Tudja, hol épült volna fel eredetileg a szombathelyi székesegyház?

És azt tudja, hogy mit üzen a szombathelyi Püspöki Palota mennyezeti freskója? Székely János megyéspüspök nemrég elmesélte.

300 évvel ezelőtt született Franz Anton Maulbertsch festőművész, aki a szombathelyi Püspöki Palota dísztermének freskóit festette. Az évfordulóra a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjainak munkáiból nyílt kiállítás, amiről itt 300 éve született Maulbertsch, aki telefestette a Habsburg Birodalmat és a szombathelyi művészetis diákokat is megihlette June 07. 20:10 írtunk. Még a megnyitón röviden elemezte a díszterem freskóit Székely János megyéspüspök, ami – ha az ide passzoló mondással akarunk élni – megér egy külön misét is, nálunk pedig egy cikket.

Székely János a kiállításmegnyitón
Mészáros D. Zsolt

Mint Székely János elmondta, Maulbertsch művészete sokat változott élete során. Pályája első felében készültek a sümegi plébániatemplom freskói, melyeken még eleven színeket, szívhez szóló festészetet látunk, ahol nagy érzelmek elevenednek meg. A szombathelyi Püspöki Palota mennyezete viszont egy nyugodtabb higgadtabb, visszafogottabb, sokkal kiérleltebb alakformálást mutat. Egy tiszta üzenetet, egy idős ember festészetét.

Mészáros D. Zsolt

A püspöki palota dísztermének mennyezeti freskója közepén a gondviselés szimbolikus alakja látható koszorúval a kezében. A tízparancsolat kőtábláit és a hétpecsétes könyvet is látjuk, ami a jelenések könyvére utal. A kettő együtt a Biblia fénye, Isten fénye, ami beragyogja a világot. Ez a gondolat fut végig a freskón.

A pogány világ szimbólumai is megjelennek, többek között egy napernyős nő, Sába királynője. A Bibliában olvassuk, hogy egy pogány királynő Arábiából eljön, hogy hallgassa Salamon király bölcsességet. A freskón ő a szimbóluma a nyitott szívű pogány embernek, aki megérzi a hit kincsét, Isten fényét és befogadja azt.

Középen a két kőtábla és a napernyős nő, Sába királynője
Mészáros D. Zsolt

Az alapgondolat ott folytatódik, ahol a sok csillagot látjuk. A kumai Sibilla, aki jóval Krisztus születése előtt megjövendölte, hogy egy szűz gyermeke hozza el a világnak a békét és az aranykort. Ez annyira híres jövendölés lett, hogy Vergiliusnak, a híres római költőnek a negyedik eclogájába is bekerült. A keresztények ezért úgy tekintenek a pogány jósnőre, mint igazi pogány prófétára, aki megsejtette Krisztus születését. Őt látjuk a kisgyermekkel.

A kumai Sibilla
Mészáros D. Zsolt

A következő kompozíción a pogányság sötétségét ábrázolja egy pogány oltár. Egy nő nézi magát a tükörben: a hiúság szimbóluma, aki csak a külsőségekre figyel. A fáklya viszont jelzi Isten fényét, a hit fényét.

A fáklya jelzi Isten fényét
Mészáros D. Zsolt

A gondolat a bejárat fölötti képen folytatódik, ahol a kontinensek szimbólumait látjuk. Ez azt jelképezi, hogy a hit fénye, a kereszténység fénye lassan az egész világra eljut.

A kontinensek szimbólumai
Mészáros D. Zsolt

A kép legszebb része, ahol stólával díszített nő ül a trónon. Talán meglepő, hogy egy nő nyakában van a papi stóla, de ez a nő az egyház szimbóluma. Az egyház, Isten népe a Bibliában mindig nőalakként jelenik meg. Így is mondjuk: anyaszentegyház, aki szüli a gyermekeit a keresztség által, táplálja őket a tanítással és a szentségekkel. Isten menyasszonya. A képen a női alak a születő Szombathelyi Egyházmegye szimbóluma.

Nő papi stólában
Mészáros D. Zsolt

A Szombathelyi Egyházmegye 1777-ben jött létre, ennek örömére készült a mennyezetfreskó.

A nő lábánál a székesegyház akkori tervrajza látható, ami teljesen más lett, mert Szily János nem kapta meg azt a területet a várostól, amit nagyon szeretett volna. Szily a mai egyetem helyére képzelte az épületet, de mivel ez nem valósulhatott meg, a már meglévő szeminárium és püspökség közé kellett beszorítani Magyarország egyik legnagyobb templomát.

Ezen a részleten látjuk még a város kulcsait, egy bőségszarut, a Jézus tanítását jelképező fa igát. Jézus mondta: vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű. A képen megjelenik a város két nagy szentje: Szent Márton és Szent Quirin.

Tehát a kép fő üzenete: Isten fénye ragyog, betölti a világot, és minden tiszta szívű ember, mint Sába királynője, ma is rátalál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra