A Rokonok már a spájzban vannak

Nem sodor magával ez az amúgy szövevényes, oknyomozással felérő móriczi panama-sztori… – A szombathelyi színház premierjén jártunk.

Az elmúlt és a mostani szezonban szerencsém volt, egytől-egyig olyan darabokat láthattam a szombathelyi WSSZ-ben, amelyeket kifejezetten élveztem. Ott volt legutóbb, egy hete a Rák Jóska Zöldbárók, agrároligarchák Omlettje, avagy Hamletje 2012. March 10. 08:27 (azóta is mindenkit arra buzdítok, menjen és nézze meg) vagy a Szentivánéji álom… Nekünk Mohács(i) kell! 2012. January 28. 08:02 A mércét magasra tették, Jeles és Mohácsi rendezéseivel toronymagasra, ehhez képest a Rokonok nekem kevésbé átütő erejű, elment, de nem ragadott magával.

A Rokonokkal lehet, az a legfőbb bajom, hogy nagyon is ismerem a történetét, láttam a Radnóti Színházban anno kétszer (nagyon tetszett, ráadásul azt is Jordán Tamás rendezte), aztán pedig filmen (amit Szabó István jegyzett). Mindig aktuális a Móricz-féle látlelet, Magyarországon nem is lehet mellélőni vele. Mégis nehezen találom, mi az, ami Jordán szombathelyi rendezéséből nekem hiányzik, mert látszatra minden működik, és a helyén van.

Remek ötlet például a forgószínpad alkalmazása, időt és helyet spórolnak vele, a dramaturgiában sem látok döccenőket. Mégsem sodor magával ez az amúgy szövevényes, oknyomozással felérő móriczi panama-sztori. Nem érzem Kopjáss István (Zayzon Zsolt) drámáját, bukása nem rendít meg. Vannak jó pillanatai, de összességében a figurát (főként a második felvonásra) súlytalannak érzem.

Toronymagasan kiemelkedik Mertz Tibor, aki zseniálisan hozza a polgármestert. A többszörösen összetett, sátáni karaktert, aki elég rafinált és pragmatikus ahhoz, hogy mindig a felszínen maradjon, és kellően nyájas ahhoz, hogy szeretni is lehessen. Szabó Tibor is jó formában van (de mikor nem), neki is elhisszük: ilyen egy vidéki takarékszövetkezeti főmachinátor.

A másik figura, aki tényleg élettel teli: az Jordán Berci bácsija, pezsegni kezd a színpad, amikor megjelenik. Na, ez az erő és szikra hiányzik…

Mindig akad két ember (ritkán három), akik látszatra csinál valamit (biliárdozik, cukorkát szopogat, vajas kenyeret majszol), vagy csak ül és osztja az észt.
De nem teremtődik köré atmoszféra. Így nem érezni az utolsó veszett, részeg mulatság vibráló levegőjét sem. (Azon kapom magam, beugrik a mostaniról a régi Radnótis jelenet, és érzem, mennyivel jobban működött ott ez vagy az. Jordán dicséretére legyen mondva, nagyon más a két rendezés: újragondolás van.)

WSSZ: Rokonok
Örök győztesek
Mészáros Zsolt

A legvége sem igazán ragad el, helyesebben Mertz és Szabó Tibor sokat mondó páros játéka még tetszik, de aztán a menetelés (a disznókkal) nem hozza meg a katarzist.

Itt vidéken – Móricz óta tudjuk - „rokonok” közt, igen csak nehézkes közhivatalt viselni, politizálni (vagy éppen újságot írni). Ne legyen illúziónk, sokat mesél erről egy emelettel feljebb a Háy János darabja is…

Móricz Zsigmond Rokonok című regényét színpadra alkalmazta Jordán Tamás

„Móricz Zsigmond örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.”

Kopjáss Istvánt, Zsarátnok városának egyik tisztviselőjét váratlanul megválasztják a város főügyészének. Egy csapásra híres ember lesz, a város egyik vezető személyisége, akinek jóindulatát és kegyeit egyaránt keresik ismeretlenek és régi ismerősök, közeli és távoli rokonok, akit hirtelen közeli jóbarátként üdvözölnek a városi potentátok.

Kopjáss István szerény körülmények között élő, tisztes családapa, szerető férj, olyan ember, akinek elvei vannak. Nagyszabású terveket kovácsol, nagy lendülettel munkálkodik, és meglepve tapasztalja, hogy mindannak a sok panamának, korrupciónak, amelyekről városszerte pletykáltak, nyomát sem találja. Örömmel veszi azt is, hogy a város hatalmasságai készséggel segítik őt abban, hogy új rangjához méltó életkörülményeket teremthessen magának és családjának. Kopjáss felesége, Lina az egyetlen, aki egyre csak óvatosságra inti férjét. De hosszú ideig úgy tűnik, nincs igaza az aggodalmaskodó asszonynak: minden olajozottan működik, Kopjáss zökkenőmentesen illeszkedik a hatalomba. Hosszú ideig így látszik...

Szereplők: Kopjáss István: Zayzon Zsolt
Lina, a felesége: Nagy Cili
Magdaléna: Märcz Fruzsina
Kardics: Szabó Tibor
Polgármester: Mertz Tibor
Berci bácsi: Jordán Tamás
Kati néni: Vlahovics Edit
Martiny doktor: Kelemen Zoltán
Péterffy doktor: Avass Attila
Neusiedler: Vass Szilárd
Főmérnök: Horváth Ákos
Imrike: Balogh János
Sáfár: Poppre Ádám

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Dőry Virág
Zeneszerző: Melis László
Ügyelő: Németh Éva
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra
Rendező: Jordán Tamás

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra