Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szakály Gábor befenyegetett - Közgyűlés Szombathelyen, Fidesz nélkül

Változnak az idők: a Fidesz és a Pro Savaria képviselői nem jöttek el a közgyűlésre. Ám elküldték Szakályt, aki megfenyegette a testületet. Gyorsan el is döntöttek néhány, korábban erős harcot kiváltó ügyet, de nem ment simán.

Tulajdonképpen számítottunk erre, hiszen miután Soós József most éppen a Fidesszel szakított Soós József szakított a Fidesszel? - Újra baloldali többség Szombathelyen? 2010. July 31. 14:44 , várható volt, hogy a jobboldal bojkottálja a dolgot. Nem lehettek ugyanis biztosak abban, hogy még náluk a szavazattöbbség, és olyan ügyek szerepeltek a napirenden, amelyekben nem számíthattak ellenoldali voksokra.

Volt itt móka, kacagás

Mint ahogyan az MSZP sem volt biztos a dolgában, megint csak Gyimesi József (ESZE) játszhatta el a mérleg nyelvét, ment is neki ez rendesen, a szocialisták értékelték a jelenlétét, nélküle dolguk végezetlen távoztak volna. És bizony nem volt olcsó a támogatás, rendre Gyimesi határozta meg, miként is döntsön a testület. De ettől függetlenül is volt tanácstalanság, bohózat, móka és kacagás. Utóbbi inkább a lelátón ücsörgő szurkolók részéről.

Szóval, az elején még a teremben volt Szakály Gábor (Fidesz) és Prugberger Emil (Pro Savaria) is. De a terem fideszes oldala egyébként üres volt, a szocik és a liberálisok teljes létszámban vonultak fel, hiába, ki kell használni a ritka alkalmak egyikét.

Rendkívüli közgyűlés
Prugberger és Szakály gyorsan távozott
Mészáros Zsolt

Miután Ipkovich György polgármester (MSZP) halaszthatatlan és határidős ügyekkel indokolta a rendkívüli ülés összehívását, el is akarták kezdeni a munkát, mégpedig a költségvetés módosításával. Amely persze megint csak kiadásnövekedést jelentett, Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) gyorsan el is mondta, hogy eredetileg még 236 millióról volt szó, de ezt leszorították 96 millióra.

Elmarad a választás?

De ennek ugye ára van, jó néhány tételt ki kellett venni. Erről majd később, ugyanis Prugberger azzal kezdett, hogy a közgyűlés ne tárgyalja a költségvetést, mert abban olyan dolgok vannak, amivel majd az új testületnek kell megbirkóznia. És egyébként is, ne tárgyaljanak semmit, nincs semmi sürgető a napirenden.

A polgármester szerint van. A kereskedelmi szakközépiskola felújításának közbeszerzési pályázatában dönteni kell, lényege, hogy vagy ki kell pótolni az önerőt 60 millióval, vagy érvénytelennek kell nyilvánítani a pályázatot, de ebben az esetben nem biztos, hogy az elnyert 180 milliós pályázati támogatás a városnál marad.

És meg kell választani a helyi választási bizottságokat, hiszen éppen a Fidesz-kétharmad módosította a törvényt úgy, hogy minden választás előtt újra kell választani a bizottságokat. Ipkovich megjegyezte, vicces lenne, ha azért maradna el Szombathelyen az önkormányzati választás, mert a helyi jobboldal nem tartja be a saját pártja által hozott törvényt.

Egyéni gazdasági érdekből verbuválódott csoport”

Aztán Szakály Gábor, a Fidesz egyedül jelen lévő képviselője bekeményített. Kijelentette, a jelenlegi „ügyvezető közgyűlés” és az „ügyvezető polgármester” ne hozzon olyan döntéseket, amelyek átnyúlnak a következő ciklusra. Az MSZP-frakciót „egyéni gazdasági érdekből verbuválódott csoportnak” nevezte, akik óriási felelőtlenséget követnek el, és megszegik képviselői esküjüket, ha megszavazzák a napirenden lévő ügyeket.

Rendkívüli közgyűlés
Mészáros Zsolt

Felszólította őket, hogy az egyéni gazdasági érdekek helyett a város érdekeit vegyék figyelembe. Megemlítette a „Czeglédy Csaba érdekkörébe tartozó Savaria Fórum” 12 milliós kifizetését, amely szerepelt a költségvetési módosítások között, hozzátéve, érdekes, hogy éppen a választási kampányban kap pénzt a lap.

(Később megtudtuk, a SaFó kiadója bírósághoz fordult, mert az önkormányzat – a Fidesz tiltakozása miatt – nem fizette ki a szerződésben szereplő összeget, a bíróság pedig inkasszóval emeltette le a város számlájáról a pénzt. Tehát már korábban ki lett fizetve, csak be kellett építeni az összeget a költségvetésbe.)

Megemlítette a parkgondozási cég ügyét Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak? 2010. June 30. 14:17 is, kijelentve, hogy az MSZP azért tart ki a Prenor Kft. mellett, mert abban Németh Kálmánnak tulajdonrésze van.

Felelősségre vonnak és elszámoltatnak

Szakály azt is hangsúlyozta, hogy „az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodása miatt” a város elveszítette a hitelét a bankvilágban, ugyanis nem érkezett ajánlat a működési hitelre, amit az önkormányzat akart felvenni. Aztán a végén kijelentette, ha a Fidesz megnyeri a választásokat, a mai közgyűlés döntéseiben résztvevő képviselőket felelősségre vonják és elszámoltatják. Aztán Szakály kivonult a teremből, rövidesen Prugberger Emil is követte.

Rendkívüli közgyűlés
Soós József, vissza a kályhához
Mészáros Zsolt

Ipkovich persze visszautasította a fenyegetést, mondván, a munkát attól még el kell végezni. Németh Kálmán pedig elmondta, hogy a Prenor – a másik céggel együtt - közbeszerzési eljáráson nyerte el a munkát, neki összesen ötszázaléknyi tulajdonrésze van a cégben. Amelynek egyébként 1,8 milliárd az üzleti forgalma egy évben, ehhez képest nem létfontosságú számukra a parkgondozásért kapott évi 160 millió.

Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) szerint a Fidesz a verőemberét küldte az ülésre, aki ráadásul nem várta meg a válaszokat sem. Furcsának nevezte, hogy a szociális bizottság elnöke tesz ilyet, amikor már régen jelezték neki, hogy elfogy a szociális támogatásokra szánt keret, ennek emelése is szerepel a napirenden. Úgy vélte, a képviselői eskü éppen arra kötelezi a képviselőket, hogy végezzék el a munkájukat. Mint mondta, ha a fideszesek úgy érzik, nincs meg a többségük, úgy viselkednek, mint a sértődött gyerekek.

Ha így nem megy, megy fordítva

Nemény András (MSZP) Bibót idézte: demokrata az, aki nem fél. Kijelentette, nem demokrata, aki fenyegetőzik. A Fidesz távolmaradását egyébként már jelezte, hogy a bizottsági elnökök össze sem hívták a bizottságokat. Kijelentette, esküjüket azok szegik meg, akiknek most üres a székük.

Rendkívüli közgyűlés
Feszült érdeklődés
Mészáros Zsolt

Gyimesi József aztán a politikai kinyilatkoztatások csillapodtával kompromisszumos javaslatokkal állt elő, melyek lényege, hogy a költségvetési módosításokban szereplő összegek egy részéről döntsenek most, a többit hagyják meg az októberben felálló új közgyűlésnek. Kivéve a SaFó 12 millióját, amit be kell építeni a büdzsébe, a szociális segélyezésre adjanak 10 milliót, hagyják ki a szakközépiskola 60 millióját, és – ami egyezett az eredeti javaslattal – töröljék a Savaria mozi technikájának fejlesztésére Életben marad a városi mozizás? Lesznek művészfilmek 3D-ben? 2010. August 07. 09:25 szánt 75 milliót. Ez utóbbit egyébként a polgármester is javasolta, mondván, adják elvi hozzájárulásukat, a mozi pedig próbáljon pályázati támogatást szerezni.

A szavazás aztán nem csak a kívülállóknak, de a képviselőknek is átláthatatlan volt. Az egyes tételekről külön szavaztak, időnként becsúszott egy-egy tartózkodás, főként Gyimesi és Soós részéről, így több módosításnál csak 14 igen szavazat volt. Ekkor figyelmeztették a polgármestert, hogy a 14 voks kevés a költségvetés módosításához, Ipkovich erre újra szavaztatott, fordítva téve fel a kérdéseket.

Gyorsan elvettek 50 milliót…

Tehát, aki eddig igennel szavazott, annak most nemmel kellett, és viszont. Ami láthatóan megzavarta a képviselőket, meg a szemlélődőket is. Aztán végül – szünetben történt egyeztetéssel – csak elfogadták a költségvetés módosítását, mégpedig Gyimesi javaslatai alapján, aki a végsőkig ragaszkodott ahhoz, hogy a civil szféra kapjon tízmilliós támogatást.

Rendkívüli közgyűlés
Gyimesi a figyelem középpontjában
Mészáros Zsolt

Aztán tulajdonképpen simán ment a dolog, kivéve azt, hogy többször is szünet volt, mert egyenként meg kellett győzni a képviselőket, hogy igennel szavazzanak. Ebben Gyimesi járt az élen. Soós József pedig azzal fejezte ki kívülállását, hogy időnként tartózkodott, de ezzel nem akadályozta meg az ügyek elfogadását.

Azok pedig voltak szépen. 50 millió forintot tettek át a bérlakások felújítására Nem tudnak bérlakást kiutalni Szombathelyen 2010. June 23. 15:23 , mégpedig a parkgondozási cég alapítására szánt 100 millióból, ezzel tulajdonképpen lehetetlenné téve a cégalapítást. Meg is szavazták, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki a feladat ellátására, de csak kétéves időtartamra. Megválasztották a helyi választási bizottságokat is, vagyis, nem marad el az önkormányzati választás Szombathelyen, persze, ezt valószínűleg senki sem gondolta komolyan.

Koncepciós bizottság?

Döntöttek arról, hogy majd megalapítják az Iseumot működtető intézményt, az illetékes államtitkár javaslata alapján kevés régésszel, több kulturális és marketingszakemberrel. Ipkovich el is árulta, távlati tervük, hogy az Iseum később betagozódjon vagy a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságába, vagy a Nemzeti Múzeumba. És arról is, hogy próbaképpen bevezetik a Derkovits városrészen a csendrendeletet, amelynek úgy néz ki, hogy korlátozzák a lakótelepi vendéglátóhelyek nyitva tartását, mert az onnan kiszűrődő zaj zavarja a sűrűn lakott területen élők pihenését. A rendelet január 1-én lép hatályba, de a pontos területet, ahol érvényes lesz, még nem határozták meg.

Rendkívüli közgyűlés
Nem volt zsúfolt a terem
Mészáros Zsolt

A végére maradt azért érdekesség. Az eseti bizottságok beszámolói következtek, köztük a polgármesteri keretből fizetett szakértői díjak jogosságát vizsgálgató bizottságé Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság 2010. June 21. 13:38 . Mivel Szakács Dávid, a bizottság elnöke nem volt jelen, a polgármester Nemény András bizottsági tagot kérte fel, hogy értékelje a munkát.

Nemény nem finomkodott, kijelentette, a bizottság nem végezte el a munkáját, nem is vizsgált semmit, tevékenysége abban merült ki, hogy azt emlegették, nem kapják meg a kért anyagot a polgármestertől. Nemény szerint viszont lett volna lehetőség vizsgálódni, ehelyett a bizottság elnöke feljelentést tett, amelynek tartalmát ő sem ismeri, bármennyire kérte, hogy belenézhessen. A feljelentéshez pedig nem volt joga Szakács Dávidnak, neki a közgyűlés előtt kellett volna beszámolnia a bizottság munkájáról. Nemény kijelentette, ebből látszik, hogy koncepciós ügyről van szó, nem is akarták megvizsgálni a szakértői munkákat és díjakat.

Ki ellen fordulnak az akciók?

Czeglédy Csaba arra emlékeztetett, hogy a kért anyagok nagyobb része már fent van az interneten, ahol a széles nyilvánosság is megnézheti. Hangsúlyozta, a polgármester tisztességét nem sikerült kikezdeni, az ilyen akciók általában a kitervelőik ellen fordulnak. Végül a közgyűlés is megállapította, hogy a bizottság nem töltötte be feladatát.

Rendkívüli közgyűlés
Szabó Gábor nagyon elgondolkodott
Mészáros Zsolt

Aztán Gyebrovszki János (MSZP) következett, aki két ad-hoc bizottságot is vezet. Az egyik a 8 milliós értékhatár alatti beszerzéseket vizsgálja, kijelentette, a bizottság nem tudta a munkáját folytatni, mert a közgyűlésben a fideszes többség nem szavazta meg a jelentést.

A másik ügy kacifántosabb, ez az Oregon Kft. és a Savaria Rehab Team közös bérlakás felújítását vizsgálja Közpénzek vándoroltak magánzsebbe? - vizsgálódott a bizottság 2010. June 23. 22:02 . Gyebrovszki elmondta, a bizottság négy tagja (Kővári Attila (MSZP), Szakács Dávid, Szakály Gábor, Gyebrovszki) részt vett a munkában, Marton Zsolt (Fidesz) viszont egyszer sem jelent meg. Megnézték a szerződést, meghallgatták az Oregon képviselőjét, most a beszámoló összeállítása következik.

„El kell számoltatni őket”

Magánvéleményként Gyebrovszki elmondta, az egész ügyet átlengte, hogy a Fidesz úgy állította be, ellenük és Horváth Olga, a Savaria Rehab Team időközben lemondott vezetője ellen irányul a vizsgálat. Pedig kiderült, nem Horváth Olga vétett az ügyben, hanem a fideszes képviselők. Hozzátette, éves szinten 48 milliót fizetett ki a cég építőanyagokra úgy, hogy a polgármesteri hivatal nem is tudott róla.

Czeglédy kijelentette, az új közgyűlés egyik első dolga kell, hogy legyen, hogy átvilágítja a Savaria Rehab Teamet. A cég fő feladata a szociális tevékenységnek kellett volna lennie, ehelyett belevetették magukat az építőiparba. Ezért el kell számoltatni őket, és azokat, akik kézi vezérléssel irányították a céget.

Na, ezzel ért véget a rendkívüli közgyűlés nyilvános része. A kör bezárult.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Életben marad a városi mozizás? Lesznek művészfilmek 3D-ben?

Ősszel századik szülinapját ünnepli a szombathelyi mozizás. A kérdés már csak az: lesz nézője a Savaria Mozinak, olyan, aki európai és magyar filmre kíváncsi? Erről beszélgettünk.

Soós József szakított a Fidesszel? - Újra baloldali többség Szombathelyen?

Az egykor MSZP-s képviselő "függetlenné válásával" lett jobboldali többség két éve közgyűlésben. Soós most újra a Fidesz ellen szavaz, állítólag a Fidesz kigolyózta... De mit mond Soós?

Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak?

A Fidesz új parkfenntartási és temetkezési céget akar létrehozni Szombathelyen, példaként Veszprémet említették. Utánanéztünk, Veszprémben a munka nagy részét alvállalkozókkal végeztetik el. Haszon nincs.

Közpénzek vándoroltak magánzsebbe? - vizsgálódott a bizottság

Békésen és gyorsan szeretett volna túllépni a Savaria Rehab-Team és az Oregon Kft. ügyén a vizsgálóbizottság. De ha a média szép számban képviselte magát, hát volt egy kis odamondogatás is.

Nem tudnak bérlakást kiutalni Szombathelyen

A közgyűlés nem szavazott meg pénzt a szociális bérlakások felújítására, ezért jövőre 300 lakás áll majd üresen, miközben 357 igénylő van. Sajtótájékoztatót tartott a városvezetés.

Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság

Mégpedig közérdekű adatokkal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatósági vizsgálat végéig felfüggesztik a működésüket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra