Régi idők csokija, például az Inota

Igen, a nevek hordozzák a korokat, akkor Inota, ma Túró Rudi, és most őszintén, mennyivel jobb ez, mint amaz. Nem andalodunk, hogy régen minden jobb volt, ami annak a belátása, hogy megöregedtünk, mégpedig reménytelenül.

Nem retrózunk most. Nem andalodunk, hogy régen minden jobb volt, ami annak a belátása, hogy megöregedtünk, mégpedig reménytelenül. Nem is akartam, nem állt szándékomban a ma divatos emlékezés a Bambira meg Traubisodára, vagy a Boci csokira, amely termékek már szinte a jelen. Annyira, hogy az emlékekből üzletet csinálók nem is átallanak újjá éleszteni ezeket azt hazudva, hogy ők emlékeznek az idők kezdetére, és úgy adják el a közelmúltat, mint valami holocént, amit kemény ásással lehet csak a felszínre hozni. De kérdem én, ki emlékszik ma már az Inota szeletre? Na, ugye.

Ez a név abba az időbe visz vissza minket egészen, amelyben az amerikai sportolók Coca Cola mámorban fetrengtek. S hogy ez mennyire így volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, első kólámat kupicában kaptam világlátott, harminc kilométerre, Felsőőrre is eljutó rokonunktól. De milyen harminc kilométer volt is az. A kerítésen túl, ahová emberfia ritkán jutott el, ha egyáltalán, mert veszélyes vidék volt arrafelé bódító gyerekitalokkal. Nem ám Bambi, és valami ördögi nyelven elnevezett rágó, hogy Juicy Fruit. Hát milyen név ez? Maga a züllés, szemben a szocialista bizonyosságot sugárzó Inota szelettel.

Inota csoki
youtobe.com

Ennek még a csomagolásán is a szocialista szénerőmű füstje szállt, mutatva dolgos népünk felsőbbrendűségét a dekadens nyugatival szemben. Hogy egy kor milyen nevet ad a csokijainak, többet mond minden történelemkönyvnél. Az Inota erőt sugároz, a Gránátos kocka a partizánok hősiességét, az Úttörő gyermekeink elkötelezettségét, viszont a kakasnyalóka ehhez képest maga a léhaság. Ellenben a Pityu már nevében hordozza a felnőtt Pistát, aki olajtól iszamos kézzel építi a szocialista brigáddal a szocialista hazát. Viszont ez a kor a megtalált bizonyosság kora, mégpedig az, hogy van csoki.

Mégpedig hozzáférhető, ami például József Attila „míg a cukrot szopogatnám, új ruhámat mutogatnám” álmaihoz képest maga a mennyország teli hassal. Amikor az Inota csoki született, akkor a rendszer arra volt büszke, hogy tud enni adni alattvalóinak, és innen nézvést, legyen akármilyen mókás az a kor az összes csokijával, mégis csak az élet győzelme volt a nyomorúság felett, és Sprite-ot szürcsölő és Sinckerset faló ifjúságunk számára annyira ismeretlen, mint a titkok völgye. Persze tudjuk, hogy Orbánnal kezdődött a történelem, s egyszer majd vele is ér véget, de valahogyan mégis van közte is valami.

Pityu csoki
Youtube.com

Például, hogy az iskolába jövet vagy menet a Petőfi és Szabó Miklós utca sarkán lévő trafikban lehetett venni kakasnyalókát, bocskorszíjat, robbanós cukrot, és mindenféle szocialista nyalánkságot. Ez a háromhatvanas kenyér kora, az a kor, amikor az volt az eredmény, hogy volt kenyér, ha egyféle is. Ehhez képest, hogy csokiból volt erőműves és mozgalmi, maga volt a sokszínűség, ahogyan a Duna kavics is a zacskóban, vagy a Francia drazsé, ami a gömbölyű Smarties, vagy az utasellátó csodái, a Cerka, a ceruza alakú, ostyába zárt csokikrém.

Ennek névadásakor nem szárnyalt az elvtársak fantáziája, de, hogy a Korfu mitől kapta a nevét, azt ember ki nem találja ma már. Állt a kölök a zötykölődő Warsawa és Pobjeda autók között, ilyen mediterrán szigetekről sejtése sem volt, de idvezülten, két pofára tömte magába a Korfu szeletet, miközben mennyekben való érzésben fürdött, pedig csak a legvidámabb barakk szerencsétlen katonája volt. Leendő elvtárs, akinek a lelkét ilyen csalfa nyalánkságokkal csábította el a mozgalom, hogy aztán be és ledarálja. Így voltaképp nem sokban különbözött ettől a maitól, csak mások voltak a nevek.

Igen, a nevek hordozzák a korokat, akkor Inota, ma Túró Rudi, és most őszintén, mennyivel jobb ez, mint amaz. Az egyikre csasztuskát jártak, a másikra egymás talpára lépnek a nemzeti érzelmű ifjak, a díszlet változik, az ember örök. Erre figyelmeztet, hogy manapság sorra tolják elénk régi idők letűnt csokijait avíttnak tűnő új köntösben, azt táplálva belénk, hogy emlékezni jó. Én ezt belátom, de legfőképpen akkor fogom, ha a retró csokik között újra föltűnik az Inota szelet, papírján a füstölgő kéményekkel, de ehhez már senkinek sincs bátorsága, azt hiszem.

Csemege
fortepan.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző