Szégyenfoltok az ékszerdobozon, Kőszegen

Kőszeg az ország egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi kisvárosa. Nem véletlenül emlegetik az Alpokalja ékszerdobozaként is. Nos, ezen az ékszeres dobozon igen csúnya foltok éktelenkednek.

Sok éve rettent el a történelmi városközpontjában járván egyes lepusztult épületek látványa. Ez különösen felerősödött bennem a Fő tér kietlenné, túl modernné és a történelmi jelleghez méltatlanná vált felújítása óta, amiről persze csak dicserőlég szabadna beszélni. A jó állapotban lévő templom, a szépen tatarozott üzletek mellett katasztrofális állapotban lévő régi épületek rontják az összképet, mi több, kifejezetten felhívják magukra a figyelmet.

Elrettentő látvány a Jurisics tér felé vezető bekötőútnál
Lendvai Emil

Mert hát, a kontraszt valójában így működik. A legirritálóbb a látvány a Fő tér és a Jurisics tér között, a Hősök kapuja alatt átvezető kis utcácskában. Nem véletlenül láttam a közelmúltban ezt fényképezni egy kisebb, németül beszélő csoport tagjai által, s szavaikból is a meglepetés és értetlenség tükröződött. S minden bizonnyal nem csak nekik tűntek fel a történelmi belváros ezen

idegenforgalmi

látványosságai. Márpedig az emberi természet már csak úgy működik, hogy jobban megjegyzi és emlegeti a negatív jelenségeket, mint a pozitívokat.

Felül is olyannak kellene lenni, mint a környezetében
Lendvai Emil

A határszéli ékszerdobozról ilyen téren pedig - mint felvételeink is bizonyítják - sajnos, van mit emlegetni. Különösen ilyenkor, a nyári idegenforgalmi főszezonban, amikor a kisváros hemzseg a hazai és külföldi turistáktól. S ők biztosan megjegyzik, hogy a több évszázada épült vár már jobb állapotban van, mint a belváros néhány épülete. Ledöbbentő, hogy ez sok éve nem szúrja a szemét a városvezetésnek, s a város lakossága sem gyakorol nyomást ennek megváltoztatására. Ha máshogy nem, önkormányzati támogatással, esetleg pályázati pénzek bevonásával, akár több lépésben is, de már régen rendbe lehetett volna hozatni az érintett épületeket. Hogy az ékszeres doboz valóban úgy csillogjon, ahogyan azt elvárják tőle.

Külső megjelenés a Fő téren, egy szálloda szomszédságában
Lendvai Emil
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra