Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság

Mégpedig közérdekű adatokkal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatósági vizsgálat végéig felfüggesztik a működésüket.

Ahogyan várható volt, most is politikai vitába bonyolódtak a bizottsági ülés résztvevői. Szakács Dávid (Fidesz), a bizottság elnöke megint csak kijelentette, hogy nem kapták meg a polgármestertől kért dokumentumokat, így most is ott tartanak, mint két hónappal ezelőtt.

Jogszabályt sért az internetes feltöltés?

Megemlítette, hogy az előző ülésen Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 meghatározott határidő utolsó napján, június 17-én levelet kapott Ipkovich Györgytől (MSZP), amelyben a polgármester közölte, hogy folyamatosan töltik fel az anyagokat az internetre, és további türelmet kér. Szakács feltette a kérdést, milyen lehetőségei vannak a bizottságnak?

Bizottsági ülés a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjakról
Szakács Dávid: Ugyanott tartunk, mint két hónappal ezelőtt
Mészáros Zsolt

Marton Zsolt (Fidesz) válaszolt, előtte megfogalmazott néhány kijelentést. Melyek szerint megállapítható, hogy a polgármester nem teljesítette a közgyűlés felhatalmazása alapján eljáró bizottság kérését, az internetes feltöltés pedig jogszabályt sért. Ugyanis nem mindenki rendelkezik internetes hozzáféréssel, így ők nem juthatnak hozzá az adatokhoz.

Plusz, senki sem vállal felelősséget az interneten megjelenő anyagok teljességéért, magyarul senki sem jelenti ki, hogy minden anyag felkerül a netre. A most hozzáférhető részinformációkból viszont már megállapítható, hogy számos esetben kötöttek olyan feladatokra szerződéseket, amelyeket a hivatal is elláthatott volna.

Ráadásul előfordult, hogy egy feladatra több szerződést is kötöttek, és az is, hogy a szakértői szerződést a teljesítés után kötötték meg.

Kampányfogás, cirkusz?

Marton javasolta, a bizottság tegyen feljelentést, egyrészt közérdekű adatokkal való visszaélés miatt, másrészt hűtlen kezelés gyanúja miatt, a gyanú a részinformációkból is megfogalmazható.

(Azt, hogy a bíróság útján kérjék ki a dokumentumokat, lapunk is javasolta nem régen Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait! 2010. June 16. 17:49 . Lehet, hogy tőlünk vették az ötletet?)

Bizottsági ülés a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjakról
Marton Zsolt: Tegyünk feljelentést!
Mészáros Zsolt

Feiszt György (SZDSZ) bizottsági tag szerint, ha a bizottság érdemi munkát akar végezni, akkor tételesen kellene vizsgálnia a szerződéseket és azok teljesítését. Amit el is lehetne kezdeni, hiszen a neten már fent vannak a 2009-es és 2008-as szerződések. Feiszt szerint nem lehet ilyen markáns megállapításokat tenni anélkül, hogy tételesen vizsgálnák a szerződéseket.

Czeglédy Csaba (MSZP) alpolgármester keményen fogalmazott. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a bizottság nem azért alakult, hogy megvizsgálja a szakértők munkáját, inkább kampányfogásról, cirkuszról van szó. Mint mondta, a Fidesz olyan mélyről kezdi a kampányt, hogy nekik is le kell süllyedniük oda, az MSZP tiszta eszközökkel fog kampányolni, de az ilyen eseteket nem hagyják szó nélkül.

Nevetségessé akarják tenni a bizottságot?

Néhány iratot felmutatva bejelentette, hogy a hivatal költségvetési osztályáról kikérte az adatokat, hogy kinek és mennyit fizettek ki a polgármesteri keretből. Ha ezt összehasonlítják a interneten lévő dokumentumokkal, kiderül, hogy a netes lista teljes.

Bizottsági ülés a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjakról
Czeglédy Csaba: Mélyről indul a kampány
Mészáros Zsolt

Czeglédy hangsúlyozta, nem történt meglepő dolog az ülésen, hiszen az volt a cél, hogy Marton Zsolt a városi tévé nyilvánossága előtt elmondhassa állításait. A bíróságon pedig majd el lehet vitatkozni azon, hogy az internetes feltöltéssel teljesül-e a teljes nyilvánosság feltétele. Megemlítette, hogy Esztergomban történt hasonló eset. Az ottani fideszes polgármestertől is kérték a szakértők anyagait. Bíróság elé került az ügy. A bíróság kötelezte a polgármestert az adatok nyilvánosságra hozatalára, s miután ez megtörtént, megszüntették ellene az eljárást.

Molnár Miklós (Pro Savaria) arra emlékeztetett, hogy két és fél hónapja tart az ügy, ez az idő kevés volt arra, hogy a polgármester a bizottságnak átadja a kért információkat. Pedig csupán arról van szó, hogy megvannak-e a dokumentumok vagy nincsenek. Úgy vélte, az időhúzás célja az, hogy nevetségessé tegye a bizottságot, kijelentette, nem látja értelmét a viszgálatnak, ha rövid időn belül nem teljesítik kérésüket. Hozzátette, a hivatal munkatársai nem adhatnak teljességi nyilatkozatot, ráadásul a netre feltöltött anyagokon nincs aláírás.

Szakács Dávid visszautasította, hogy cirkuszt akarnak, ha kampányolni szeretnének, akkor a választásokig minden héten összehívnák a bizottságot, és emondanák véleményüket.

Nem hajlandóak asszisztálni…

Czeglédy Csaba kétségbe vonta Szakács jogi szakértelmét, az Unihall ügyre Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2. 2010. January 28. 23:08 célozva elmondta, a sok jogi húzavona tobbmilliós kárt okozott a városnak. Kijelentette, a polgármester befeketítése a cél, és ezt a baráti médián keresztül fogják súlykolni a közvéleménybe. Nevetségesnek nevezte, hogy a nyolc éve képviselői mandátummal rendelkezik most csodálkoznak rá az ügyre, miközben a polgármesteri keretet minden évben a közgyűlés határozta meg, a hivatal pedig csak olyan díjakat fizetett ki, amelyek megfeleltek a jogszabályoknak.

Bizottsági ülés a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjakról
Molnár Miklós: Nevetségessé akarják tenni a bizottságot
Mészáros Zsolt

A közgyűlés egyébként szeptember 30-ig adott határidőt a bizottságnak, ezért nem érti a sietséget. Hozzátette, Szakács Dávid, Marton Zsolt és Molnár Miklós nem bújhat a bizottsági névtelenség mögé, magánemberként is megtehették volna a feljelentést.

Kijelentette, ehhez nem hajlandóak asszisztálni, és Németh Kálmán (SZDSZ) alpolgármesterrel együtt elhagyta a termet. Feiszt György maradt.

Marton Zsolt azt mondta, senki sem vádolta a polgármestert, nem akar politikai véleményt mondani, egyébként pedig mindenki számára világos, hogy kinek van baráti médiája. Molnár Miklós hozzátette, nem egy-két millióról, hanem százmilliós nagyságrendről van szó.

Végül a bizottság három jobboldali tagjának igen, Feiszt György nem szavazatával úgy döntöttek, megteszik a két feljelentést, mindkettőt ismeretlen személy ellen. Az egyiket közérdekű adatokkal való visszaélés, a másikat hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatósági eljárások lezártáig pedig felfüggesztik a vizsgálóbizottság működését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait!

Úgy tűnik, a közgyűlés vizsgálóbizottsága nem tudja megszerezni a várostól a polgármesteri keretből fizetett szakértőkről szóló dokumentációt. Megmutatjuk, hogyan kellene ezt csinálni.

Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás

Megint csak eredménytelenül ülésezett a szombathelyi polgármester szakértőinek tevékenységét vizsgáló bizottság. Megint felszólítják a polgármestert, adja már oda azokat a dokumentumokat. Igaz, most határidőt is szabtak.

Erős kezdés után laza befejezés - Folyamatos tudósításunk a szombathelyi közgyűlésről

Politizálás az elején, összeveszés a közepén, nyugalom - kis vitával a végén. De legalább van költségvetése a városnak.

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2.

A szombathelyi közgyűlés délutáni szakasza már viharosabb lett, de a felét kifizetik az Unihall tartozásának, hozzájárultak a Savaria Nagyszálló esetleges felújításához, csökkentették a felügyelőbizottságok és igazgatótanácsok létszámát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet