Elios-ügy: mintegy százmillióval lett drágább a közvilágítás korszerűsítése Sárváron?

Hiába kérte két sárvári képviselő, nem kapták meg a közbeszerzés teljes anyagát, csak annak egy részét.

A múlt héten írtunk róla Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt 2018. February 21. 17:30 , hogy Sárváron is az Elios Kft. újította fel a közvilágítást - és éppen abban az időszakban (2014-2015), amikor a cég még Tiborcz István, Orbán Vikor veje tulajdonában volt. Az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala (OLAF) lesújtó jelentése 40 millió eurós szabálytalanságot találtak Orbán Viktor vejének közbeszerzéseinél 2018. January 12. 11:49 után az ügyészség nyomozást is indított Nyomozást rendelt el az ügyészség a korábban Orbán Viktor vejéhez köthető Elios ügyében 2018. January 22. 13:45 , ennek tényét nemrég P olt Péter legfőbb ügyész is megerősítette Polt Péter megerősítette, hogy nyomozás folyik a Tiborcz-féle Elios Kft. ellen 2018. February 23. 10:56 . Közben az is kiderült, hogy milyen átlátszóm gusztustalan trükközésekkel hozták ki nyertesnek Zalaegerszegen Tiborcz István cégét.

Elios sajtótájékoztató Sárváron
Sajtótájékoztató az Elios lámpái alatt
Gergits Konrád

Ezek után tartott sajtótájékoztatót Sárváron két városi képviselő: Szabó Lajos (MSZP-Híd a jövőért Egyesület) és Németh Zsolt (MSZP-Híd a jövőért Egyesület). Kiderült, hogy Németh megpróbálta kikérni a város főjegyzőjétől az Elios-ügy dokumentumait, de nem jártak teljes sikerrel. A szerződést megkapták, de a körülmények dokumentumait, melyekben a lényeg található, már nem. Arra hivatkozott a hivatal, hogy nyomozás indult, és a Nemzeti Nyomozó Iroda nem engedélyezi a dokumentumok kiadását.

Elios sajtótájékoztató Sárváron
Szabó Lajos és Németh Zsolt
Gergits Konrád
Németh Zsolt több pontban foglalta össze az eset tanulságait:

 • Egyrészről olyan rendszer épült fel, ahol törvényesnek tűnhet, ha valaki közel a tűzhöz kétes értékű ügyeket csinál.
 • Sajnos nincs kontroll, és nem is engedik, hogy legyen. Ezért fontos a választás és a demokrácia.
 • Még rosszabb, hogy nincs önkontroll, ahol a józan ész alapján azt lehetne mondani, hogy állj és ne tovább.
 • Az önkormányzat egy kommunista tanácsrendszer lett, ahol végrehajtók vannak és sem vélemény, sem a racionalitás nem létezik.
 • Ami a közvilágítás konkrét korszerűsítését érinti, az látszik, hogy nagyságrendileg nettó 300 millió forintból, vagyis bruttó 400 millió forintból elkészült a korszerűsítés, és van megtakarítás is a rendszerben. De szakértők azt mondják, hogy ezt a beruházást lámpatestenként akár 30-50 ezer forinttal kedvezőbben is el lehetett volna végezni. Ez a különbség akár 60-100 millió forint is lehet - amely a sok országos projekt kapcsán akár milliárdos nagyságrendű fölösleges közpénz pazarlást is eredményezhetett. Bízunk abban, hogy kiderül a teljes igazság.
 • Elios sajtótájékoztató Sárváron
  Ebben az utcában is korszerűsített az Elios
  Gergits Konrád
  Szabó Lajos az ingatlanok személyre szabott értékestésével vont párhuzamot: ami helyben az ingatlan-ügy, az országosan az Elios-botrány.

  Kifejtette, hogy vannak hasonlóságok:

 • Mindkét esetben a döntéshozók közreműködésével személyek, vállalkozások kerültek kedvezményezett helyzetbe céljaik megvalósítása érdekében.
 • Mindkét esetben más személyeknek, vállalkozásoknak gyakorlatilag esélyük sem volt arra, hogy tisztességes versenyben mérettessék meg magukat.
 • Mindkét esetben próbálkozások történtek, történnek annak megakadályozására, hogy a közvélemény ezekről az ügyekről korrekt és teljes körű tájékoztatást kapjon.
 • Amiben eltérnek:

 • A sárvári önkormányzati ingatlanok személyre szabott értékesítése kapcsán volt lehetőségük tenni a jelenség ellen tenni. Remélhetőleg ennek a fellépésnek az eredményeként a jövőbeli döntéseknél az önkormányzat tartózkodni fog a személyre szabott ingatlan-értékesítésektől.
 • Az Elios-ügy esetében ő személy szerint meg van győződve arról, hogy a helyi önkormányzat dolgozói és a döntésben résztvevő önkormányzati képviselők, bizottsági tagok Sárvár érdekeit szem előtt tartva vettek részt saját munkájukban, a rájuk tartozó döntések meghozatalában.
 • Hozzátette: mindenkinek az az érdeke, hogy az ilyen és ehhez hasonló ügyek kivizsgálása a legszélesebb nyilvánosság előtt történhessen meg.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet