Törvénymódosítás: Ingyen adhatják magánkézbe a Haladás-sportkomplexumot is

Eddig csak önkormányzatok kaphatták meg az állami tulajdonú sportlétesítményeket, ezt a feltételt most eltörlik.

Ingyen adhatják magánkézbe az állami tulajdonú sportlétesítményeket, ha az országgyűlés elfogadja a nemrég benyújtott törvénymódosító javaslatot – vette észre az Alfahír.

A módosító javaslatot Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter nyújtotta be. Pontosabban javaslatokat, mert több törvényt is érint a terv.

Nem csak önkormányzatoknak, gyakorlatilag bárkinek átadhatók a sportlétesítmények

A jelenleg hatályos sporttörvény 64. paragrafusa most úgy fogalmaz hogy „az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előzetes egyetértésével adhatók ingyenesen önkormányzati tulajdonba”.

A törvény azt is írja, hogy: „Az önkormányzat az ingyenesen tulajdonba kapott, a tulajdonátruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban lévő ingatlant a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti. Az ingyenesen történt tulajdonszerzést követő 15 évig az önkormányzat az ingatlant csak a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium egyetértésével terhelheti meg”.

A Haladás-sportkomplexumot is ingyen adhatják magánkézbe.
TM/Nyugat.hu

A most benyújtott javaslata ezt változtatja meg, gyakorlatilag kiveszi belőle azt a kitételt, hogy csak önkormányzatoknak adhatók át ingyenesen a sportlétesítmények.

A terv szerint ez szerepel majd a törvényben: „az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter előzetes egyetértésével sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba”.

Az önkormányzatokat a 15 éves sportcélú hasznosítási kötelezettségből is kivették. Így szól a javaslat: „Az ingyenesen tulajdonba kapott, a tulajdonátruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban lévő ingatlant a tulajdonszerző a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti.”

Az állami vagyonról szóló törvényt is módosítják a cél érdekében

A módosítás érinti az állami vagyonról szóló törvényt, ennek 36. paragrafusa most kimondja: „állami vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni csak törvény rendelkezése alapján lehet”.

De vannak kivételek is. Az állami vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható például nemzetközi szerződések alapján, vagy katasztrófák esetén, illetve önkormányzatoknak is. Ezt a felsorolást most ezzel egészítenék ki:

„Az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban álló ingatlanok kizárólag sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba.”

Akár a 15,3 milliárd forintért épített Haladás-sportkomplexumot is megkaphatja valaki

A módosítás után a Haladás-sportkomplexum is ingyen átadható bárkinek. Eredetileg önkormányzati tulajdonban volt, de idén júniusban átvette az állam. Átvette az állam a Haladás Sportkomplexumot és az üzemeltető céget a szombathelyi önkormányzattól 2021. June 29. 13:44 Így benne van az állami tulajdonú sportlétesítmények között.

Az is érdekes, hogy pont most szerezte meg Homlok Zsolt segítségével golyózták ki a Haladás labdarúgóklubból Illés Bélát 2021. October 30. 07:08 a Haladás-futballklub többségi tulajdonrészét Homlok Zsolt vállalkozó, a HVSE társadalmi elnöke, Mészáros Lőrinc veje.

De az országban sok más sportlétesítmény is van az állam tulajdonában, ezeknek az ingyen magánkézbe juttatását teszi lehetővé a törvénymódosító javaslat, ami egészen biztos, hogy nem véletlenül éppen most, a fél év múlva esedékes választások előtt, kerül az Országgyűlés elé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet