A kilós rántott hús nyomában - Pléh Csárda, a Bádog Gundel

Sokat hallottunk róla, ezért Budapestig mentünk, hogy megtöltsük a gyomrunkat a piaci kifőzdében.

Manapság nem mondhatjuk, hogy ne lenne választék a legkülönfélébb kulináris élvezetek kiélésére, megannyi helyen ehetünk ezt-azt, a legfinomabb fogásoktól a házias jellegű ételekig. Ritkaság viszont a klasszikus talponálló, az évek során egyre kevesebb a csempés bisztró, kifőzde, amelyeken kívül évtizedeken keresztül máshova nem nagyon járhattak a

gyorskajára

vágyók.

Látták már a Szalontüdő című rövidfilmet? Feltétlen ajánlott ( ide kattintsanak), abban láttam először ezt a bádogos helyet, ami magában hordozza mindazt a hangulatot, amit egy nyolcvanas években született ember gasztronosztalgikus élményként kíván. Ez a bádogos hely a Pléh Csárda, avagy a Bádog Gundel, amely legendás méretes adagjairól és Bábel István vendégszeretetéről, így üres gyomorral célba is vettük és meg sem álltunk Budapestig, a Kolozsvár utcai piacig.

Külváros, de tényleg

Buszozunk és villamosozunk, a csilli-villi belvárost magunk mögött hagyva egyre jobban érződik, hogy a külvárosban vagyunk, ahol nincs minden sarkon egy új Széchenyi-terves tábla. Leszállunk a piacnál, az egész kábé hat egység, zöldségessel és vegyesbolttal, köztük pedig a Pléh Csárda, régi horganyzott lemezekből, és elsőre nem is a legmegnyerőbb a külleme. Belépünk a konyhagőzbe, a nagydarab főnök a pulton támaszkodva néz minket a kisablakon át, s üdvözöl minket.

Pléh Csárda - a Bádog Gundel
Garai Antal Atom

Jó napot! Szombathelyről jöttünk, hogy itt ebédelhessünk. - Na annak örülök. Tegnap mit vacsoráztak? - Egy kis pékárut. - És a reggeli mi volt? - Az is csak péksüti. - Akkor ennek pont lesz hely a hasukban, póréhagymás cordon bleu. - s már tette is a mérlegre Bábel István a méretes húst, ami kicsivel több, mint 80 dekát nyomott (300Ft/10dkg).

Köretnek elég lesz egy szelet kenyér, aztán ha kell még szóljon! - majd egy két szendvicsre való karéjt tesz a tálcára. - Hagymasalátát? - kérdezi, de azt nem kérek, mert a paradicsomsaláta is vagy négyemberes adag a menzás mélytányérban, majd eszek a kollégáméból.

Bábel István a pultban
Garai Antal Atom

A húsbomba kifog rajtunk

Nekilátunk a tetemes ebédnek, vastag hús, mégvastagabb sonkával és póréhagymával töltve. Finom és laktató, nem mócsingos, de csak a feléig jutunk, többet nem sikerül legyűrni. Két falatunk közt Bábel István megkéri az egyik vendéget, hogy távozzon, mert szájal. A sorbanálló egyre hülyébb beszólásokat enged el, ekkor kizavarja, de a faszi még az üzlet előtt hangosan bekiabál.

Bábel úr édesanyját nem illik emlegetni, két szakács sem tudja visszatartani amikor elindul kifelé rendezni az ügyet. Bábel úr kimegy- Majd Bábel úr bejön.

26 éve vagyok itt, velem ne legyen tiszteletlen!

- mondja ugyanolyan higgadtsággal, mint amikor érkeztünk. Csak elzavarta, tettlegesség nem volt.

Cordon bleu - Pléh Csárda
80 dekás cordon bleu
Garai Antal Atom

Aztán készíti is a zacskót mosolyogva az öreg, itt az elvitel nem ritkaság. Miközben csomagol, még késhegyen nyújt egy darab szarvaskolbászt:

Kóstolja meg!

Finom volt, de abból nem vittünk. Még el sem tettük a pakkot, máris a frissen sült máglyarakás pirult széleit nyújta:

Tessék! Ez a legfinomabb része!

Otthon érezzük máris magunkat, mint amikor a Mama süt, és mehetünk a konyhába a szélekért. Aztán eláruljuk, hogy újságtól jöttünk, s kérdezősködni kezdünk az üzletről.

Annyi hús fogy, amennyit megesznek

A sok húst látva egyből meg is kérdezzük, hogy mennyi fogy egy hónapban, s egyszerű választ kapunk:

annyi hús fogy, amennyit megesznek.

Majd büszkén említi lányát, aki híres hárfaművész, testvérét, aki a kalocsa-kecskeméti érsek, és még valakit a családból, aki a Microsoft Közép-európai kommunikációjáért felelős. Ő meg ezt szereti, ezt a bádog-büfét, amit már 26 éve vezet.

Közben befut egy vendég, két adag rántotthúst (1,6kg), két adag sültkrumplit (3kg) és egy adag rántott-gombát kér.

Szombati ebéd lesz?

Kérdezzük, majd bólogat:

és vasárnapi is, a családnak.

Mondanunk sem kell, hogy kilókat cipelve távozik. Bábel urat kérdezzük, hogy miért is az ekkora adagok?

Annyit adunk, amennyire az embernek szüksége van

- mosolyodik el s kiszolgál egy újabb rendelést: rántott húst, krumplival, ami akkora, hogy le is fotózzuk, 60 dekás.

Rántott hús - Pléh Csárda
Ami máshol nagy, az itt kicsi, a gigászi sokkal megfelelőbb jelző
Garai Antal Atom

Errefelé még miniszter is jár

Milyen népszerűséget hozott az internet?

Hát itt-ott jelennek meg cikkek, de előtte is jártak ide sokan, egyszeri embertől a művészekig jó páran, de még miniszter is van, aki innen viszi rendszeresen vasárnapra az ebédet.

Pléh Csárda - a Bádog Gundel
Garai Antal Atom

Közben Bábel úr szeletelni kezdi a máglyarakást(1 adag 400Ft), majd egy kockát ad is ízelítőül. Alig bírjuk megenni, a cordon bleu még mindig nyomja a hasunkat. Közben kérdezzük aggódva, hogy ugye nem fog változtatni az üzlet küllemén? Megnyugtatóan válaszol:

puccos helyből van elég a városban, ez marad olyan, amilyennek megszokták az emberek, horganyzott lemez, megszokott stábbal.

Amíg él ezt akarja csinálni.

Máglyarakás - Pléh Csárda
Garai Antal Atom

A máglyarakás után egy ágyat szeretnénk magunknak, mozdulni is alig bírunk, semmit sem akarunk már megkóstolni. Búcsúzunk, s kilépünk az olajos konyhagőzből a decemberi hűvös időbe. A villamoson ülve nézegetem a becsomagolt cordon bleu-t, s eszembe jut a mondat:

Annyit adunk, amennyire az embernek szüksége van.

Nekem ez az adag kétnapi szükségemet fedezte, így megvolt a vasárnapi ebédem is.

A Pléh Csárdában letörölhetetlen vigyor volt az arcunkon, egy igazi gasztroélmény, az egyik utolsónak mondható ilyen jellegű kifőzdében. Legközelebb is megyünk, addig pedig szagolgatjuk a kabátunkat, mert benne van vagy három kiló rántotthús és egy zsák sültkrumpli illata.

Pléh Csárda - a Bádog Gundel
Garai Antal Atom

A Pléh Csárda Budapesten a Kolozsvár utca 48-50 alatt található ( térképen itt), de facebook oldaluk is van. Árait tekintve ez a fotónk irányadó lehet, nem drága.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód