Folytatódnak a szombathelyi pedagógus-demonstrációk - Most a kanizsais tanárok olvastak fel petíciót

Az első három órát nem tartották meg a gimnáziumban.

Reggel kilenc óra előtt tucatnyi pedagógus sürgött-forgott a Kanizsai Dorottya gimnázium bejáratánál. Papírlapokra nyomtatott szöveget ragasztottak a falra és az ajtóra.

Polgári engedetlenség a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban
Mészáros D. Zsolt

"Ki fog holnap tanítani?" és a "Sztrájk alapjog" mondatokat állították össze a betűkből. Majd felsorakoztak, és egyikük felolvasott egy petíciót, lásd videónkat:

Közben a járókelők közül volt, aki integetett nekik, egy elhaladó autó dudálással köszöntötte őket, de volt olyan is, akinek láthatóan nem tetszett az akció.

Polgári engedetlenség a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban
Mészáros D. Zsolt

A Kanizsai gimnázium nem az egyetlen szombathelyi iskola, amelyik januárban csatlakozott a pedagógusok alacsony bérek és rossz munkakörülmények miatti tiltakozásához, illetve most február második felében ahhoz a mozgalomhoz, amelyik tiltakozik a sztrájkot szabályozó kormányrendelet ellen.

Polgári engedetlenség a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban
Mészáros D. Zsolt

Az első a Nagy Lajos gimnázium volt január végén, ahol kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kapujában - „Harcolunk az oktatásért” 2022. January 31. 10:02 , ehhez akkor több iskola is csatlakozott. Ez még az említett kormányrendelet előtt történt.

Most hétfőn a Zrínyi Ilona általános iskola húsz tanára sztrájkolt „Példát szeretnék mutatni a gyerekeknek” – Polgári engedetlenség a szombathelyi Zrínyi iskolában 2022. February 21. 10:14 , szerdán pedig a Bolyai gimnázium tanárai fejezték ki szolidaritásukat A szombathelyi Bolyai Gimnázium tanárai szolidarítanak - Frissített 2022. February 23. 11:16 a sztrájkrendelet ellen tiltakozó engedetlenségi mozgalommal.

Más iskolákban szintén történtek megmozdulások, és információink szerint a jövő héten újabban várhatók.

A felolvasott nyilatkozat

Mi, a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022 február 25-én 7:45 és 10:20 között, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, az első 3 órában nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő műveletben való részvételünkről önállóan, egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk.

Az engedetlenség nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunk mindennemű pártpolitikától független.

Tettünkkel a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Ezáltal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet