Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

A Vas megyei közgyűlés keddi, rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a tulajdonában lévő intézmények közül melyeket adja át az államnak. A fideszes képviselőkből álló Polgári Együttműködés frakció határozata alapján a megyétől az államhoz kerül a Szombathelyi Képtár, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Vas Megyei Múzeumok hálózata, a Vas Megyei Levéltár, az Ungaresca, több szociális intézmény, idősek otthona és középiskola, a Büki Gyógyfürdő Zrt.-ben lévő 46,6 százalékos tulajdonrész, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat, valamint két nagy értékű Balaton-parti ingatlan (a berényi, illetve a lellei). A tegnapi döntésről bővebben itt. A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül 2011. December 27. 14:56

Ezek után persze adódnak a kérdések: a fent részletezett vagyonátadás milyen hatással lesz a megye életére, valamint Szombathely jövőjére? Tényleg kiüresedik-e a megyei struktúra? – többek között ezekre is kerestük a választ, amikor a megyei és a szombathelyi önkormányzati képviselőket kaptuk telefonvégre.

Most kapott igazi feladatokat a megye! – Kovács Ferenc (Polgári Együttműködés) megyei elnök

Úgy gondolom, most kaptunk igazi feladatokat, hiszen a vagyonátadással nem történik más, mint hogy az állam visszaveszi azokat a közszolgáltatásokat, melyeket eddig a megyei önkormányzatok végeztek. Vas megye innentől kezdve a területfejlesztéssel és a területrendezéssel, a vidékfejlesztéssel, a hulladékkezeléssel és a környezetvédelemmel, az idegenforgalommal és a turisztikával, a külügyi kapcsolatokkal, valamint a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartással foglalkozhat. A jövőben még többet tudunk tenni például a falvakért

- válaszolta megkeresésünkre az elnök.

Kovács Ferenc: A megye a jövőben többet tehet a falvakért
Bonyhádi Zoltán

A megállapodás értelmében a megye a Büki Gyógfürdő Zrt.-ben lévő, az államhoz kerülő 46,6 százalékos tulajdonrésze után megtartja az üzemeltetési jogokat. Ugyanez lesz a helyzet a Vas Megyei Temetkezési Vállalattal is. Az intézmények megtartására nem volt lehetőség, mert a kormány ezeket állami rendszerben kívánja működtetni. Egyébként az új alaptörvény is közösségi vagyont nevesít, tehát nincs szó külön városi, megyei és állami vagyonról. Egyébként semmit nem visznek el a megyéből, hiszen az intézmények itt maradnak, továbbá a dolgozók is vasiak lesznek - fűzte hozzá.

Az egyik legértékesebb vagyonelem a büki fürdő

Az elnöktől megtudtuk, hogy a Mesebolt Bábszínházat átadják Szombathelynek (erről a város csütörtöki rendkívüli közgyűlése dönt), a megyei sportigazgatóság, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Vasi Szemle és az Életünk című folyóiratok működtetési kerete pedig a megyei kormányhivatalnál van, ezek végleges sorsáról januárban határoznak. A kivételt a sportigazgatóság jelenti, amely már láthatóan megyei kézben marad, Kovács Ferenc szerint csupán az kérdéses, hogy a jelenlegi apparátussal a jövőben is fenntartható lesz-e.


A folyamat jövőre tovább folytatódik – Fehér László (MSZP) megyei képviselő

Celldömölk polgármestere a többi ellenzéki képviselőhöz hasonlóan nemmel szavazott a vagyonátadásról a megyei közgyűlésen. A képviselő érdeklődésünkre elmondta: nem egyszer kezdeményezték, hogy rendkívüli ülésen tárgyalják meg a megyei vagyonelemek sorsát, ám az ülések időpontját Kovács Ferenc többször is módosította. Tette mindezt azért, állítja Fehér László, hogy az akkor még meg nem szavazott törvények (köztük például az önkormányzati) elfogadásáig húzza az időt.

Fehér László: A vagyonátadás leépítésekhez vezethet
Bonyhádi Zoltán

A képviselő kiemelte: próbálkoztak a megyeháza megmentése érdekében is lépéseket tenni, ám ebből csupán annyi lett, hogy az államhoz kerülő épületben a vasi kormányhivatalnak január 1-től körülbelül 8-10 százalékos része lehet. A képviselő egyébként úgy véli, a folyamat jövőre sem áll meg, most a megyék voltak terítéken, hamarosan pedig a települési önkormányzatok következnek. A 2013-tól kialakítandó közigazgatási rendszerben ugyanis a járási hivatalokhoz fokozatosan egyre több önkormányzati feladat kerül.

Fehér László szerint a vagyonátadás kapcsán a kormány konszolidációról, ésszerűsítésről beszélt, ám ez a valóságban leépítésekhez vezet. A képviselő úgy véli, örök dilemma, hogy az önkormányzatoknak adott állami normatíva, illetve a helyi adók elegendőek-e az intézmények működtetéséhez. A megyék a szakmai színvonal megőrzése érdekében sok esetben kölcsönt vettek fel. Az állam viszont most olcsóbban oldaná meg a rendszer működtetését. Ez azonban csak létszámcsökkentéssel valósítható meg. A képviselő a jövőre vonatkozóan sem szolgált jó hírrel, álláspontja szerint ugyanis az igazi feketeleves még hátravan.


A vasi kormánypárti képviselők a legsúlytalanabbak az országban! - Rába Kálmán (Jobbik) megyei képviselő

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kezdettől fogva határozottan ellenezte az államosítást. Bátran merem állítani, hogy az ami most történik, valóban államosítás. Véleményünk szerint minden vagyont meg kellett volna tartani, amit csak lehet. Ezért különösen bosszantónak tartom azt a kormányzati kommunikációt, mely szerint ezzel a lépéssel a megyék nemcsak az adósságállományuktól szabadulnak meg, hanem az intézményrendszerek működése is tökéletes lesz. Ennek finanszírozására jövőre sem lesz több pénz, úgyhogy a tökéletességről biztosan nem beszélhetünk majd

– vélekedett Rába Kálmán.

Rába Kálmán szerint bosszantó a kormányzati kommunikáció
Bonyhádi Zoltán

A Jobbik politikusa a büki gyógyfürdő jövőjére vonatkozó kérdésünkre reagálva elmondta: a megyei vezetők korábban azt ígérték, hogy mindent megtesznek az egyik legértékesebb vagyonelem megtartása érdekében, ám úgy tűnik, hogy ez is csak ködösítés volt. A képviselő szerint beszélnek ugyan üzemeltetési jogról, ám valójában azt tartja elképzelhetőnek, ha mindez csupán azt jelentené, hogy a megyei közgyűlés beültethet valakit a társaság elnökségébe.

Rába Kálmán az ülésen egyébként javasolta: mivel a megyei önkormányzat elvesztette lényegi funkcióit, s a korábbinál jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat, ezért az elnök mondjon le a tiszteletdíjáról, míg a képviselők tekintsenek el ugyanezen összeg felétől. Erről azonban nem született konkrét döntés. Hozzátette: nincs érdemi munka a megyei közgyűlésben, ráadásul azt látja, hogy az egész országban a vasi kormánypárti képviselők a legsúlytalanabbak.


Az intézményrendszerhez már hozzá kellett nyúlni – Lazáry Viktor (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere

Az egész országban jelentős átalakulás van folyamatban, a választóinktól ehhez kaptunk felhatalmazást. Magyarországon már évtizedek óta ugyanaz az intézményrendszer működik, miközben a társadalmak, valamint az emberek szokásai jelentősen megváltoztak. Így ehhez a struktúrához egyértelműen hozzá kellett nyúlni, ebben nagyjából minden párt egyet is ért. Az elmúlt hónapokban folyamatos egyeztetések voltak a kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a város között. Ennek eredménye, hogy a szombathelyi közgyűlés kedvező döntése esetén január 1-től a megyeszékhelyhez kerülhet a Mesebolt Bábszínház, míg a Savaria Szimfonikus Zenekar a vasi önkormányzatnál marad

– felelte Lazáry Viktor alpolgármester.

Lazáry Viktor: Jelentős átalakulás van folyamatban
Mészáros Zsolt

Hozzátette: januárban már a célegyenesbe fordulnak a kormányhivatallal folytatott tárgyalások, melyek célja egy olyan kulturális intézményrendszer kialakítása, mely a valós igényeket színvonalasan, és egyben költséghatékonyan tudja kielégíteni. A megyei rendszer kiüresedését firtató kérdésünkre az alpolgármester a következőket válaszolta:

Ha az elmúlt időszakban valamilyen rendszer megbukott, akkor az a regionális tagozódás volt. Úgy gondolom, hogy a Vas megyei emberek továbbra is megmaradnak Vas megyeinek, és a szombathelyiek is mindig szombathelyiek maradnak. A lokálpatriotizmus ugyanis nem politikai testületektől függ. A megye intézményfenntartó szerepe valóban megszűnik, de helyette kap olyan feladatokat (mint például a területfejlesztés), melyek eddig regionális szinten voltak.

A Savaria Szimfonikus Zenekar (egyelőre) a megyénél marad
Tóth Ákos

Lazáry Viktor kérdésünkre válaszolva elmondta: a város továbbra is ott áll a Savaria Szimfonikus Zenekar mögött. Ám amíg nem lehet tudni, hogy a zenekar megyétől kapott támogatása jövőre is rendelkezésre áll-e, addig ez ügyben nem lehet felelős döntést hozni. Az alpolgármester mindenesetre nem tartja kizártnak, hogy a jövőben közös, vagy városi fenntartással működjön tovább a zenekar.


A megye fideszes vezetése elárulta az esküjét! – Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető

Szégyen! Ezzel a lépéssel gyakorlatilag felszámolták az önkormányzatiság egy részét, megszűnt a megyei önkormányzat. A megyei elnökök, élükön Kovács Ferenccel, egytől-egyig beszari alakok, hiszen megakadályozhatták volna azt, hogy az érintett vagyonelemek az állam kezébe kerüljenek. Nekik viszont kétévi fizetésük fontosabb, mint hogy szembemenjenek az Orbán-kormánnyal, melynek egyébként nélkülük nem lenne kétharmados többsége. Ezzel a döntéssel elárulták a megyét és a képviselői esküjüket is!

– értékelt Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője.

Czeglédy Csaba lúzernek nevezte a megyei vezetést
Bonyhádi Zoltán

A maradék tisztességüket csak azzal menthetnék meg, ha azonnal lemondanának. A következő választások után a szombathelyi baloldal egyik legfontosabb feladata lesz, hogy a megyeszékhely közigazgatási területén lévő intézmények, valamint a balatonberényi gyermeküdülő tulajdonjogát visszaszerezze. Azonban ne gondolja senki, hogy addig nem figyelünk a megye államosított vagyonára, és Isten mentse meg azt, aki rá akarja tenni a kezét bármelyikre is!

Remélem, ezek után legalább a szombathelyi fideszeseknek helyén lesz a szívük, hiszen korábban ígéretet tettek arra, hogy lépéseket tesznek a város területén lévő intézmények megszerzéséért. Egyedi eljárásban a vagyonelemek visszaszerezhetők a kormánytól, mi ebben támogatni fogjuk a városvezetést.

A frakcióvezető szerint Kovács Ferencék csupán a mézesmadzagot húzták el azzal, hogy korábban egyeztetésekről beszéltek.

A vasi fideszes vezetők ugyanis annyira lúzerek, hogy még a megyeházát sem tudták a megyének megtartani. Albérlők lesznek abban az épületben, ahol dolgoznak

– zárta szavait Czeglédy Csaba.


Ne hivatalok döntsenek a választott képviselők helyett! – Horváth Zoltán (LMP) szombathelyi képviselő

A szombathelyi képviselő-testület LMP-s tagja részt vett a keddi megyei közgyűlésen. Elsőként azt emelte ki, hogy pártja semmilyen államosítással sem ért egyet. Szerintük ugyanis a demokratikus önkormányzatiság lényege éppen az, hogy helyi ügyekben a választott képviselők döntsenek, és ne hivatalok. A képviselő úgy látja, a döntés miatt januártól a megyerendszer funkciói kiürülnek, a területfejlesztésre, vagy épp a környezetvédelemre csak azért hivatkoznak a megyei vezetők, hogy meg tudjanak nevezni néhány területet, melyekkel a jövőben foglalkoznak majd.

Horváth Zoltán: Az LMP semmilyen államosítással sem ért egyet
Mészáros Zsolt

Horváth Zoltán egyébként támogatja azt az előterjesztést, mely szerint Szombathelyhez kerülne a Mesebolt Bábszínház. Hozzátette: a jelenlegi állás szerint három intézmény (sportigazgatóság, szimfonikus zenekar, bábszínház) maradt a megyénél, ám ezek közül kettőt rögtön át is adnának. A városatya szorgalmazná a szimfonikusok átvételét is, amennyiben ennek költségvetési vonzatai vállalhatóak a város számára.


A Fidesz mindent csak erőből akar keresztülverni a testületeken - Balassa Péter (Jobbik) szombathelyi képviselő

A Jobbik városi képviselője telefonhívásunkkor nem volt kifejezetten boldog. Mint mondta, csak a kapkodást és a káoszt látja a megyei, valamint a szombathelyi önkormányzatnál is.

Csütörtökön rendkívüli ülés lesz, ám ennek anyagát még mindig (szerdán 16 óráig - P. P.) nem kaptam kézhez. Szeretnék felkészülni, érdemi javaslatokat tenni, de egyelőre nincs miből dolgozni. Mondhatnék szépeket és jó dolgokat, de amíg nem látom, hogy a városvezetés mit szeretne, addig érdemi álláspontot sem tudok kialakítani.

Balassa Péter: Egyelőre nincs miből dolgozni
Bonyhádi Zoltán

Persze, ha az ülésen szóvá teszem mindezt, megkapom, hogy a jobbikos már megint kiabál. Szeretnénk dolgozni, szakmai vitát folytatni. Elsősorban az lett volna jó, ha minden intézmény megmarad a megye tulajdonában. Azt gondolom, a megyei önkormányzat a lényegi funkcióját is elveszti. Sok bíztatót sajnos a jövőre nézve sem tudok mondani. Kifejezetten sötétnek látom az elkövetkező évet is. Pláne, ha a megyei és a szombathelyi Fidesz továbbra is mindent csak erőből akar keresztülverni a képviselő-testületeken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról

Eredménytelen lett a vasi és a szombathelyi önkormányzat egyeztetése a megyei vagyon államosítása ügyében.

Megtartaná a megye a büki gyógyfürdőt

Mégis csak történt valami a megyei vagyon állami kézbe adásánál. Míg korábban azt mondták, menjen minden, most néhány vagyonrészhez ragaszkodnának.

Fő a fejük a Vas megyei fideszeseknek – 35 milliárd a megyei vagyon

Kevés adósság, többszörös fedezetet jelentő, forgalomképes vagyon és nyitott kérdések: így fest a helyzet Vasban pár héttel a megyei intézmények állami tulajdonba vétele előtt – írja a hvg.hu.

Boldog lesz-e a megye a semmivel? - Leszavazták a rendkívüli városi ülést

A megye továbbra is hallgat, de ma a város sem tárgyalt a vagyonátadásról. A szocialisták továbbra is állítják: menteni kell az értékeket. A döntésre öt hét maradt.

MSZP: a fideszes vezetés hülyének néz mindenkit!

Menteni kell a menthetőt! Nagyjából ez is lehetne a jelmondata a szocialistáknak, akik szerint sürget az idő, továbbá a gondatlan vagyonátadással sokat veszíthet a megye és Szombathely is.

„Nincs vesztegetni való időnk!” – Az állam mindent visz?

Kié legyen a közös fenntartású MMIK, a Smidt Múzeum, a kórház, a gyűjtemények vagy a gyermeküdülő? – A szombathelyi szocialisták kezdeményezésére a héten rendkívüli közgyűlésen vitatkoznak erről. Elolvastuk az előterjesztést.

Teljes vagyonát elvesztheti a megye

És ezzel jóval nagyobb értéket ad át az államnak, mint az átvállalt adósság. Az állam ráadásul nem bánik majd kesztyűs kézzel az átvett vagyonnal. Rendkívüli megyei közgyűlés lesz, pedig a megállapodást aláírták már.

A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül

Kiüresedik a megyei önkormányzat, alig marad feladatuk. Költségvetésük is drasztikusan csökken.

Júdáspénz és főzőshow (Közlemények)

Pártreakciók a megyei vagyon államosítására. Az MSZP szerint a Fidesz júdáspénzt fizetett helyi politikusainak. A Jobbik szánalmas főzőshow-ról ír.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet