Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Soós József szakított a Fidesszel? - Újra baloldali többség Szombathelyen?

Az egykor MSZP-s képviselő "függetlenné válásával" lett jobboldali többség két éve a szombathelyi közgyűlésben. Soós most újra a Fidesz ellen szavaz, a hírek szerint a Fidesz kigolyózta... De mit mond Soós?

Soós József az MSZP jelöltjeként szerzett egyéni mandátumot 2006-ban a szombathelyi 7. sz. választókerületben (Zanati városrész). Két évvel ezelőtt aztán kilépett a városi közgyűlés MSZP-frakciójából Új helyzet a szombathelyi városvezetésben - Soós József képviselő kilépett az MSZP-frakcióból 2008. June 21. 16:08 , és szavazataival rendre a Fidesz – Pro Savaria frakciószövetséget támogatta. Ezzel meg is fordultak az erőviszonyok a közgyűlésben, a jobboldalnak egy fős többsége lett.

Soós kilépett, a jobboldal meg átvette a hatalmat

Ezzel aztán éltek is, először a közgyűlési bizottságokat Miről is szól valójában a szombathelyi történet? – Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók 2008. September 10. 15:08 , aztán az önkormányzati cégek felügyelőbizottságait, igazgatótanácsait Tarolt a jobboldal, kitették a kisebbséget a felügyelő bizottságokból - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók 2008. October 31. 16:16 alakították át olyan módon, hogy mára a baloldalnak szinte nincs is delegáltja a FEB-ekben és az IT-kben. Átvették a bizottságok vezetését, a közgyűlés döntései is az ő akaratuk szerint alakultak.

Személyi változásokat is megléptek, csak kettőt emelnénk ki, leváltották a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját Leváltották a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját 2009. January 23. 10:47 és a szombathelyi városi tévé igazgatóját Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 .

Most viszont úgy tűnik, megromlott a jó viszony Soós és a Fidesz – Pro Savaria jobboldali együttműködés között. Úgy tudjuk, a parkgondozási önkormányzati cég létrehozásában Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak? 2010. June 30. 14:17 már nem értettek egyet. Soós József telefonon ez utóbbit megerősítette, mint mondta az augusztus 12-i, rendkívüli közgyűlésen a cégalapítás ellen szavaz majd. Hozzátette, ez nem politikai döntés, hanem szakmai.

Soós a közgyűlés szünetében
Mészáros Zsolt

Az általa vezetett városfejlesztési bizottság is így vélekedik, azt a javaslatot terjesztik majd elő, hogy a nyár végéig vizsgálják meg az új cég alapításának minden részletét és hatását, aztán döntsenek. Vagy úgy, hogy megalapítják az új céget, vagy úgy, hogy két éves időtartamra közbeszerzési eljárást írnak ki a park- és temetőgondozási munkákra.

A Fidesz mégsem támogatja

A háttérben azonban ennél több is van. Kiderült, hogy Soós József választókerületében az önkormányzati választásokon másik jelöltet indít a Fidesz – Pro Savaria szövetség. A hírek szerint pedig azt ígérték neki, ha a jobboldallal szavaz, nem indítanak ellene a Fidesztől senkit.
Soós erre most a Nyugatnak azt mondja, ő korábban is függetlenként akart indulni, így is tervezte meg kampányát és készíttette el kampányanyagait.

Mindehhez hozzátette: ő korábban is ügyek mellett, és nem politikai megfontolásokból szavazott. Úgy vélte, a választópolgárok akkor döntenének jól, ha nem pártszimpátia, hanem felkészültség és az eddig végzett munka alapján választanának képviselőket.

Azt tudni, hogy a szombathelyi Fideszben komoly küzdelem folyik az egyéni jelöltségért, még nem is hozták nyilvánosságra jelöltjeik névsorát. Hiszen egyrészt – a fideszes többségű országgyűlés döntésével – kevesebb lesz a választókerület Átrajzolódnak a választási körzetek Szombathelyen 2010. July 12. 07:25 , és a képviselők száma is. Másrészt tartják a markukat azok, akik a jelenlegi és az előző ciklusokban már letették az asztalra a magukét, és itt vannak a szövetségesek is.

Molnárnak nem kell a Vasivíz

Például Molnár Miklós, a Pro Savaria frakcióvezetője, aki 2006-ban a Fidesz polgármesterjelöltje volt. Korábban azok a hírek keringtek, hogy ő visszavonul az aktív politizálástól és a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója lesz Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre 2010. June 17. 13:38 , legújabb információink szerint viszont nem fogadta el a vezérigazgatói széket, és ismét városi képviselő akar lenni.

"árulóval nem foglalkozunk”

De rajta kívül is vannak sokan a régiek közül, és kopogtatnak az ajtón a fiatal, ambíciókkal teli fideszesek is. (Ez utóbbiak most nyerésre állnak. Állítólag nem indítják újra Horváth Zsoltot, a Fidesz egyik régi alapemberét és Sági Józsefet sem.) Szóval, ebben a helyzetben nem meglepő, hogy Soós Józsefet nem támogatja a jobboldal. Különben is, állítólag az egyik fideszes potentát korábban kijelentette, „árulóval nem foglalkozunk”.

Már késő

Mindent egybevetve azért le kell írnunk, a dolognak – a parkgondozási cég kivételével – már nincs túl nagy jelentősége, hiszen csupán egy rendkívüli és két tervezett ülése lesz a jelenlegi közgyűlésnek az október 3-i választásokig...

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Átrajzolódnak a választási körzetek Szombathelyen

Most, hogy az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, Szombathelyen is szűkül a választható képviselők kerete.

Új cég gondozná a parkokat Szombathelyen - Megtakarítás vagy jó munkahelyek barátoknak?

A Fidesz új parkfenntartási és temetkezési céget akar létrehozni Szombathelyen, példaként Veszprémet említették. Utánanéztünk, Veszprémben a munka nagy részét alvállalkozókkal végeztetik el. Haszon nincs.

Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre

A végére sikerült megegyezni, de nem volt könnyű menet. Meghozták a legfontosabb döntéseket.

Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben

Történelmi pillanatnak nevezte a polgármester a költségvetés egyhangú megszavazását. De aztán kiderült, bőven parázslik a politikai és személyi szembenállás izzó zsarátnoka. A zárt ülésen például leváltották a városi tévé igazgatóját.

Leváltották a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját

Tegnap este közös, zárt ülésen mentette fel a SZOVA Zrt. igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága a szombathelyi önkormányzati cég vezérigazgatóját. A szocialisták szerint csupán álca a közös megegyezés.

Tarolt a jobboldal, kitették a kisebbséget a felügyelő bizottságokból - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

„Ambivalens, kétarcú közgyűlés” – jellemezte Ipkovich György polgármester a tegnap történteket. A Fidesz szerint ki kell szellőztetni. Mindeközben kivillantak a fogsorok.

Miről is szól valójában a szombathelyi történet? – Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

A városvezetés szerint gazdasági érdekek irányítják a jobboldalt, a Fidesz úgy véli, ők eleget tesznek a demokrácia szabályainak. A polgármester pedig két napon belül dönt, hogy ismét összehívja-e a rendkívüli közgyűlést. Politikusi vélemények a keddi közgyűlésről.

Új helyzet a szombathelyi városvezetésben - Soós József képviselő kilépett az MSZP-frakcióból

Lépését szakmai, költségvetési okokkal indokolta. Nemény András, az MSZP-frakció vezetője szerint ezután is biztosítani fogják a szavazatok többségét.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra