Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Zöldbárók, agrároligarchák Omlettje, avagy Hamletje

Mellbe vág, nem lövöm le a poént, de ahogy Orosz Robi, a finisben a csuklyájából kinéz… Katarzis, nem hittem, hogy ennyire tud fájni, pedig a vízcsapból is ez csöpög: helyzet van Magyarhonban. Hazám, azám, csupaszon bemutatva a WSSZ-től.

A tavaszi szezon első bemutatójával, Háy János Rák Jóska, dán királyfi-jával a Weöres Sándor Színház beletrafált. Ennél sajgóbb és aktuálisabb fájdalommal, mellette szórakoztatóbban nem is szólhat egy mai magyar, (mondjuk így: kortárs) tragikomédia. Rák Jóska drámája a vidéki Magyarország kórképe, a húsz évvel ezelőtt lezajlott „gengszterváltás” keserű látlelete – már főhősünk neve is sokat mondó, mert a Rák ugye nem feltétlenül a jó irányba történő haladást szimbolizálja.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Lenni vagy nem lenni
Mészáros Zsolt

Eddig is tudtuk, a kortárs drámaírók között kevesen ismerik annyira a „nem budapesti” létet, mint Háy, ő érti és érzi a magyar vidéket. Számára mindig is fontos volt, hogy a kortárs színház közhelyek nélkül szóljon aktuális szociális és társadalmi problémákról. Háy darabjai ugyanakkor felül is írják a mai magyar szociodrámákat, mivel erős transzcendentális vetületük is van, nem pusztán a szemedbe köpik a valóságot, mélyebbre ásnak.

A Rák Jóska, dán királyfi egy köztes Háy-darab, a tragikomédia ötlete Ivo Bresan Paraszthamlet című műve alapján született, Shakespeare átiratának átiratából, a transzcendentális ezúttal kevesebb, több a szocio-elem és a kritikai él.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Szeretni vagy nem szeretni
Mészáros Zsolt

Hogy mi ez a Rák Jóska?

Az elvtársakból lett urak a rendszerváltás hajnalán színdarabot próbálnak a falunapra: el kell valamire költeni a pályázati pénzt. Így készül a májbajos értelmiségi iskolaigazgató (ismerős a figura Háy regényéből, a Gyerekből) rendezésében a Hamlet lebutított változata. A szerepek megelevenednek, a többiek elől privatizáló nagybirtokos zöldbárókból királyok lesznek, míg a próba zajlik, a valóság is kirajzol egy életre-halálra menő Hamlet-történetet.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Lopni vagy nem lopni
Mészáros Zsolt

Elhisszük Bajomi Nagy Györgynek (igazgató úr) mennyire kiúttalan vidéken egy senkinek, magyar-történelem szakos tanárnak lenni, Büki elvtársnak, hogy ő csak álcázásból lett kommunista. Trokán Péter ismét nagyon jó. Ő a főgonosz, az egyetlen, akiben semmi szerethetőt nem találni. Németh Judit szegény, sokadszorra láthatjuk tőle a kikapós menyecskét, most éppen kocsmárosnéként, de persze jól áll neki, mint eddig is.

A falusi káderek hús-vér figurák, mintha tényleg a kocsmából jövet ugranának be egy falunapi gulyásfőzésre, alig ismerni rá a színészekre. Szerethető, esetlen Háy-alakok. (Le a kalappal a Varga Dóra előtt; hosszú percek telnek el a darabból, mire a csípőficamos asszonyságban felismerjük a fiatal színésznőt.) Szabó Róbert, Kristóf Roland véglényei, és Budai Dávid karaktere is találat.

WSSZ: Rák Jóska, dán királyfi
Inni vagy nem inni
Mészáros Zsolt

Az első felvonás még nem sodor magával, nem rossz, érzem Háy teljesíti a penzumot, de a gépszíj csak később kap el, a végére aztán belesajdulok. Nem hittem, hogy ennyire tud fájni… Keserű ez, annyira elszoktam attól, hogy a szemembe köpjék azt, amiről mostanság sehol sem ildomos beszélni: hazám, azám, valamit nagyon elbasztunk…

Amiről muszáj lenne beszélni

Nem szokásom színház-beszámolóim közé aktuálpolitikát csepegtetni, de nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a tisztségéről frissen lemondott vidékfejlesztési államtitkár keserű sorai és a Háy-darab világa között. Egyazon látlelet, és akarva sem lehetett volna jobban időzíteni. Most nem a színlapról, hanem Ángyán leveléből idézem, mi is zajlott velünk és körülöttünk „vidékfejlesztés” címén az elmúlt húsz évben:

mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-esek, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre.

Így írja le egy kiábrándult politikus: miről akar itt nekünk mesélni ez a Háy-féle Omlett, Hamlett-átirat.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra