Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd

Minél később nyúlnak hozzá, annál nagyobb lesz a baj.

Olvasóink egy része talán emlékszik rá, hogy nyáron naponta jártunk sajtótájékoztatókra, mikor is a városi képviselők azon vitatkoztak, hogy a Markusovszky utcai vagy a Szent István király utcai híd a fontosabb.

A párharcból végül is az utóbbi került ki győztesen, információink szerint a kormány erre adott pénzt, úgyhogy elvileg most már lesz belőle valami.

Csakhogy közben telik-múlik az idő, és a hidakat nem érdekli, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben van Szombathely és különösen nem izgatja őket a pártpolitika sem. Csak csendben rohadnak tovább.

Kodály Zoltán utcai Perint híd
Mészáros D. Zsolt

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a napokban arra, hogy riasztó állapotban van a Kodály Zoltán utcai Perint-híd; és bizony egyet kell, hogy értsünk vele.

Kodály Zoltán utcai Perint híd
Mészáros D. Zsolt

Amikor múlt évben arra jártunk Biztosan tudni akarja, melyik a legrosszabb állapotban lévő szombathelyi híd? 2021. September 29. 11:24 , már akkor sem volt túl épületes a látvány, most viszont, hogy nincs meg a növények jótékony takarása, és jó pár hónap el is telt azóta, egészen félelmetesen néz ki.

Kodály Zoltán utcai Perint híd
Mészáros D. Zsolt

Véletlenül sem akarunk vészmadárkodni, azt is tudjuk, hogy egy híd teherhordó elemei és statikája sokkal fontosabb, mint az, hogy potyog-e róla a burkolat, de azért – olvasónkhoz hasonlóan - elfogott bennünket a nyugtalanság.

Így a polgármesteri hivataltól elkértük a tavaly szeptemberi közgyűlési előterjesztést, ami a szakemberek hídvizsgálatára alapul.

Kodály Zoltán utcai Perint híd
Mészáros D. Zsolt

Ebben – a prioritások között - meg is találtuk a Kodály Zoltán utcai hidat, amelyről ezt írja az anyag.

"A híd nem csak közúti híd, hanem közmű-híd is egyben. Mindkét oldalon a hídfőket speciális közműkamraként alakították ki azért, hogy a közművek vonalvezetését a felszerkezet feszített gerendák között tudják átvezetni. A hídnak nem csak a járdaszegélyei, burkolatai mentek tönkre, hanem a szigetelése is, amely a közműaknák felett jelentős mértékű. A nedvesség, és ezzel együtt a téli jégtelenítő sózás is a feszített hídgerendákhoz, kamrákhoz közvetlenül eljut már hosszú ideje. A feszített gerendákról a betonfedések leválnak, a feszítőpászmák kezdenek láthatóvá válni, amely a tönkremenetel felgyorsulását eredményezi. A legjobban károsodott feszített szerkezet a gázvezeték mellett található közvetlenül."

Fél-egy éven belül javasolt intézkedések:

"A híd mielőbbi felújítása szükséges úgy, hogy a szigetelés helyreállítása megtörténjen és az alatta lévő tartószerkezet ne károsodhasson tovább. A már károsodott hídgerendák állapotát is vissza kell javítani. A felújítás során is számítani kell rövid idejű gázellátás szüneteltetésére, amíg a közvetlen közelében lévő gerendát javítják."

Ha a felújítás elmarad, akkor

 • Egyrészt a leromlott állapotú feszített gerenda cseréje engedélyköteles, rendkívül drága megoldás, az összedolgoztató lemez megfelelő bontása és újraépítése a gerendaszakasz felett műszakilag szinte kivitelezhetetlen.
 • A feszített gerenda közvetlen közelében húzódó gázvezeték védelme a gerendacsere közben szinte lehetetlen. A kivitelezési fázisnál a gázvezetéket nem szabad üzemeltetni sem.
 • A feszített gerenda a tönkremenetele során a gázvezetéket megsértheti és ez beláthatatlan következménnyel járhat.
 • Mivel gyaníthatóan tavaly szeptembere óta nem történt semmi a híddal, így a fent vázolt helyzet továbbra is fennáll, és ahogy múlik az idő, a bajok egyre nagyobbak lesznek.

  Kodály Zoltán utcai Perint híd
  Mészáros D. Zsolt

  Az szintén az előterjesztéstől tudható, hogy

  A Gyöngyös patak, a Perint patak, az Arany-patak, a Potyondi-árok és Csónakázótó felett a város kezelésében 56 darab híd van, ebből 29 közút híd, 27 gyalogos hídként épült. A város közúti hídjainak több mint a fele már 50 évnél régebben épült, a gyaloghidak esetében ez az érték kb. 77 százalék.

  Nem nehéz megjósolni, hogy mi történik, ha nem történik semmi.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet