Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Simán meglennénk politikusok nélkül is?

Tényleg, miért is kell ennyi, közpénzből élő ember, akik ráadásul uralkodni akarnak felettünk?

"Én anarchoszindikalista álláspontot képviselek: szerintem nincs szükség a politikára így, ahogyan mostanság láthatjuk. (…) Minél gonoszabb egy társadalom, annál kevésbé tud bármit is ajánlani az embereknek, ehelyett különböző dolgokkal tömik el az emberek agyát, érzékeit."

"Szerintem lassan meg kellene üzenni a politikusoknak is, hogy már nincs szükség rájuk, legalábbis ilyen fajta működésre. Semmi nem akadályozná már meg a közvetlen demokrácia létrejöttét, ki kellene találni lassan, hogyan kellene csinálni."

A fenti idézet Lovasi András Kossuth-díjas zenésztől származik, aki amúgy a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttesek frontembere. Lovasi a transindex.ro oldalnak adott interjút , még ezt is mondta:

"Dühös vagyok a politikumra, az ő felelősségük lenne megoldásokat keresni. De ők mindeközben szánalmas és hülye üzenetekkel bombázzák pró és kontra az embereket. Pedig ennél sokkal fontosabb lenne a térségünket felkészíteni arra, ami a következő évtizedekben ránk vár."

Lovasit lehet szeretni, nem szeretni, viszont ezekkel a mondatokkal egy valós problémába nyúlt bele. Nézzük csak.

Garai Antal Atom

A magyar politikai rendszer úgy épül fel, hogy vannak települési képviselők, településvezetők (polgármesterek, alpolgármesterek), vannak megyei képviselők, aztán országgyűlési képviselők. Minden szinte van mellettük hivatali apparátus, szakértői gárda, ahogyan feljebb haladunk a ranglétrán, egyre több saját alkalmazott.

Vannak a pártok, állami támogatással, azoknak alkalmazottjaik, fizetett aktivistáik. A pártoknak vannak háttérszervezetei, szintén alkalmazottakkal. És még biztosan találnánk a politikából élüket, ha jobban belenéznénk a rendszerbe.

A képviseleti demokráciát már az ókorban kitalálták, praktikus okai vannak. Már a görög városállamokban sem lehetett megkérdeni minden városi ügyről a polisz minden polgárát, ezért döntöttek úgy, hogy a polgárok maguk közül képviselőt választanak, aki őket képviseli a döntéshozó testületben, és az ő megbízásuk alapján hozza meg döntését.

Erre a gondolatra alapozva épült ki a modern képviseleti demokrácia, ahol négy-öt évenként új képviselőket választunk minden pozícióra. A választások is nagyon sok pénzbe kerülnek, de a mai politikai gondolkodás úgy tartja, a választások a demokrácia alapjai.

És akkor gondoljunk bele egy kicsit abba, hogy a politikusok nagy része már nem képviselőnek (tudják, hogy a miniszter szó eredetileg szolgált jelent?), hanem vezetőnek, főnöknek, sőt, uralkodónak képzeli magát.

És ma már ők irányítják a közbeszédet is. Tényleg az az ország legnagyobb gondja most, hogy mit gondolunk Belgium fővárosáról, Brüsszelről? Hogy bárki nemváltó műtétet akarna népszerűsíteni az óvodákban, iskolákban? Hogy valóban támadják-e Magyarországot, amit csak Orbán Viktor tud kivédeni?

Látszatproblémák és látszatmegoldások, hiszen azt az ellenséget könnyű legyőzni, amelyik nem is létezik.

Közben az ország szép lassan darabjaira hullik, egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány, valódi piacgazdaság helyett a hatalom által kedvelt oligarchák uralkodnak a gazdaságon, szétesőben az egészségügy és az oktatás, és folytathatnám a sort.

A kormány nem kormányoz, a képviselők nem képviselnek, mindannyian hatalomtechnikai játékot játszanak.

Eközben a nem is olyan távol Svájcban szinte minden fontos kérdést helyi, tartományi vagy országos népszavazáson döntenek el. Az országot a hét kanton vezetői egy-egy évig vezetik, nincsenek bebetonozott pozíciók.

Ma már megoldható lenne a közvetlen demokrácia. Ami azt jelenti, hogy minden ügyben azok döntenek, akikre hatással van a döntés. Településenként, akár utcánként, városonként, megyénként, stb. lehetne dönteni, a technika online rendelkezésre áll.

Nem kellene hatalomtechnikai játékokat végigszenvedni, csak azért összeveszni másokkal, mert másik politikust tartanak alkalmasabbnak, és ami a legfontosabb: nem kelljen elviselnünk, hogy a politikusok saját vágyalmaik alapján kelljen élnünk.

Persze, tudom, ez naivitás, hiszen a közvetlen demokrácia bevezetéséhez olyanok döntése kell, akik ellenérdekeltek ebben. De azért jó elgondolkodni néha egy politikusok nélküli világon.

És Ön mit gondol erről? Szavazzon!

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra