Zöldbárók, agrároligarchák Omlettje, avagy Hamletje

Mellbe vág, nem lövöm le a poént, de ahogy Orosz Robi, a finisben a csuklyájából kinéz… Katarzis, nem hittem, hogy ennyire tud fájni, pedig a vízcsapból is ez csöpög: helyzet van Magyarhonban. Hazám, azám, csupaszon bemutatva a WSSZ-től.

A tavaszi szezon első bemutatójával, Háy János Rák Jóska, dán királyfi-jával a Weöres Sándor Színház beletrafált. Ennél sajgóbb és aktuálisabb fájdalommal, mellette szórakoztatóbban nem is szólhat egy mai magyar, (mondjuk így: kortárs) tragikomédia. Rák Jóska drámája a vidéki Magyarország kórképe, a húsz évvel ezelőtt lezajlott „gengszterváltás” keserű látlelete – már főhősünk neve is sokat mondó, mert a Rák ugye nem feltétlenül a jó irányba történő haladást szimbolizálja.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Lenni vagy nem lenni
Mészáros Zsolt

Eddig is tudtuk, a kortárs drámaírók között kevesen ismerik annyira a „nem budapesti” létet, mint Háy, ő érti és érzi a magyar vidéket. Számára mindig is fontos volt, hogy a kortárs színház közhelyek nélkül szóljon aktuális szociális és társadalmi problémákról. Háy darabjai ugyanakkor felül is írják a mai magyar szociodrámákat, mivel erős transzcendentális vetületük is van, nem pusztán a szemedbe köpik a valóságot, mélyebbre ásnak.

A Rák Jóska, dán királyfi egy köztes Háy-darab, a tragikomédia ötlete Ivo Bresan Paraszthamlet című műve alapján született, Shakespeare átiratának átiratából, a transzcendentális ezúttal kevesebb, több a szocio-elem és a kritikai él.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Szeretni vagy nem szeretni
Mészáros Zsolt

Hogy mi ez a Rák Jóska?

Az elvtársakból lett urak a rendszerváltás hajnalán színdarabot próbálnak a falunapra: el kell valamire költeni a pályázati pénzt. Így készül a májbajos értelmiségi iskolaigazgató (ismerős a figura Háy regényéből, a Gyerekből) rendezésében a Hamlet lebutított változata. A szerepek megelevenednek, a többiek elől privatizáló nagybirtokos zöldbárókból királyok lesznek, míg a próba zajlik, a valóság is kirajzol egy életre-halálra menő Hamlet-történetet.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Lopni vagy nem lopni
Mészáros Zsolt

Elhisszük Bajomi Nagy Györgynek (igazgató úr) mennyire kiúttalan vidéken egy senkinek, magyar-történelem szakos tanárnak lenni, Büki elvtársnak, hogy ő csak álcázásból lett kommunista. Trokán Péter ismét nagyon jó. Ő a főgonosz, az egyetlen, akiben semmi szerethetőt nem találni. Németh Judit szegény, sokadszorra láthatjuk tőle a kikapós menyecskét, most éppen kocsmárosnéként, de persze jól áll neki, mint eddig is.

A falusi káderek hús-vér figurák, mintha tényleg a kocsmából jövet ugranának be egy falunapi gulyásfőzésre, alig ismerni rá a színészekre. Szerethető, esetlen Háy-alakok. (Le a kalappal a Varga Dóra előtt; hosszú percek telnek el a darabból, mire a csípőficamos asszonyságban felismerjük a fiatal színésznőt.) Szabó Róbert, Kristóf Roland véglényei, és Budai Dávid karaktere is találat.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Inni vagy nem inni
Mészáros Zsolt

Az első felvonás még nem sodor magával, nem rossz, érzem Háy teljesíti a penzumot, de a gépszíj csak később kap el, a végére aztán belesajdulok. Nem hittem, hogy ennyire tud fájni… Keserű ez, annyira elszoktam attól, hogy a szemembe köpjék azt, amiről mostanság sehol sem ildomos beszélni: hazám, azám, valamit nagyon elbasztunk…

Amiről muszáj lenne beszélni

Nem szokásom színház-beszámolóim közé aktuálpolitikát csepegtetni, de nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a tisztségéről frissen lemondott vidékfejlesztési államtitkár keserű sorai és a Háy-darab világa között. Egyazon látlelet, és akarva sem lehetett volna jobban időzíteni. Most nem a színlapról, hanem Ángyán leveléből idézem, mi is zajlott velünk és körülöttünk „vidékfejlesztés” címén az elmúlt húsz évben:

mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-esek, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre.

Így írja le egy kiábrándult politikus: miről akar itt nekünk mesélni ez a Háy-féle Omlett, Hamlett-átirat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra