“Pest akkor jó, ha megtalálod a tökéletes részeket” - Hogyan élnek a vidéki kollégisták Budapesten?

Kíváncsiak voltunk, hogy az ország fővárosában - ami bár drága, de sok lehetőséget is kínál - hogyan élnek a vidéki diákok. Ezért megkérdeztük őket budapesti, kollégiumi életükről.

Egy keddi napon három médiás hallgatótársamat faggattam ki arról, hogy milyen Budapesten egyetemistának lenni. Mindhármuk máshonnan jön: egyikük egy jászsági kisvárosból, másikuk egy nyugat-dunántúli megyei jogú városból, míg a harmadik egy felvidéki faluból.

Fanni Jászárokszállásról

Fanni egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei városból jön és jelenleg a Damjanich Utcai Kollégiumban (DUK) lakik. “Szerintem a legjobb felépítésű koli az összes ELTE-s kollégium közül. Azért jó, mert ott nem csak egy szobát kapunk, hanem egy lakóegységet, ami úgy néz ki, mint egy lakás. Van fürdőszobánk, mosdónk, nappalink és három szoba, amikben 3-3 fő lakik, tehát kilencen lakunk egy egységben.”

Fanni
Reitli Ádám

Ez első hallásra soknak tűnhet, de Fanni mindenkit megnyugtat. “Abból a szempontból jobb más koliknál, hogy ott húsz, harminc fő használ egy zuhanyzót vagy egy konyhát és míg máshol takarítók vannak, nálunk nekünk kell takarítani és minden hónapban van egy lakóegység ellenőrzés, ahol megnézik, hogy bizonyos szempontoknak megfeleltünk-e, tisztaság van-e konyhában, nem dobáltuk szét a cuccokat a szoba közepén stb. Sokkal önellátóbb ez a koli.”

Általában hetente szokott hazajárni, mert mindössze egy óra az út vonattal, de vizsgaidőszak idején inkább kéthetente. “Régi álmom volt, hogy az ELTE-re járják, már 13 éves koromban elhatároztam, hogy ide jövök, csak még nem tudtam, milyen szakra. Nagyon szeretem Pestet és a tömegközlekedést, nálunk tényleg csak busz jár. Sokan szidják, de én imádom, hogy tíz percenként járnak a közlekedési eszközök, ez óriási előny.”

“Sajnos az a tanuló vagyok, akinek diákhitelt kell felvennie ahhoz, hogy itt tudjon élni Pesten, mert elváltak a szüleim és anyukámmal és két tesómmal élek együtt. Emiatt megigényelhettem a kollégiumot szociális hátrányos helyzet miatt és az anyagiakat ösztöndíjból fedezem, valamint a diákhitelemből.”

Amikor egyetemi étkezésről van szó, sokaknak az “instant tészta és energiaital” kombó jut az eszébe, de mindenkit megnyugtatok, ez egy szélsőséges sztereotípia (bár valamennyire igaz). “Amikor hétvégén otthon vagyok, akkor együtt szoktam főzni anyukámékkal, vagy ha épp nem érek rá akkor ők főznek és amikor visszajövök Pestre, akkor kettő-három napra elegendő kaját hozok magammal. Ha hétvégére itt maradnék, akkor magamra szoktam főzni. Régóta tudok főzni, tésztás ételeket, pörköltet, múltkor palacsintát sütöttem, tehát mindent, amit el tudsz képzelni. Csak sütőnk nincs egyedül a közös konyhán.”

DUK
elte.hu

Szabadidejében Pesten Fanni általában tanul. “Itt Pesten az a jó, hogy magamra kell hagyatkoznom, nincs itt rokonom. Sokkal szabadabbnak érzem magam. Ahol én lakom, az egy kisváros, ahol se egy mozi, se egy szórakozási lehetőség. Leginkább a kutyám hiányzik otthonról, de egyébként a barátom és a családom is, de elsősorban a kutyám, a labradorom, mert vele nem tudok üzenetet váltani.”

Leendő kollégisták, figyelem! Fanni kollégiumi “life hackje”: “Fontos az, hogy tudd ki vagy és mit akarsz, légy önellátó. Ne legyen az, hogy nem tudsz beilleszkedni, nem tudsz főzni, takarítani. Ezek alapvető skillek, a koliban már magad vagy és magadra kell számítanod.”

Frodó Nagykanizsáról

Frodó zalai, mellesleg a szobatársam is a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban (KCSSK). “Két szobatársam van, az meg maga a burzsoázia! Hazajárni kéthetente szoktam, de attól függ, hogyan alakulnak a programok akár a koliban, akár az egyetemen. Ha ki kell mennem más vidéki településekre fordítani, helyszíni tudósítást csinálni vagy titkári feladatokat ellátni, akkor érdemesebb kocsiba ülni, de Budapesten belül inkább a tömegközlekedést használom, mert sokkal dinamikusabb és gyorsabb.”

Frodó
Reitli Ádám

“Pest akkor jó, ha megtalálod a tökéletes részeket. Ha megtalálod az olyan részeket, mint mondjuk a Göncz Árpád városközpont vagy az Infopark, ha felfedezed a budapesti élet varázsát, akkor egész jó hely tud lenni.”

Nagykanizsán csak egy kihelyezett tagozata van a Pannon Egyetemnek, Frodó a szakmai és baráti kapcsolatok miatt választotta a fővárost. “Van olyan, amikor negatívban, van amikor pozitívban vagyok, ez mind attól függ, hogy mennyi váratlan kiadásom van az egyetemi teendők és a kollégium miatt. Ezek mellett leginkább élelmiszerre és a kocsira, ha úgy adódik, akkor elektronikai dolgokra is költök. Még tervben van egy jobb kamerára és mikrofonra való kiadás.”

“Az újságírónk Rámsai Gordonnak szokott nevezni, saját magamra szoktam sütni, főzni, ha az időm engedi, ugyanakkor a kollégiumban a klubok - amik ilyen baráti körök - szoktak mindenféle kajáltatástokat szervezni relatíve alacsony áron, azokra is le szoktam menni. Általában chilis babot szoktam főzni, vagy mindenféle olasz tésztát, például pestós tésztát, eredeti bolognai spagettit vagy vodkás pennét. Olykor-olykor szoktam zalai krumpli prószát sütni, vagy esetleg gyrost vagy akár sima sülthúst is. A sütés-főzés a fűszerekkel való játék.”

Frodó nem egy bulis ember, inkább a kollégiumban tölti az idejét tanulással, barátokkal és rendezvényekkel. “Ha úgy akad, akkor kiülök a Margit-szigetre vagy akár egy parkba, élvezni a madarak csicsergését. Részben több, részben kevesebb különbség van Kanizsa és Pest között. Kevés abból a szempontból, hogy csúcsforgalomban ugyanakkorák a dugók, de sok is, mert Budapesten a tömegközlekedés európaibb, mint Nagykanizsán, ahol csak buszok vannak. Több a panelnegyed itt és kevesebb a kátyú.”

KCSSK
elte.hu

“A KCSSK-t általában olyan emberek választják, akik nem szeretnek aludni. Az ELTE legnagyobb kollégiuma, de erős a kollégiumi élet. Hol az egyik klub kajáltat, hol a másik bulit tart, de vannak kolis partik is, mint a KCS Csütörtök. Vannak nagyobb események is, mint Showhajtás, amikor a klubok több különböző téren próbálják összehasonlítani a tudásukat, legyen az kvíz, előadás, kreatív vagy akár videókészítés, huszonnégy óra leforgása alatt, amit megelőznek különféle előfeladatok. Szünetek az egységek közt alig akadnak. Van a BAMBI (Bezzeg a mi békebeli időnkben) az öreg alumni hallgatók részére és van a Budaörsi Napok, ahol a klubok delegálnak jelölteket, van civil falu, este a klubok adnak elő színdarabokat, koncerteket és nagyobb fellépőkkel szokott zárulni, például tavaly Lil Frakk volt és Antilop Kid.”

Otthonról csak a családja hiányzik, “az élet felfelé megy, haladni kell a sodrással, előbb-utóbb ki kell lépni a fészekből, amit meg is tettem már szerintem.”

Frodó jó tanácsai a leendő kollégistáknak: “Hozzatok magatokkal indukciós főzőlapot. Próbáljatok alternatív megoldásokat találni sütés, főzésre mert a konyhában szűkös a hely és bármi elromolhat. Kávéfőzőt, vízforralót, amit tudtok szerezzetek be saját magatoknak, bár ez mondjuk kollégiumi felszereltségtől függ. Legyetek agyafúrtak és leleményesek, mert ha nem jönnek szerelők, akkor nektek kell megszerelni bizonyos dolgokat, ami hasznos lehet később például egy rendezvényszervezés alkalmából. A klubozást mindenképpen próbáljátok ki, mert egyrészt egy közösség részévé váltok, másrészt a munka világában is hasznos dolgokat tudtok tanulni.”

Viktor Galántáról

Viktor Galántára járt középiskolában és egy évet kihagyott munka miatt. A Márton Áron Szakkollégiumban lakik Óbudán a testvérével. “Ami a külhoni magyarok számára van elsősorban fenntartva, egyszerűbb a bejutás számukra.”

Viktor
Reitli Ádám

“Havonta sikerül hazalátogatnom, bár szeretném ha kéthetente lenne, mert otthon vezetek is, nemrég kaptam meg a jogosítványomat és mivel Pesten nem olyan jó az autóval való közlekedés, ezért ezt otthon kellene gyakorolni. Meg a családot is látni kell és a két hét jó balanszírozás, mert ha van valami Budapesten a hétvégén, akkor érdemes ott maradni, de fontos meglátogatni az otthoniakat, amit általában vonattal teszek, vagy Párkányon vagy Komáromon keresztül.”

“Elsősorban a nyelv miatt választottam Pestet. A felvidéki diákságnak általában három opciója van: marad otthon, szlovák egyetemen, Komáromban vagy Pozsonyban és Nyitrán; Csehország, Prága vagy Brünn; a harmadik opció pedig Pest. Mivel én a szlovák nyelvvel mindig is sokat bajlódtam és mert az érdeklődési körömet, az újságírást nehezen lehet nem anyanyelven űzni, ezért választottam Pestet.”

“A szoctám (szociális támogatás) viszonylag tűrhető összeg, ha a gatyaszárat meghúzom akkor jobban kijövök, de nyilván ha többet akar enni az ember, akkor többet költ, vagy akár ha ki akar próbálni dolgokat. Például engem érdekelnek a koncertek és a meccsek, a sport. Vannak akadályok, ezért a szülői támogatás jól jön. Van jelenleg ösztöndíjam is, de ahhoz, hogy dolgozni is tudjak az ügyintézés nehézkes, sajnos nincs TAJ-kártyám, és a szlovákiai magyaroknak nem lehetséges a kettős állampolgárság sem. Ez is egy korlát, mivel nehéz kiigazodni a magyar egészségügyi rendszer bürokráciáján. Az orvost így legtöbbször otthon intézem.”

Ha étkezésről van szó, akkor azt Viktor általában egyszerű bevásárlással elintézi. “Sok zöldséget veszek, vannak az instant dolgok, mint vésztartalék, de igyekszünk közösen a testvéremmel főzni, például tésztákat, mindenféle szósszal, pestóval, paradicsomszósszal és krumpli alapú ételeket, rizs, kínai kaja stb. Ha esetleg elérkezünk a hónap végéhez, tényleg csak a legrosszabb esetben előkerül a croissant az itteni automatából vegy egy péksütemény a Lidl-ből.”

Szabadidejében általában a barátnőjével van együtt, közösen járnak koncertekre és meccsekre. “Itt több a lehetőség. Ha egy valami mellett döntöttél, akkor megvan az az érzés, hogy mennyi mindent hagytál ki emiatt. Otthon ebből a szempontból nyugisabb minden, hisz vidék, kisváros. Ami az országhatárokat illeti, szerintem nincsenek akkora különbségek Szlovákia és Magyarország között. Meglátszik az a 900 év közös együttélés, max annyi, hogy otthon talán pár dolog kevésbé van lerohadva, amikért itt panaszkodnak az emberek, jobb helyekre megy el a pénz, de persze ez sem minden esetre igaz. A panaszkultúra és az önutálat is ettől még ugyanúgy megvan mindkét országban, ezek szinte elválaszthatatlanok ettől a Kelet-Közép európai régiótól.“

“Számomra azért az, hogy magyar vagyok, jobb beágyazódást jelent a magyar közéletben, kultúrában."

"Bár most van az az időszakom, hogy jobban fordulok Szlovákia felé, ahol eddig éltem.”

A Márton Áron Szakkollégium
elte.hu

Viktor koliját felújították. “Nemrég beszélt egy kollégiumi dolgozó, hogy mik voltak itt régebben: konditerem, moziterem, ott filmklubok, sportpálya, koncertek, pezsgő élet stb. Ez még annyira nem látszik, mert még mindig zajlanak az elcsúszott felújítások. Jelenleg még nyugis minden, nem panaszkodhatok. Kevés a közösségi program, leginkább a kárpátaljaiak szerveznek bulikat, a háború miatt ők egy egybetartóbb közösség lettek, de ezekhez nyilván lehet csatlakozni.”

Viktor “life hackje”: “Mindig takarítsd ki a fürdőszobát, főleg a lefolyót, nehogy elduguljon. Próbálj ki minden lehetséges instant kaját így még ha úgy érzed, jobbra nem is telik, legalább változatos lesz az étrended. És az instant tésztalevest keverd össze tojással – isteni lesz.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek