Savaria karnevál Punnany Massiffal, éjszakai csábításokkal, nyári hógolyózással

Tógát leporolni, közelednek a római légiók és a négy napig tartó örömünnep.

Már az év elején írtuk A megszokottnál pár nappal korábban lesz az idei Savaria Karnevál January 15. 16:07 , hogy az idén a megszokottnál pár nappal korábban lesz a Savaria Karnevál. A szokások szerint augusztus utolsó hétvégéje az időpontja, de most augusztus 22-én kezdődik és augusztus 25-ig tart.

Ennek az az oka, hogy a következő hétvége szombatja augusztus 31-re esik, és így a karneváli vasárnap már szeptemberben lenne.

Így joggal lehet arra számítani, hogy igazi nyári idő lesz a karnevál négy napja alatt, és a nyárvégi zivatarok még nem érnek ide.

Szűk másfél hónap és megszólalnak a kürtök

Az idei első karneváli sajtótájékoztatón kánikula volt, a Ferences-kertben a szervezők gondoskodtak napernyőkről, anélkül nehéz is lett volna.

Savaria karnevál sajtótájékoztató 2024
Az idei első karneváli sajtótájékoztató a kánikulában
Mészáros D. Zsolt

Idei első sajtótájékoztatóról írtam, ugyanis a gyakorlat szerint a nyáron még legalább kettő ilyen lesz addig, amíg az első korsó sört kicsapolják a Sörtéren.

Ami szűk másfél hónap, de a programok már készen vannak. Mivel első tájékoztató volt, ezért csak nagy vonalakban érintették a programot.

Nemény András polgármester például arról beszélt, hogy a karnevál olyan, mint az egyszer nyíló virág, ami augusztus végén négy napig lesz nyitva. És, hogy a karnevál a közösségek programja, hiszen nagyon sok kisebb-nagyobb közösség teszi hozzá a sajátját a programokhoz.

Nyolc helyszín, 22 kísérőhelyszín és 288 program - összegezte a polgármester.

Európa Kiadó, Irie Maffia, tejeskanna kiállítás

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester arról beszélt, hogy a város ilyenkor másik oldaláról mutatja meg magát, olyan helyszínek válnak látogatóvá, amelyek egyébként nem azok, vagy csak ritkán. Mint például a székesegyház tornyai, vagy a Fő téri OTP üvegpadlója alatti római kori csatornarészlet.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet az új helyszínekre, ilyen lesz például az utcazenei színpad a Thököly utcában, vagy a Kossuth utca 11., a tankerületi központ korábbi épületének udvara, és maga az épület, ahol a karnevál alatt tejeskanna kiállítás lesz.

Savaria karnevál sajtótájékoztató 2024
Balról: M. Kapornaki Rita, Horváth Soma, Nemény András, Grünwald Stefánia, Sosztarics Ottó
Mészáros D. Zsolt
Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus NKft. igazgatója a Fórum színpadi főprogramokkal, a koncertekkel kezdett. Csütörtökön a Savaria Szimfonikus Zenekar lép fel itt, pénteken az Európa Kiadó, Szombaton a Punnany Massif, vasárnap az Irie Maffia.

Kiemelte, hogy a tánc áthatja az egész karnevált, hiszen Szombathely, pardon, Savaria a tánc városa. És, hogy az idén is lesz folkudvar a Berzsenyi téren, ahol egyébként tavaly is elcsodálkoztunk, hogy a néptáncosok hogyan bírják a betonrengeteg ontotta kánikulát.

Hógolyózás a karneválon, Szórakoztató Szupergála a karneválszínházban

Grünwald Stefánia azt is elmondta hogy a Gayer-parkban működő Kalandvárban új attrakciók lesznek, cégek készítenek játékokat, produkciókat, és lesz egy igazi különlegesség, a tűzoltók nem csak tűzzel, de jéggel is készülnek. Így a gyerekek talán hógolyózhatnak is.

Savaria karnevál sajtótájékoztató 2024
Elpilledve a melegben a sajtó
Mészáros D. Zsolt

Kiemelte a Zsidó udvart is, ami korábban néhány évig szünetelt, de az idén nagyon színvonalas programokkal készülnek. A Zsidó udvar (a Zrínyi Ilona utcában) kísérőhelyszín, azaz a helyi szervezők szervezik és finanszírozzák, de az idén itt lesz többek között a Boogie Woogie & Blues Piano, a Ladies Of Soul, Farkas Franciska, Malek Andrea, és két helyi csapat is, az AnimaSongs és a Kellene Kiskert.

M. Kapornaki Rita, a Weöres Sándor Színház művészeti titkára emondta, a hagyományok szerint a karneválszínházi darab az idén is Szombathelyről szól, a címe Szombathelyi Szórakoztató Szupergála (rendező: Vinnai András).

A karneválszínház nyolc előadást tervez, ennek részleteiről már írtunk Idén is saját produkcióval rukkol elő a karneválszínházra a szombathelyi Weöres Sándor Színház May 17. 19:27 . Jegyeket a színház oldalán már június elejétől lehet venni, hamarosan elindul a jegyárusítás is, de elég szépen fogynak a helyek.

Sosztarics Ottó, az Iseum intézményvezető-helyettese azt emelte ki, hogy a múzeumi programok gerince az Iseum lesz, de a Képtár és a Schrammel-gyűjtemény is készül programokkal és kiáltásokkal.

Sosztarics elmondta, az idén már idegennyelvű tárlatvezetés is lesz, a korábbi években felmerült erre az igény.

A 2024-es Savaria Történelmi Karnevál részletes programja már olvasható a karnevál hivatalos oldalán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra