„A szombathelyiek megérdemlik, hogy ne patakvér folyjon az elkövetkezendő 6 hónapban”

Podcast Péntek: Hogyan sikerült megnyernie Czeglédy Csabának az ellenzéki előválasztást?

/

letöltés 0.00MB
Mai podcastunk vendége Czeglédy Csaba volt, aki Vas megye 1. számú szavazóköretének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje lesz.

Kedden történt, de már történelem: Czeglédy Csaba, a DK jelöltje nyerte Hivatalos: Czeglédy Csaba, a DK jelöltje nyerte a szombathelyi előválasztást 2021. September 29. 19:20 az ellenzéki előválasztást Vas megye 1-es választókerületében, Szombathelyen és 11 környéki településen.

A választókerület három jelöltjének eredményei:

1. Czeglédy Csaba (DK) - 3837 szavazat

2. Ungár Péter (LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, ÚK) - 3661 szavazat

3. Koczka Tibor (ÚVNP) - 110 szavazat

Czeglédy fáradtan érkezett a szerkesztőségbe, aminek alapos oka volt. Mint a beszélgetés elején elmondta, voltaképp tíz napig talpon volt a sokszor nem is legjobb időben. Ami nem panasz, csak tény. Mindezek után óhatatlanul a mai történésekkel kellett kezdeni, hiszen a képviselőjelölt péntek reggeli Facebook-posztjában keményen nekiment Czeglédy Csaba: Karácsony Gergely sofőr nélkül Szombathelyre sem találna el magától 2021. October 01. 12:16 Karácsony Gergelynek. ebben többek között azt írta:

"Az országos előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte. A legtöbb pénzből kampányoló Karácsony Gergely, aki sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától, jócskán lemaradva csupán a második helyen végzett, vidéken csúfosan leszerepelt."

Azért, mint kifejtette, mert Karácsony Gergely ugyan a fővárost megnyerte - azt sem teljes egészében -, a vidék nyolcvan százalékát viszont Dobrev Klára vitte. Választást a Fidesz ellen pedig csak vidéken lehet nyerni, amit Karácsony nem látszik figyelembe venni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a főpolgármester kezdeti lendülete a kampány végére elfogyott.

Fotónk a nem sokkal a beszélgetés előtt készült
Nyugat.hu

Voltaképp ezért nyert Dobrev Klára, most viszont úgy tűnik, mutyizni készül, hogy a második fordulóban ne az oda bejutott három jelölt - Karácsony, Dobrev, Márky-Zay - mérkőzzön meg egymással, hanem csak ketten. A bejegyzés annak szólt, hogy ne trükkökkel akarjon előnybe kerülni. De ennél nagyobb jelentősége ennek az egésznek nincsen.

Mint mondta, az előválasztáson másutt sem kímélik egymást a résztvevők, csak a magyar választó ettől elszokott. Ettől függetlenül, ha Karácsony nyer, természetesen támogatja.

Megjegyezte azt is, Szombathelyen sem volt teljesen tisztességes a verseny, hatalmas ellenszélben kellett Ungár Péterrel megküzdenie, akit sokan – a nagykutyák – szívesebben láttak volna Hende ellenfeleként. Így, ha politikai alapon dőlt volna el, nem ő lett volna Hende kihívója tavasszal. Ezen túl, míg ő öt-hatszázezer forintot költött a kampányára, Ungár tízmilliókat, ennek ellenére nyert. Ezt takarja a választás utáni kijelentése, hogy a szeretet legyőzte a hatalmasságokat.

Kérdésre felelve kifejtette, talán azért nem őt látták volna szívesen jelöltként, mert makacs, senkinek "nem csicskul be", nem sötét szobákban dolgozik. Ő nem fog mutyikban részt venni, és egyetlen kontrollt ismer el maga fölött, a választót. Jelen helyzetben, bár jogilag az MSZP képviselőjelöltje, de sem az anyapárt, sem az őt amúgy támogató DK nem szól vagy szólhat bele a dolgaiba, mindenkinek nemet tud mondani.

Ezt részletezve kifejtette, a DK-nak volt annyi esze, hogy tudta őt használni, és ami most történt ,az a múlt miatt nem elégtétel, hanem bizalmi szavazásként fogta fel: arra volt kíváncsi, kell-e még a szombathelyieknek, de úgy látszik igen, amit leginkább az elesett emberek érdekében végzett munkájának tud be.

Kérdésre felelve a múltról elmondta, nincs benne gyűlölködés és bosszúvágy, csak haragvás, ami viszont a Fideszé. Ha győz az ellenzék, akkor is a jogban és a jogállamban hisz, az elszámoltatást is csak ennek keretében tudja elképzelni. Abban bízik, hogy akik most Ungárra szavaztak, őt is támogatni fogják, mert a tavaszi választáson legalább húszezer szavazatra van szüksége. Ő azonban ezt a húszezer embert személyesen fel is fogja keresni. Erre van hat hónapja.

A tavaszi választás tétjéről azt jegyezte meg: azt kell elmagyarázni az embereknek, hogy ez az ellenzék utolsó lélegzetvétele, a demokrácia megőrzésének esélye. Mert ha ők nyernek, és rosszul csinálják esetleg, akkor őket négy év múlva el lehet zavarni, ha viszont a Fidesz nyer tavasszal, akkor 2026-ban nem lesz kire szavazni. Most egyszerű a helyzet, egy az egyben állnak egymással szemben a kormányváltást akarók és az azt elutasítók.

A kampány tehát folytatódik, eldől a következő hetekben, ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Utána pedig tavaszig Hendével kell megküzdenie európai módon, mert a szombathelyiek megérdemlik, hogy a kampányban ne patak vér folyjon, és reméli ebben Hende a partnere lesz. - Sok minden elhangzott még, ha kíváncsi rá, itt meghallgathatja:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast