cserélgetni, mint egykor a szódáspatronokat.

A legelterjedtebb a 11,5 kilós palack, és most éppen ez okozza a problémát. A rezsicsökkentés-csökkentés jegyében ugyanis pontosan meghatározták, hogy milyen energiahordozókra érvényesek az alacsonyabb hatósági árak, és milyenekre nem.

A PB-gázpalackoknál sikerült úgy megfogalmazni a jogszabályt, hogy a hatósági ár csak a 11,5 kilós gázpalackokra vonatkozik. Miközben a piacon vannak más méretű palackok is, ugyanarra a célra ott van például a 10,9 kilós, amire nem érvényes a hatósági ár.

Innentől könnyű kitalálni a folytatást. A MOL mint nagykereskedő, augusztus elején beszüntette a 11,5 kilós gázpalack forgalmazását és cseréjét, helyette a 10,9 kilósakat állították be. Amelyekre nem vonatkozik a hatósági ár.

Mit jelent ez a fogyasztóknak?

A 11,5 kilós gázpalack cseréje a hatósági áron 5 715 forint volt. A 10,9 kg-os palackot 7800 forintért cserélik, és abban 0,6 kg-mal kevesebb gáz van.

A MOL egyébként azzal indokolta a váltást, hogy biztosítani akarják az ellátást, és ezért vezették be a kisebb, 10,9 kg-os palackokat.


Frissítés

Mint közben kiderült, nem kell új palack, egyszerűen annyit csinálnak, hogy a 11,5 kilós palackba töltik bele a kevesebb, 10,9 kg-os palackba való gázt.

Az ügyre holnap részletesen visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem