Egy csepp retródiszkó, egy kiskanál mulatási, avagy mit kíván a magyar nemzet?

Hogy távolodik egymástól az igény és az igényesség a megyei rendezvényeken? Végigjártuk, zongorakoncertektől a mulatósig.

Ma már bármilyen kulturális és szórakoztató tartalom csupán egy kattintásra van online. Viszont akármennyire is digitalizálódunk, az ember társas lény. Igényli a kommunikációt, a közösségi létet, a személyes, kézzelfogható élményeket. Egyre tarkábbak a különböző ízlésrétegek, és ezzel együtt szélesednek az igények is.

Az elmúlt évek megyei rendezvényeit végiglátogatva próbáltunk egy kicsit belelátni az igények alakulásába. Az alternatív előadóktól kezdve, a komolyzenei koncerteken keresztül, a falunapokig mindenhol jártunk, ezek a tapasztalatok.

Igények és pénzügyek – hogy legyen a kevesebből több?

Egy rendezvény megszervezésekor alapvető lépés a közönség igényeinek megismerése. Valószínűleg, egy zártkörű budai értelmiségi klubba synthpop előadót hívni éppolyan mellélövés lenne, mint világhírű zongoristát egy falunapi programra.

Nagy Zoli

A különböző ízlésvilágok, rétegek kiszolgálása tehát egyre nagyobb kihívás akár egy nagyrendezvényen, akár egy kisebb településen. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha minden hasonló érdeklődési körrel rendelkező csoport benyújthatná az igényeit, esetleg önmagának szervezhetne eseményeket. Jól hangzik nem? Meglehetősen demokratikusan, és egyben utópisztikusan.

Ha az egyik alapvető hozzávaló a közönség igényeinek ismerete, akkor a másik fő támpillér a mocskos pénzügyek lesznek. És itt jön a varázslat, aminek a végén egy rendezvényt kapunk: falunapot, minifesztivált, témanapot. A szerteágazó érdeklődés és a szűk költségvetés egymáshoz igazítása közben általában értékes szűk rétegigények maradnak ki.

Nagy Zoli

Hogy számokat is lássunk, hoztunk egy hozzávetőleges árlistát. Lássuk, mennyi pénzért kapunk a kenyér mellé cirkuszt? Bulizenekarokat már lehet találni 80-100 ezer forint között. Egy fél-playback előadás ára nagyjából 150 ezer forint körül mozog. Egy élőzenei koncert árának a legnagyobb a szórása: 150 ezer és 3 millió forint között bárhova belőhetik az ajánlatot. Azt azért feltétlenül tudni kell, hogy a nagy nevek milliós nagyságrend alatt sajnos nem elérhetők.

Hogyan főzzünk falunapot?

De nézzünk példaként egy átlagos és elképzelt falunapot – bármilyen a valósággal való egyezés bizonyára a véletlen műve.

A délelőtt mindig holtidőszak. A szervezők vérrel verejtékkel igyekeznek megtelíteni a rendezvényt. Bizonyára minden településen van „Házisárkányok”, „Öregfiúk”, vagy „Labdakergetők” néven egy lelkes amatőr csapat, akikhez el lehet hívni a szomszéd település hőseit játszani. Minél nagyobb a két település között a torzsalkodás, annál nagyobb közönséget mozgat a meccs.

Nagy Zoli

Egy másik közönséghozó műfaj a gyerekműsor. A mókás és interaktív bábelőadások, a Kalákára és Gryllusra építkező együtt éneklős zenekarok a kisgyerekes anyukák megmentői. Amíg a legkisebbek mókáznak, a fáradt anyukák lerogyhatnak az instabil sörpadokra megpihenni. A másik végletként a lelkes csöppségek mutatják be a színpadon, amit az óvodában, iskolában tanultak. A fellépés végére kapunk egy rakat meghatottságtól párás szemű nagyszülőt, síró óvodást és megtépázott idegű pedagógust.

Garai Antal Atom

Délután már nagyobb a tömeg, a kicsik sikoltoznak az ugrálóváron, a meleg cseppeket varázsol a söröspoharak oldalára és csíkokban olvasztja le a gyerekek arcáról a pókemberes, pillangós, kalózos arcfestést. A színpad is lassan átalakul, a technikusok beküzdik az esti zenekarok kellékeit a szűkös színpadra, különös tekintettel a mangó illatú füstgépre.

Az esti nagyműsor két etapból áll össze: először, operett, vagy mulatós műsorral varázsolunk nagyobb kedvet a sztárvendéghez. Az Önök kérték és a Kívánságkosár slágerei mindenki lelkében nosztalgiát ébresztenek. Az este sztárvendégei gyakran kerülnek ki a Megasztár, vagy az X-Faktor korábbi szériáinak sztárjai közül, vagy az örökzöld befutott fellépők közül. A kitartó mulatozók a Retro-Disco dallamaira folytathatják a szórakozást.

Közönségkérdés és gyakori visszatérők

Természetesen megtalálhatóak a magas színvonalú produkciók is mindenhol, aki keres, az talál. De egyre feltűnőbbek a két oldal közti különbségek. Míg egy nemzetközileg elismert jazz együttes, vagy egy befutott alternatívzenekar koncertjén, ha húsz harminc ember lézeng, az már egész vállalható számnak számít, addig egy helyi jellegű mulatósra felépített zenekar, vagy egy leáldozóban lévő popcsillag playback alapú koncertjén többszáz fős tömeg van.

Unger András

Hogy kiket láthattunk sokszor az elmúlt években? LL Junior, Bunyós Pityu, a Zanzibár, Zalatnay Sarolta, Nótár Mary, Oszvald Marika, Kökény Attila, az R-Go mind rendszeres fellépők a kisebb nagyobb rendezvényeken. Nagy tömegeket mozgatott meg az Ocho Macho, több alkalommal hallhattuk Szalóki Ágit, vagy éppen Palya Beát. Persze sok „helyi érdekű” zenekar is színesíti a palettát, régi kedvencek és lelkes újoncok egyaránt megtalálhatók közöttük.

Természetesen mindenkinek jogában áll úgy szórakozni, ahogy szeret, és ahogyan azt a lehetőségei engedik. De ha véletlenül egy komolyzenei koncertet, alternatív bandát, jazzkoncertet, vagy táncelőadást sodor az útjába az élet, tegyen egy próbát! Lépjünk ki a komfortzónánkból néha a szórakozában is. Még a végén kellemes meglepetések is érhetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény