Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átvette az állam a Haladás Sportkomplexumot és az üzemeltető céget a szombathelyi önkormányzattól

Közel fél év csúszással, de megjelent az átvételről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

A Magyar Közlöny június 28-i számában jelent meg a rendelet, ami szerint a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. állami tulajdonba került.

Ezzel véget ért a tavaly ősztől tartó folyamat, ami azért indult, hogy az állam legyen az üzemeltetője és a tulajdonosa a fent említett cégnek.

Mészáros D. Zsolt

Eredetileg már ez év elején át kellett volna vennie az államnak a létesítményt, de némi zavar támadt az erőben, mint utólag kiderült, Megszületett a megállapodás a szombathelyi Haladás stadion államosítására June 18. 15:09 pénzügyi elszámolási vita volt a háttérben.

Ami viszont meglepő, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete szerint az állam 2022. december 31-ig gyakorolja a tulajdonosi jogát a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. felett.

Nem tudjuk, ez mit jelent, két dolog lehetséges:

A rendeletet simán meg lehet hosszabbítani 2022. december 31. utánra is, de lehet, arra készülnek, hogy új tulajdonost keressenek a komplexumnak.

Az előzmények

Tavaly december elején érkezett a hír, Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése 2020. December 02. 18:36 hogy az állam átveszi a Haladás Sportkomplexum működtetését a szombathelyi önkormányzattól, egy héttel később az is világossá vált, hogy az állam nem csak a működtetést, hanem a tulajdont is viszi Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is 2020. December 13. 07:14 a megállapodás szerint.

Az önkormányzat azért kényszerült erre a lépésre, mert nem volt pénze a városnak az üzemeltetésére. Mint szeptemberben írtuk, 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 egy év alatt – nem számolva az amortizációval – közel 300 millió forint kell ehhez, 2019-ben és 2020-ban ezt az összeget a HVSE megkapta az államtól, Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 de idén biztosan nem érkezett volna plusz támogatás.

Még karácsony előtt Nemény András, Szombathely polgármestere a kormánnyal kötött megállapodás részeként leváltotta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. szeptemberben kinevezett igazgatóját, és helyére azt a Gál Sándort nevezte ki január 1-jétől, akit éppen a jelenlegi városvezetés küldött el.

Márciusban át kellett volna adni

Gál Sándor január végén lapunknak adott interjújában Mit akar az állam a Haladás Sportkomplexummal, ki használhatja majd, miért nem fizet a HVSE? January 31. 19:10 még azt mondta, hogy február végén aláírják a megállapodást, és márciustól az állam üzemelteti majd a stadiont, valamint a hozzá tartózó egyéb létesítményeket. Ráadásul az átvételről már január 22-én határozatot hozott 30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól January 27. 07:00 a kormány, a döntés értelmében február 28-ig kellett volna lebonyolítani az átadást.

De márciusban kiderült, Nem sikerült határidőre átadni a Haladás sportkomplexumot az államnak March 01. 14:57 hogy ez nem megy olyan egyszerűen, akkori információink szerint pénzügyi elszámolási viták álltak a háttérben. Március közepén az önkormányzat kérdésünkre közölte, Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak March 17. 06:59 elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak.

66 millió forint felett ment a vita

Aztán sokáig nem történt semmi, június elején ismét feltett kérdésünkre Fél éve nem sikerült átadni az államnak a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot June 01. 19:30 az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy most már az államon múlik, mikor veszik át a sportkomplexumot. Azt is hozzátették, hogy megállapodtak a felek és továbbra is érvényes a szerződés, és cáfolták, hogy pénzügyi elszámolási viták lennének.

Viszont a most nyilvánosságra hozott megállapodásból kiderül, hogy valóban volt pénzügyi egyeztetés. Ugyanis az új tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vállalta, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. helyett kifizeti annak lejárt adósságait az önkormányzatnak.

Összesen mintegy 66 millió forintról van szó. Ebből 45 millió forint tagi kölcsön, amit az önkormányzat korábban adott a cégnek. A kft. ezen kívül tartozik még 15 millió 718 ezer forint építményadóval és 5 millió 856 ezer forint iparűzési adóval. Ezek az állami átvétellel rendeződnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra