Kinövik a fémkeretet a Rákóczi utca fiatal fái Szombathelyen

Gyorsan tenni kellene valamit, mert károsodnak a fák.

Egy olvasónk állított meg a minap az utcán, a Bartók Béla Zeneiskola előtt. Azt mondta, örül, hogy itt találkozunk, mert mutatni szeretne valamit.

Fák a szombathelyi Rákóczi utcában
Szépen megnőttek a fiatal fák
Mészáros D. Zsolt

Nem is mentünk messze, csak pár lépésre. A Rákóczi utca ezen szakasza, a Thökölytől a Batthyány térig ma már kulturális negyedként szolgál. Van itt három múzeum, a Schrammel-gyűjtemény, az Iseum és a Képtár, az utca túloldalán a zeneiskola és a zsinagógából lett Bartók Terem. És itt van a kulturális programokat is szervező Szimfónia Kávézó is.

Fák a szombathelyi Rákóczi utcában
A fémkeretek akkor még jó ötletnek tűntek
Mészáros D. Zsolt

Az utcának ezt a szakaszát, felkészülve a kulturális negyed szerepre, 2011-ben felújították. A felújítást augusztus elején jelentették be Körforgalom épül az Iseumnál 2011. August 31. 11:59 , és november közepére el is készült Átadták a körforgalmat a szombathelyi Iseumnál 2011. November 10. 16:27 .

Fák a szombathelyi Rákóczi utcában
Ez a fa már túl vastag a kerethez
Mészáros D. Zsolt

Ennek volt a része a körforgalom a városháza mögött, a térkövezés a Batthyány térig, és az is, hogy kicserélték a növényeket. Akkor ültették a facsemetéket is az utca két oldalán, a járda és az úttest közé.

Fák a szombathelyi Rákóczi utcában
Mintha egy fogó harapott volna bele a fába
Mészáros D. Zsolt

Olvasónk éppen az egyik ilyen fához vezetett oda, ami már jócskán megnőtt. Fiatal fa még, de már felnőtt példány. A facsemetéket annak idején fémkerettel vették körbe, azon célból, hogy megvédjék a törzsüket.

Ami sikerült is, de a fémkeret már kicsi. A fiatal fák olyan gyorsan nőnek, hogy a keret fémrészeit is körbenőtték néhány helyen.

Fák a szombathelyi Rákóczi utcában
Mintha le akarná húzni a kérget
Mészáros D. Zsolt

Ezt akarta megmutatni olvasónk, megjegyezve: ha gyorsan nem tesznek valamit, ha a fémkeret darabjait nem szedik ki a fákból, akkor azok tönkre is mehetnek.

Kérdéseinket elküldtük a városházának, választ még nem kaptunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet