Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház

A Savaria Szimfonikus Zenekarról még egyeztetnek, de úgy tűnik, az Ungaresca Táncegyüttes nem kell a városvezetésnek. Rendkívüli közgyűlésen jártunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan volt az időpont, szilveszter előtt két nappal, ráadásul délután kettőkor. A városházán azért volt pörgés, az épület előtt Puskás Tivadar polgármesterrel futunk össze, tíz perccel a kezdés előtt, azt mondja, jön vissza hamarosan. Nem izgulunk.

Puszitaps

Két perc múlva Kővári Attilát (MSZP) hozzák autóval, a mozgássérült képviselőnek lánya segít, az épületben a biztonsági őr ajánlkozik, fel is kíséri Kővárit az emeletre, persze lifttel. A teremben alig néhányan, a jegyző és az aljegyző érkezik, előbbi üres kézzel, mögötte Nagy Tibor alig bír a papírpaksamétával.

Rendkívüli közgyűlés
Nemény Andrásnak friss élményei voltak
Bonyhádi Zoltán

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) meg is kérdezi, hova készül ennyi papírral, mire az aljegyző: behozom az összes kacatot, hátha ti kezditek el a kérdezősködést. A karácsonyfa még áll a sarokban, de két perccel kettő után csak szocik vannak jelen, Czeglédy Csaba és Horváth Attila nincs, ők később sem érkeznek meg.

Itt van Nemény András országgyűlési képviselő, éppen azt meséli, milyen volt belülről a rabomobil Ipkovichot és Nemény Andrást is bevitték a rendőrök 2011. December 23. 15:07 , és hogy a rendőrök azt sem tudták, milyen szabályokat sértettek meg a Kossuth téren. Amikor megkérdezték tőlük, a parancsnok azt mondta, először telefonálnia kell. Később megérkezik Ipkovich György is, a hátsó sorban ül le.

Öt perc múlva aztán érkeznek a városvezetők, a képviselők, így tíz perces késéssel kezdhetnek is. A polgármester először megköszöni az éves munkát mindenkinek, szól, hogy a székeken ajándékok vannak. Egy papírtáska, benne naptárral, tollal, ilyesmi, a szokásos. Aztán – némi értetlenséget kiváltva – a testület egyetlen hölgytagjának visz egy csokor virágot, Takátsné Tenki Máriának. Megtapsolják a puszit, ez is érthetetlen. Némileg.

Árukapcsolás

Egyetlen ügy van napirenden, legalábbis eddig úgy tudtuk. Mégpedig a Mesebolt Bábszínház városi kezelésbe vétele, erről már korábban megegyezett a két önkormányzat, így nem viszi el a megye. De most kiderül, csatoltak hozzá egy új lapot, ami arról szól, hogy a város szeretne részt venni a Savaria Szimfonikus Zenekar működtetésében, és ezért egyeztetéseket kezdeményeznek.

Rendkívüli közgyűlés
Takátsné Tenki Mária virágot és tapsot kapott
Bonyhádi Zoltán

Később percekig folyik a polémia arról, szerencsés-e a két ügyet így összekapcsolni. De aztán belenyugszunk, tanulékonyak a helyi fideszesek, az országgyűlésben az ilyen árukapcsolás mindennapos. Csak egy példa, a dohánytermékek jövedéki adójának emelését a rokkantnyugdíjasokról szóló törvény módosítása közé csempészték be.

A szocik sérelmezik is, Németh Kálmán külön tárgyalást javasol, elutasítják. Gyebrovszki János (MSZP) az Ungaresca Táncegyüttes mellett lobbizik, mondván, az is fontos a városnak, és kezdjenek róla éppúgy tárgyalni, mint a szimfonikusokról. Aztán a frakció többi tagja is ezt teszi, hiába.

Méltó hely az államnál

A jobboldal azonban hajthatatlan, Puskás Tivadar azt mondja, a szimfonikusokat továbbra is a megye működteti, legalábbis a rendkívüli megyei közgyűlésen A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül 2011. December 27. 14:56 erről határoztak. Az Ungaresca az államhoz kerül, a bábszínház azonban nem. Ezért most a bábszínházról kell dönteni, a többinek biztosított a további működtetése.

Rendkívüli közgyűlés
Gyebrovszki az Ungarescáért szólalt fel
Bonyhádi Zoltán

Lazáry Viktor (Fidesz) alpolgármester szerint az állam jó gazdája lesz az Ungarescának, ő különben is látta a műsorukat, ami túlmutat egy megyén és egy városon, méltó helye lesz az államnál. Hiába a tiltakozás, így is döntenek, úgy látszik, az Ungaresca nem kell a városvezetésnek. Nem tudjuk, mi a bűnük.

Pedig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester meg is jegyzi, nem lehet egyformán kezelni a három intézményt. Az Ungaresca egymilliós, a Mesebolt Bábszínház tízmilliós, a szimfonikus zenekar százmilliós tétel egy évben.

OV viszi az ország tortáját

Aztán elvitatkoznak még azon, hogy a bábszínház jó helyen van-e az MMIK-ban. Igaz, hogy évek óta ott működik, de a vezetőjük szerint nem megfelelő a hely. Szóba kerül a Kisfaludy utca, de gyorsan elvetik, nem is volt komoly a dolog. Balassa Péter (Jobbik) azt kéri, készítsenek intézkedés tervet a bábszínház elhelyezésére, később ezt rutinból leszavazzák a fideszesek.

Rendkívüli közgyűlés
A polgármester szerint minden rendben van
Bonyhádi Zoltán

De Balassa azért megörvendezteti a kisszámú közönséget. Azt mondja, a fideszesek megeszik az ország tortáját, ami marad belőle, azt Orbán Viktor viszi el, egy szeletet hagy csak itt, és most ezen vitatkoznak.

A szavazásnál tanácstalanság, Sági József (Fidesz) úgy gondolja, itt az önmegvalósítás ideje, segíteni akar a jogászoknak, javaslatát hallgatva azok elnézően csóválják a fejüket és mosolyognak.

Bojkott és ünnepi ebéd

A végén aztán elfogadják, hogy a város vegye át a Mesebolt Bábszínházat, és hogy tárgyaljanak a Savaria Szimfonikus Zenekarról. Az ellenzék minden javaslata elvérzik.

Rendkívüli közgyűlés
Lazáry: Az állam igenis, jó gazda
Bonyhádi Zoltán

Gyebrovszki feltalálja a napirend utáni hozzászólást, a polgármester beleegyezik. A képviselő kijelenti, a megye vezetői asszisztáltak a megyei önkormányzatiság megszüntetéséhez, ezek után aztán ünnepeltetni akarják magukat, és megyebált szerveznek. Felszólít mindenkit, hogy bojkottálja a megyebált.

Puskás Tivadar nem fogja, legalábbis erre enged következtetni, azt mondja, az szervez bált, aki akar, a városi közgyűlés meg nem az a fórum, ahol erről kell beszélni és felszólításokat tenni. A végén boldog újévet kíván, aztán a képviselők kéz a kézben indulnak az ünnepi ebéd irányába. Ahogy a polgármester mondta, a fehér asztal mellett folytassák a beszélgetést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül

Kiüresedik a megyei önkormányzat, alig marad feladatuk. Költségvetésük is drasztikusan csökken.

Ipkovichot és Nemény Andrást is bevitték a rendőrök

Telefonnal készített fotók Ipkovich Györgyről és Nemény Andrásról, akiket szintén a Kossuth térről vittek el a rendőrök, mert a rendőrautók elé álltak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra