Lesz Uj a Nap alatt - A magyar Internet keddtől már nem ugyanaz?

Hétfőn „saját elhatározásából és közös megegyezéssel” elváltak Uj Péter alapító, főszerkesztő és az Index.hu útjai. Business as usual. De a magyar Internet keddtől már mégsem teljesen ugyanaz. Vagy csak nem ugyanúgy?

Bár egyes bloggerek szerint bedugult a magyar Internet a hétfői történelmi és drámai esemény miatt. Uj Péter főszerkesztőtől megvált az Index.hu . A hír annyiban kétségtelenül médiaszenzáció volt, hogy a legtöbb hírportál és gyűjtőoldal, még a helyi és regionális hatókörűek is fő helyeken hozták (akik nem, azokra ez jellemző is). Én speciel azt érzékeltem, hogy a Nap kedden ugyanott és ugyanúgy kelt fel. Csak egy jól érzékelhető, jól mérhető távolsággal közelebb vagyunk a télhez...

Szögezzük le azonnal: nyilván UP (ahogyan sokan emlegették őt a nem annyira széles és egyre kietlenebb e hazában) majd meg fogja találni a helyét valahol máshol. Lesznek sokan, akik majd követik oda, ahol ezen túl publikálni fog. Új írásai (pici és butácska szóvicc) csak az ő neve miatt nem kevés látogatót hoznak/hozhatnak akár nyomtatott (off-line), akár online sajtóról legyen is majd szó.

Uj Péter (Forrás: Internet)
Internet

Lesznek mások (ide tartozom például én is), akik most egy időre el fogják veszteni őt szem elől. Csak akkor fogják olvasni a dolgait, ha azok nagy port kavarva felkerülnek valamelyik nagy gyűjtőportálra, hírszájtra posztként vagy hivatkozási alapként. (Ha csak nem az általam naponta többször átfutott kb. 10-12 híroldal egyikére, mondjuk a Nyugat.hu-ra igazolna át az ex-főszerkesztő:).

Lesznek, akik most megkönnyebbülve sóhajtanak fel: végre egy néha mocskos szájú, rámenős és piszkálódó, libsi-bolsi stb. (a szitokszavak és címkék a Nyugat.hu-n is válogatás nélkül kommentelő, grafomán jobbosok ízlésétől és tájékozottságától, leginkább indulataitól függően tetszőlegesen folytathatóak) akadállyal kevesebb a Nagy Nemzeti Együttbütykölés Rendszertelenségének útjában.

És lesz a nagy többség, akik eddig sem tudták, hogy UP és az Index.hu a világon van. Netán hogy nekik közük van egymáshoz. Merthogy előbbi az utóbbi egyik létrehozója, alapembere és motorja volt. Kezdetben, a magyar netes újságírás hőskorszakában nem csak mint a szerkesztőség egyik vezetője és képviselője, hanem mint sokszor vitriolos tollú újságírója is.

Félreértések és tudatos félremagyarázások elkerülésére: nyilván nem csak Uj Péter marad tényező a magyar médiában, hanem az Index.hu is az egyik legolvasottabb gyűjtőszájt marad. Már csak a nehézkedés okán is. Ahogyan sokunknál mai napig a közszolgálati , királyi televízió első és második csatornája meg a Duna Televízió van a készülék menüjében az első helyeken. Ha lassan a körülöttünk lévő világról azokból semmi érdemlegeset és érvényeset nem is tudunk meg...

UP nyilván mindannyiunkhoz hasonlóan nem hibátlan személyiség. Én speciel a zenei ízlését soha nem értettem. De virágozzék száz virág, ugye (idézet hazánk új Nagy Testvérének egy korábbi vezetőjétől)... Ráadásul a nagyhatású és erős személyiségek sokaságához hasonlóan nyilván megosztotta az őket ismerőket. És egyáltalán nem politikai, ideológia alapon. Azokhoz a magyar újságírókhoz és értelmes emberekhez tartozott, akik már csak koruknál és habitusuknál fogva is szókimondóan és ha kellett, ha nem (a legtöbbször kellett) akár nyelvileg kevésbé szalonképesen fogalmazták meg a véleményüket.

Az általa is fémjelzett Index.hu nagyon sokáig az volt a magyar világhálón, ami a papíralapú újságírásban a Magyar Narancs . A személyiség hitelével és a valósággal való nagyfokú megfeleléssel alátámasztott, friss és rámenős médiaszolgáltatás. Ha kell, rázós oknyomozás vagy rámenős és vicces odamondogatás az ilyen-olyan hatalommal bíróknak. Az esetek többségében gyors és korrekt tájékoztatás. És (ne hallgassuk el, mert milliós látogatottságot máshogyan nem nagyon lehet produkálni) néha sikamlós és botrányszagú bulvár egyszerre. (Ahogy látjuk a Velveten, ez utóbbit továbbra is lehet. )

UP távozása talán nem önmagában választóvonal a nagy magyar médiaháborúban, de mindenképpen jelzi, hogy a kormányzati szándékokkal is alátámasztott erőszakos térfoglalás, nyomulás immáron a legnagyobb hatású magyar online sajtóban is (átmeneti) sikereket ér el (olvassa el például ezt! ). A közmédia gyalázatos megszállásáról és az ott folyó szellemi vérengzésről már említést tenni is felesleges. Az hogy a világ egyik legproblematikusabb médiaszabályozásának bornírt rendszere szabályozza a dolgokat, az meg már a könyökén jön ki mindenkinek (?).

Amit már kevesebben tudnak (bár a az esti hírműsoraik szemmel látható igazodása miatt akár átlagnézőknek is feltűnhetett), hogy a nagy kereskedelmi televíziók is célpontjai váltak a jelenleg regnáló politikai hatalomnak és a mögöttük álló vagy velük összefonódott üzlet köröknek . Ha innen nézem a hétfői történéseket, akkor azt kell mondanom Shakespeare után szabadon: őrület, de van benne rendszer...

Jobbos ismerőseink és barátaink közül most persze többen esetleg gondolhatják azt: mit sírtok? csak azt kapjátok, amit eddig mi szenvedtünk el. Most nektek lesz kevesebb képernyő, rádiósáv és netes felület. A helyzet azért ennél komorabb jövőt sejtet (már csak a problematikusan, de azért működő közszolgálat rombolása miatt is), azt nekik is tudniuk kell. Ilyen mértékű tisztogatás, fortélyos félelemmel (copyright by József Attila ) öncenzúrára kényszerítés, üzletinek álcázott vagy azzal összefonódott politikai-hatalmi nyomulás a legújabb kori magyar média és közélet történetében valószínűleg még nem volt. És erre a kétharmados hatalom sem mentség - azt nem ezért adták nekik, akik adták.

De siránkozás helyett helyezkedjünk inkább az óvatos és körültekintő védelem álláspontjára. Most majd ilyen idők jönnek. Az olvasók, hallgatók meg (ha nehezen is adják fel sokan a kényelmességüket) előbb-utóbb eldöntik, hogy megéri-e a most erősen jobbra lejtő pálya új urai által felkínált szellemi táplálékra és szórakozásra, vagy megkeresik maguknak a másfajtát. Ha netán majd a hatalom bedönti az összes még tőle független tévécsatornát, rádióadót és netes újságot, akkor majd blogolunk vagy illegális falragaszozunk. Végső esetben összegyűlünk az agórákon fórumokat és népgyűléseket tartani...

Az Internet és a webkettes kommunikáció korában az értelmes hatalomkritikát még ezeknek az embereknek sem sikerül/sikerülhet majd megakadályozni. Ahogyan a gazdaság sem úgy működik, ahogyan, kedves jobboldali honfitársaink, a ti pártotok és kormányotok vudu sámánja elképzelte, ahogy az emberi beszéd és megértés sem...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény