Sárvárra távozik az egyik szombathelyi gyermekorvos

A városvezetés bízik abban, hogy sikerül betölteni a Váci Mihály utcai praxist.

„Veszélyben a gyermekek orvosi ellátása Sárváron” írtuk Veszélyben a gyermekek orvosi ellátása Sárváron 2023. September 29. 06:03 még szeptember végén, miután a Vas megyei kisváros harmadik gyermekorvosa is felmondta a feladatellátási szerződését. A sárvári városvezetés akkor azzal nyugtatta a lakosságot, hogy már folynak a tárgyalások, amelyek „jó irányba tartanak.”

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A megyei napilap a múlt hónap végén már fel is lebbentette a fátylat a tárgyalások eredményéről, mely szerint Palatka János gyermekorvos érkezik Sárvárra.

Ami megoldás az egyik városban, az megoldandó feladat a másikban.

Merthogy a Palatka János jelenleg Szombathelyen a Váci Mihály utcában rendel, és távozásával új gyermekorvosra lesz szüksége a megyeszékhelynek.

A jövő heti közgyűlésre készült egyik dokumentumból kiderül, hogy Palatka Jánossal a háziorvosi feladatok ellátására 2020. július 31. napján kötött szerződést Szombathely, amit az orvos 2023. október 31. napján mondott fel.

Mivel a feladat-ellátási megállapodás szerint a felmondási idő 6 hónap, így a megállapodás 2024. április 30. napján szűnik meg.

A praxisjogát a feladat-ellátási szerződés megszűnését követően – hat hónapon belül – értékesítheti az orvos, 2024. május 1. napjától a betöltetlen praxist tovább kell működtetnie a szombathelyi önkormányzatnak.

A dokumentumból az is kiderül, hogy 2020 szeptemberében Szombathely városa és Palatka szerződést kötött az életpályamodell keretében, az orvos vállalta, hogy „6 évig személyes közreműködéssel betölti a praxist”. Ezért bruttó 10 millió forint, szabad felhasználású összeget kapott a várostól. Mivel a hat év nem teljesült, így ennek az összegnek az időarányos, kamattal növelt részét vissza kell fizetnie az orvosnak.

„Mindenhol nehéz gyermekorvost szerezni, így Szombathelyen is”

- mondta lapunk megkeresésére László Győző, egészségügyért felelős alpolgármester.

A városvezető azonban optimista, merthogy az a tapasztalat, hogy a szombathelyi életpályamodell vonzó az orvosok számára. A korábbi években már öt gyermekorvosi praxist is ennek a programnak a segítségével sikerült betölteni, és most bízni lehet abban, hogy hatodszorra is működni fog.

A legegyszerűbb az lenne, ha egy gyerekorvos megvásárolná a Váci Mihály utca praxist, ha ez nem történik meg, akkor a város kézbe veszi az ügyet.

„Egészen biztos, hogy nem maradnak a gyerekek ellátás nélkül” – közölte László Győző.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet