Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Posztapokaliptikus állapotok az egykor szebb napokat megélt szombathelyi Szabadidőközpontban

A város még nem tett le arról, hogy egyszer majd lovasközpont lesz itt. Csak néhány milliárd hiányzik.

Életkortól függően mindenkinek más emlékei vannak a szombathelyi Szabadidőközpontról, amely a nyolcvanas-kilencvenes években élte fénykorát.

Van, akinek a sörvirslis majálisok, másoknak a koncertek vagy éppen a cross-versenyek maradtak meg emlékezetében.

De annak idején volt itt autós mozi is, 1991-ben pedig még a Deep Purple is jár itt Itt járt… a Deep Purple (késett vagy húsz esztendőt) 2009. October 21. 09:52 .

Egykori szabadidőközpont épülete
Mészáros D. Zsolt

Így vagy úgy, de a központ ismert és kedvelt lazulós helyszín volt a városlakók számára, és fájdalmas látni, hogyan lett az enyészeté.

Ma viszont – ahogy arról galériánk is tanúskodik - istentelen állapotok vannak a helyszínen.

Lapunk utánajárt, hogy pontosan mi is a helyzet most az egy egykor szép napokat látott komplexummal.

Egykori szabadidőközpont épülete
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Megtudtuk, hogy a terület továbbra is a Szova tulajdonában van, évente egy alkalommal használják roncsderbi-futamra, de tavaly az is elmaradt a koronavírus-járvány miatt.

„A Szabadidőközpont magánterület, a belépés oda idegenek számára tilos, ahogy a Homok utcai bejáratnál lévő tábla is jelzi. Ennek ellenére rendszeresen történnek belépések a területre. Az ott található épület állaga erősen leromlott, mára életveszélyessé vált - erről szintén tábla tájékoztat helyszínen” – közölte lapunkkal Szova.

A cég jelenleg kizárólag a terület gondozásával kapcsolatos indokolt feladatokat végezi el, és továbbra is él még az a korábban már közölt elképzelés, hogy egyszer majd Szent Márton Lovasközpont lesz itt.

Egykori szabadidőközpont épülete
Lovakra és pénzre várva - Kattinson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A kormány támogatta az új létesítmény kivitelezési terveit, így azok el is készültek 195 millió forintból , csak éppen a megépítésre nincs pénz.

Három évvel ezelőtt 3,5 milliárdra taksálták a költségeket, most ki tudja mennyi lenne. Tekintettel a város költségvetési helyzetére, nem vagyunk biztosak benne, hogy a közeljövőben szűnnek meg a posztapokaliptikus állapotok a Homok utca végén.

Mi épülne, ha épülne?

„A tervezett lovas komplexum hiánypótló létesítmény lenne a Nyugat-Dunántúlon, a hármashatár közelsége miatt vonzáskörzete a szomszédos országokra is kiterjedne. A Szent Márton Lovasközpont megvalósulásával Szombathelyen 60 lovas istálló, 600 nézőteres fedett lovarda, szabadtéri- és lovasíjász pálya, továbbá a szomszédos telekre tervezett lovaspanzió fogadhatja majd a lovassport krémjét, közönségét, a feltörekvő sportolókat és a sportág szerelmeseit, a turistákat. A fedett lovarda díjugratás, díjlovaglás, fogathajtás, lovastorna, western lovaglás edzéseknek és hazai, valamint nagy nemzetközi versenyeknek adhat helyet, a szabadtéri pályán pedig többek között akár a Nemzeti Vágta előfutamait is megrendezhetnénk, mintegy 10 ezer néző előtt. A kiegészítő funkciók, mint a lovasmúzeum, étterem, kávézó és üzletek széleskörű szolgáltatást nyújtanának, bevételeik pedig segítenék a gazdaságos üzemeltetést” – közölte lapunkkal a Szova.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző