Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbánék szisztematikusan szedték darabjaira a magyar sajtót - írja egy nemzetközi jelentés

A jelentést nyolc nemzetközi szakmai szervezet készítette.

Több ismert nemzetközi szakmai szervezet – International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF), East Europe Media Organisation (SEEMO) – készítette, miután küldötteik novemberben Budapestre látogattak - írja az Átlátszó .

Kovács Zoltán: Nem a média feladata a hatalom ellenőrzése

A fővárosi és vidéki újságírókkal és civilekkel, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel november végén lefolytatott beszélgetéseket is felhasználták a jelentés készítői.

Nyugat.hu

A kifogások között sorolják, hogy uniós tagállamban eddig példátlan mértékű kontrollt szerzett a média felett a magyar kormány, s 2010 óta szisztematikusan hallgattatta el a kormánykritikus médiumokat, hitelteleníteni próbálja a független lapok újságíróit, korlátozza a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, megosztotta az újságírói közösséget és tudatosan egy teljesen torz médiapiacot teremtett.

A jelentés számon kéri az Európai Bizottságon, hogy elnézi egy tagállamnak, hogy nyíltan támadja a demokrácia fontos eszközét, a médiát. A jelentést készítő szakemberek kérdésére Kovács Zoltán tagadta, hogy bármilyen probléma lenne a sajtószabadság vagy a médiapluralizmus terén Magyarországon. Hozzátette, hogy szerinte nem a média feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig valójában politikai aktivisták.

A főbb észrevételek

 • A kormány a médiapiac tudatos manipulásával a kritikus média elhallgattatására törekszik – lapok bezáratása, az Orbán-kormány propagandagépezeteként működő kormánybarát médialapítvány létrehozása, s ezen keresztül a választók jelentős részének elzárása a független hírekhez való hozzáféréstől, újságírók hiteltelenítése.
 • A megmaradt független sajtótermékekre és azok munkatársaira rendszeresen politikai aktivistákként, nemzetgyűlölőkként, külföldi ügynökökként és hazaárulókként hivatkoznak a kormánybarát médiában.
 • Míg a kormánypárti propagandamédiába lapátolják a közpénzt, a hirdetőket nyomásgyakorlással tartják távol a független médiumoktól. 2018-ban például a kormánypárti TV2-nek jutott az állami tévés hirdetési költések 67 százaléka, míg az RTL Klubnak csak 1 százaléka.
 • Megtagadják az újságírók adatkéréseit és akadályozzák az interjúkészítést, gyakran nem engednek részt venni független újságírókat amúgy sajtónyilvános állami rendezvényeken.
 • Az államszocializmus óta nem látott cenzúra és tartalmi ellenőrzés jellemző.
 • Orosz propagandára még csak szükség sincs, az úgynevezett “közszolgálati média” és a KESMA-hoz központosított kormányzati magánmédia tölti be a dezinformációs szerepet.
 • A még megmaradt független médiumok anyagi gondokkal küzdenek és folyamatos fenyegetettség mellett működnek, s elsősorban a fővárosban élőket érik el, vidéken sokszor csak a kormánypropaganda szócsövei jutnak el az emberekhez.
 • Az oknyomozó cikkekben feltárt ügyekről a kormány informális kontrollja alatt működő állami hatóságok gyakran nem vesznek tudomást.
 • A magyarországi közmédia kormánymédia lett, abban nem kiegyensúlyozott a hírszolgáltatás, az ellenzéki vélemények és szereplők nem szerepelhetnek benne, vagy csak negatív tálalásban.
 • Nem független a médiaszabályozás, a Fidesz jelöli az öt tagú Médiatanács összes tagját, s ez meglátszik a működésén is: a rádiófrekvenciák elosztásáról politikai alapú döntések születnek, a médiacégek összeolvadásának megítélésekor a tulajdonosok politikai hovatartozása alapján döntenek.
 • Az EU lépjen fel a sajtószabadságot sértő problémák ellen

  A jelentés készítői felszólítják az Európai Unió tagállamait és intézményeit, hogy lépjenek fel a sajtószabadságot érintő magyarországi problémákkal szemben, ítéljék el az újságírókat ért támadásokat, versenyjogi és egyéb szabályokra hivatkozva tegyenek valamit a magyar médiapiacot torzító kormányzati gyakorlat ellen.

  Ellenőrizzék a médiafelügyeleti, médiaszabályozási szervezetek audiovizuális direktíva által előírt függetlenségét, bővítsék a független újságírás, különösen az oknyomozó újságírás számára elérhető forrásokat működési támogatás formájában, valamint vizsgálják ki azokat az eseteket, amikor uniós támogatásokat használtak fel a médiapluralizmus és a sajtószabadság elleni támadásokra.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra