Kormányhivatal: Akkor is meg kell emelni a szombathelyi polgármester fizetését, ha nem kéri

A béremelést törvény írja elő, de a városnak kell fizetnie.

A polgármester illetményének meghatározásakor a képviselő-testületnek nincs mérlegelési joga - írja szakmai véleményben a Vas megyei kormányhivatal. A kormányhivatal - mint az önkormányzat felett ellenőrzési jogot gyakorló hatóság - a szombathelyi közgyűlés áprilisi döntésére reagált.

Januárban tárgyalt a közgyűlés a polgármester illetményéről. A polgármesterek fizetésének emelését december elején jelentették be A Fidesz 1,3 millióra emelné Nemény András szombathelyi polgármester illetményét 2021. December 09. 13:49 , a parlament pár nappal később meg is szavazta azt. A törvénymódosítás átlagosan 30 százalékkal emeli meg a polgármesterek bérét.

Az önkormányzatnak kell kifizetnie a magasabb bért

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy az emeléshez az állam nem ad forrásokat, így az emelés összegét az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. A módosítás következtében Nemény András illetménye havi bruttó 1 millió 300 ezer forintra nőne a jelenlegi havi bruttó 997 ezer 200 forintról.

Szombathely polgármestere azonnal kijelentette, ő nem kéri az emelést, a decemberi közgyűlés elején arra kérte a képviselőket Szombathely polgármestere arra kérte a közgyűlést, hogy ne szavazzák meg a fizetésemelését 2021. December 16. 10:18 , ne szavazzák meg a fizetésemelését, és kijelentette, ha ennek ellenére a törvény hatályánál fogva kikényszerítik az emelést, akkor annak összegét jótékony célra fordítja.

Most előállt ez a helyzet, a kormányhivatal ugyanis felszólította a szombathelyi közgyűlést, hogy tartsák be a törvényt, és emeljék meg a polgármester fizetését. A jövő heti közgyűlésre készült anyag szerint ezt meg is teszik. Az előterjesztésben viszont az is szerepel, hogy Nemény András - korábbi ígérete szerint - az emelésből adódó többletfizetést jótékony célokra, önkormányzati feladatellátásra, illetve egyéb közcélra akarja fordítani.

Így viszont az alpolgármesterek fizetését is emelni kell, azt ugyanis a polgármester bérének 90 százalékában határozzák meg. Ami most 897 ezer 500 forintot jelent. Ha a polgármester bérét emelik, akkor az alpolgármesterekét is emelni kell 1 millió 170 ezerre, és a költségtérítésük is nő bruttó 134 ezer 625 forintról 175 500 forintra.

A közgyűlési anyag szerint Szombathely mindhárom polgármestere kijelentette, hogy az emelés összegét ők is jótékony célokra fordítják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet