Önnek postai küldeménye érkezett. Vagy nem – Új átverés terjed az interneten

Nem rendelt árut? Vagy rendelt, de már megkapta? Ha nem tud róla, ne dőljön be!

Egy újabb csapás terjed az interneten, amelybe többen is belefutottunk mostanában. Ez az MPL Posta értesítése egy 805 Ft értékű küldemény érkezéséről. Nem átverés, a csomagszámnak utánanézve valóban találunk egy címünkre feladott küldeményt, ekkor már 8-9 ezer Ft körüli értékben.

Nem véletlenül nem több. Egy kisebb értékű csomag kevésbé gyanús, ráadásul a büntetés is kevesebb, amennyiben a csaló lebukik. Ha tájékozódás nélkül elfogadjuk a küldeményt, máris ráfizetünk.

Nem kockáztattam meg, hogy megtudjam, mi van benne, de úgy vélem, nem egy feltüntetett értékű termék. Az MPL Posta érdeklődésemre nem adta ki az információkat a feladóról és a feladásról, náluk csak egy ismert cég szerepelt, ahol nem tudtak a küldeményről, sem a csalásról, legalábbis ezt állították.

Pexels

Több profilomat is ellenőriztem olyan webáruházakban, amelyektől állítólag csomagot küldtek nekem. Egyiknél sem szerepelt a postán rájuk hivatkozva küldött tétel, tehát legkésőbb itt megfogható a csalás.

Ami kellemetlen tapasztalatom, hogy bejelentésemre semmi nem történik. Megköszönték, hogy értesítettem őket, átadták az illetékes osztálynak, hogy majd értesítenek, aztán soha többé.

Mit tehetünk a csalások ellen?

Először is tiltsuk le a képek megjelenítését és a csatolt tartalmak letöltését fiókjainkban. A legtöbb levelező program jelzi a feladót, a tapasztalataim szerint legveszélyeztetettebb freemail.hu például az érkezett levél fölé vitt nyíllal.

Ezeket a krikszkrakszos címeket azonnal tiltsuk le, elég lehet csupán egy-egy részletet is, illetve a külföldi feladókat is érdemes lehet.

E-mail címeinket rendszeresen ellenőrizzük a haveibeenpwnd.com weboldalon. Ne lepődjünk meg, ha találatot kapunk, és sürgősen cseréljük le a kompromittálódott címet, valamint módosítsunk minden hozzáférésünkön!

Sajnos adataink csak onnan nem kerülnek ki, amely szervert még nem célozták meg, vagy nem elég erősen támadták, a hatóság pedig mosolyogva leráz minket egy-egy hasonló próbálkozás esetén azzal, hogy „Észak-Koreáig követjük ezeket a nyomokat, semmit nem tudunk tenni, köszönjük a bejelentést”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech