Ma 99 éve gyilkolták meg Raszputyint, az orosz cári család bizalmasát

Az orosz történelem legrejtélyesebb alakját Feiszt György mutatja be.

Raszputyin az orosz történelem egyik legrejtélyesebb alakja. A szibériai muzsik 18 esztendős volt, amikor megjelent neki Szűz Mária. A látomás hatására vándorló szerzetesként bejárta Oroszországot, elzarándokolt a görög Athosz-hegyre, majd Jeruzsálembe is.

Raszputyin rajongói körében
Forrás: Facebook / Feiszt György

Hazatért szülőfalujába, megházasodott és gyermekei születtek. 1903-ban Szentpéterváron a miszticizmust hajszoló városi elit gyógyító szent emberként fogadta. A mosdatlan, igénytelen, de rendkívül szuggesztív férfi Anna Virubován, a cárné legjobb barátnőjén keresztül került kapcsolatba II. Miklóssal és Alexandra cárnéval, akik gyógyítót kerestek vérzékenységtől szenvedő gyermekük, betegségére.

A

szerzetes

a válságos állapotban lévő Alekszejt képes volt megnyugtatni és enyhíteni tüneteit. Raszputyin

képességeinek

köszönhetően rövid időn belül fényes karriert futott be. Alexandrára gyakorolt komoly befolyást, a Szent Szinódus tagjainak kinevezésében és a politikai ügyekben is kikérték tanácsát. Raszputyint aki számos ellenséget szerzett magának,két alkalommal is megpróbálták megölni.

A halott Raszputyin
Forrás: Facebook / Feiszt György

Az elvetélt kísérletek csak fokozták a varázserejébe vetett hitet. Az első világháború évei alatt az a hír járta, hogy szerelmi kapcsolatot létesített a cárnéval, akit német származása miatt a háborús propaganda nyíltan árulónak, II. Vilmos császár ügynökének nevezett. Miután a

patrióta

körök hasztalan próbálták félreállítani, 1916-ban az arisztokrácia úgy döntött, végeznek vele.

A Feliksz Juszupov vezette összeesküvők december 29-én vacsorára hívták. Ciánnal mérgezett borral itatták, de Raszputyinra a több embernek elegendő méreg nem hatott, így pisztolylövésekkel végeztek vele. Raszputyin cárhoz írt utolsó levelében azt jósolta, hogy amennyiben előkelő emberek oltják ki életét, két éven belül a Romanovok csillaga leáldozik Oroszországban. Ez a jövendölés kétség kívül maradéktalanul valóra vált.

Forrás: Facebook / Feiszt György

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző