Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is

A szombathelyi városvezetés ciklusprogramja komoly fejlesztéseket tervez a Csónakázótó környékére.

A szombathelyi Csónakázótó környéke tulajdonképpen mindig pihenésre és sportra használt terület volt. Igaz, egyik oldalán, az Árpád utcában gyakorlatilag a parton állnak a lakóházak, de ez már régen alakult ki így.

Időnként bepróbálkoznak a vállalkozások

A tó másik, északkeleti oldalán viszont nem voltak és nincsenek lakóingatlanok, habár időnként próbálkoznak vele a vállalkozók. Pár éve a lebontott kemping területére terveztek lakóházakat Ingatlanbefektetést tervez a volt szombathelyi kemping tulajdonosa 2017. July 21. 11:23 , de ez a próbálkozás meghiúsult. Korábban a Csónakázótó szigetének szabályozását is meg akarták változtatni úgy, hogy építkezni lehessen ott 16 méteres házat is építhettek volna a szombathelyi Csónakázótó szigetére 2016. April 18. 07:35 , de nem sikerült átvinnie a szándékát a közgyűlésen.

Az utóbbi években volt néhány fejlesztés a tó körül, például új padokat is tettek ki, ezeket a 2015-ös átadáskor Puskás Tivadar akkori polgármester ki is próbálta.

Vágvölgyi Bálint

De azóta újabb építkezések is elindultak itt, és ezeket tartalmazza a tavaly megválasztott városvezetés ciklusprogramja. A programból kiderül, hogy a tavat és környékét olyan rekreációs övezetté akarják alakítani, ami a város turisztikai értékét is növeli. Vagyis magáért a Csótóért és a környékéért is jönnek turisták a városba.

A városvezetés arra is számít, hogy a rekreációs övezet egyes elemei egymás bevételét is növelik majd, hiszen aki idejön, nem csak egy lehetőséget próbál ki. Gazdaságfejlesztési szerepben is gondolkodnak, mert a befektetőknek az is fontos szempont, hogyan lehet eltölteni a szabadidőt a városban.

Ehhez azonban meg kell valósítani a tervezett fejlesztéseket, és be kell fejezni azokat, amelyek már folyamatban vannak.

Fedett műjégpálya

A régóta tervezett, egész évben működő műjégpálya alapkövét két és fél éve, 2017 decemberében helyezték el Hende és Puskás egy pingvinnel tette le az épülő szombathelyi jégcsarnok alapkövét 2017. December 08. 16:17 . A jelenleg csak télen működő jégpálya mellett lesz, igazság szerint a télen már el kellett volna készülnie.

A fedett műjégpálya látványterve
Szombathelyi Pingvinek

Az építkezés 2,2 milliárd forintot emészt fel, ennek 70 százalékát tao-támogatásból, a többit önerőből finanszírozzák. Az épület szerkezetkész, a ciklusprogram szerint jóvá kell hagyni a finanszírozását. Ez utóbbi a 30 százalék önerőt jelentheti, eredetileg ugyanis minden költséget a tao-támogatásból fedeztek volna. Ha rendben van a finanszírozás, a műjégpálya gyorsan elkészülhet.

Wellness- és konferencia szálloda

Ez az a projekt, amiről keveset tudni, üzleti titokra hivatkozna nem igazán adtak ki róla információkat. A SZOVA még 2015-ben kezdett bele a négycsillagos szálloda tervezésébe, magántőke bevonásával akarták megvalósítani.

2016-ban kollégánk így képzelte el a szállodát
Nyugat.hu

Négy évvel ezelőtt írtunk A Csótóra néznek Szombathely legújabb hoteljének ablakai 2016. May 09. 07:26 róla, akkori információink szerint a Tófürdő területén, a mostani parkoló helyén tervezik a minimum négy csillagos szállodát, ami 82 szobás lesz, ablakai pedig a Csónakázótóra néznek majd. Száz férőhelyes mélygarázs épülne majd a hotel alá.

A ciklusprogramban most azt írják, hogy a Tófürdő nagymedencéjét a fedett jégcsarnok hűtéséből származó hővel fűtik majd, és így a szálloda vendégei egész évben használhatják a medencét.

Tófürdő

A Tófürdő egyik fejlesztéséről feljebb írtunk, ez a nagymedence fűtése és négy évszakos működése, de a fürdő területén egy rekreációs központot is létre akarnak hozni, fitneszteremmel és vendéglátó egységgel.

A Tófürdő a magasból
Mészáros Zsolt

A ciklusprogram azt is ígéri hogy felújítják a gépészeti berendezéseket, ezzel az üzemeltetési költségek is csökkenthetők.

Szent Márton Lovas Hagyományőrző és Rendezvényközpont

Lovasközpontról már többször volt szó, a Modern Városok programjában is, annak ellenére, hogy egy már működik a városban, hagyományőrzők működtetik. A ciklusprogramban a Tófürdő közelébe terveznek egyet, kimondottan a lovasoktatásra, tereplovaglásra, terápiás lovaglásra és a huszárhagyományok ápolására.

Huszárok Szombathelyen
Nagy Zoli

A központ egyéb programoknak is helyet adna, közelében egy kisebb, önkiszolgáló szálláshelyet akarnak kialakítani, a lovasprogramok, sportversenyek, lovas-turisztikai lehetőségek látogatói számára.

Mi tesszük hozzá, hogy a Csónakázótó északi végénél ott van a Sportliget és a Kalandváros is, ezek szintén rekreációs, szabadidős helyszínek.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra