Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Legyen városháza a Savaria Nagyszálló épületéből!

Olvasóink meglepőnek tűnő, de kreatív javaslatokkal álltak elő az épület hasznosítására.

Mi is meglepődtünk, eddig 71 komment érkezett múlt héten megjelent cikkünkhöz Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót 2019. July 26. 16:13 . A cikk arról szólt, hogy megint eladó a Savaria Nagyszálló, és most a korábbi áraknál sokkal olcsóbban, potom 355 millió forintot kérnek érte.

Azt is felidéztük, hogy a hatóság egy acélhálóval akarja megakadályozni Megszüntetik az életveszélyes állapotot a Savaria nagyszálló mellett 2019. June 01. 11:14 , hogy a cserepek lehulljanak az épületről, és azt is, hogy az Éljen Szombathely! választási szövetség két hete jelentette be Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót! 2019. July 19. 12:13 , hogy a városnak meg kellene vásárolnia a szállodát, majd tervpályázatot kiírnia a hasznosításra.

Annak különösen örültünk, hogy a cikkünk alá érkezett sok komment többsége a hasznosításhoz adott ötleteket, és sokan komoly véleményt is megfogalmaztak. A legjobbakból szemezgettünk:

miki1950:

Na nézzük csak! Az oladi dombon sok 150-250 millát érő házikók vannak, amit egy család használ, hozama nincs, a fenntartási költsége magas. Most össze lehet vetni a volt villanytelep telekárával az eladási árat, és akkor hol van pariban!? Igaz, azt sem tudják eladni évek óta. A szálló nem az oladi dombon van, hanem a belváros szívében! Tutira veszem, hogy nem fogják olcsóbban eladni -bár lehet, de azt már úgy hívják, hogy elkótyavetyélték, nem eladták!


Garai Antal Atom

belaba:

Ha valaki 5 forintot ad érte, majd felújitja és tud vele valamit kezdeni, azt nem piszkálni kell majd, hanem megköszönni neki ! De magyar ember erre alkalmatlan ! Egyenlőre az építmény megsemmisülése vezet a felújítással szemben.


belaba :

A nagyszálló használhatatlan lett a szálladaipar fejlődésével, jelenleg életveszélyes, romhalmaz. Felújítása csak "hasra" 1 - 1,5milliárd, és akkor is használhatatlan marad szállodának. Ki és mire tudná használni ? Valóban egy lehetőség lenne, a város megvenné, ráköltene a felújitásra milliárdokat, majd ennek végeztével lakat az ajtón, vagy kormányablak, nyilvános wc, és természetesen a folyamatos állagmegóvás miatt, évi 10-50 millió forint évi költség. Rövid időn belül a most felújításért kiálltók szája, a miért költ a város egy épületre évi több tízmilliót kérdés jelenne meg.


miki1950:

Neménynek azért adok helyt, mert ha megveszik és úgy alakítják át és ujítják fel, hogy azt a befektető rentábilisan tudja működtetni, stabil bevételt biztosítva a városnak, ezt kell tenni! Csak a telek majdnem annyit ér, mint az eladási ár! A felújítása néhány száz millából megáll, nemhogy milliárdból! Csak nem kell ellopni az erre tehető összeg egy részét!!!! Nemény András az alkotmányos költséggel nyilván nem számolt, mert az ma már csak a fidess sajátja!!! Remélem.

[/hl
]

balaba:

Egy dolgot tessék végre megérteni, mint műemlék NEM ÁTALAKITHATÓ !!! Ha az lett volna, 2005-ben nem zárt volna be, és ha nem azonos tulajdonossal, de ma is üzemelne. Ha a Kossuth Lajos sarkán, nem lennének cserépdarabok, hosszú évek óta egy működő épület állna ott.


polgartars:

A felvásárlással az a legnagyobb baj, hogy a városnak nem profitszerzés és vállalkozás (=valamekkora vagyon kockáztatása nyereség reményében) a feladata, hanem a befolyt adók hatékony elköltése. Talán Chris fogalmazta ezt meg nagyon jól egy korábbi cikk alatt: ezzel csak feladatot venne a nyakába a város, aminek erősen kétséges a megtérülése. Van bőven teendő ezen kívül is. A város annyit tudna tenni az ügy érdekében, hogy befektetőkkel tárgyal a hasznosítási lehetőségekről és tőle telhető módon támogat valamilyen értelmes projektet: ha bontási engedély kell, akkor megadja, stb. És ha befut a projekt, akkor az iparűzési adóból profitál.


etel:

Mint hotel életképtelen. Azt kell eldönteni, hogy szeretné-e a város megmenteni. Ha igen, akkor ezer lehetőség van arra, hogy megfelelő módon legyen hasznosítva, minden csak pénz kérdése.
Konkrétabban: Van például egy "csodálatos" városházánk, ami a város büszkesége. (hja nem) Van mellette egy legalább ugyanolyan kecses okmányirodánk is. Ezt a két ingatlant élből értékesíteni kell, mert se nem szépek, se nem gazdaságosak. A befolyt összeget ki kell egészíteni és tisztességen felújítani a Savaria szállót, hogy méltó városházája lehessen Savariának. Az így létrejövő új városházának legalább lenne annyi parkolója mint a mostani felállásnak. (okmányiroda+városháza)


west:

Vegye meg Szhely, alul kiadják kávézónak a teraszos részt, a bálterem lehetne protokoláris helyszín. Akár bérbe adni rendezvényekhez. A fenti szobákból legyen kollégium. Ahhoz nem kell parkoló, felújítás töredéke egy hotelszinthez képest. Még a közös vizesblokkok is beleférnek egy kolesznél.
Az önkormányzat ne akarjon hotelt üzemeltetni.


spq2s:

A realitás az hogy ha üzletileg életképes lenne ott egy szálloda, akkor most is az lenne ott, még akkor is ha tényleg már a milliárdot közelíti a beruházás. Minden változik a szállodaipar is és az igények is. Nincs ott közös nevező. Ezt nyugodtan el lehet engedni, életképtelen az 5let az élet igazolja.
3-400 milliós bekerülésnél + az átalakítás lassan reális a lakóingatlanok kialakítására, csak azt gondolom nincs ekkora töke erővel rendelkező helyi vállalkozás, ráadásul azért kockázatos is, de nem lehetetlen.
Az Önkormányzat átköltöztetése se rossz lehetőség, csak a ismerve a mai viszonyokat végtelen milliárdba kerülne. Fél mindenki ettől az épülettől mint a tűztől.


shopron:

Nem érné meg felújítani, mivel a rá költött összeg sosem térülne meg. Havi 5 millióért nem lehet értékesíteni bérleményként, viszont mivel kb. 500 milliót rá kell költeni, az az alsó határ (havi 5 millió) ami alatt már mélyen veszteséges az épület, az is elég kevés pénz még. Persze mi máshogy számolunk, amelyik befektetés nem térül meg legkésőbb 10 éven belül, abba a mai világba nem szabad belefogni, ma 330 forint az euró, holnap vagy valamikor ne adj isten elszabadul a forint és lenne 500, mi lenne? És ezzel a forgatókönyvvel nyugodtan lehet kalkulálni, 2012 óta a dollár erősödött 60%-t, az euró 20%-t.
Az épülettel egy dolgot lehet kezdeni, először is reálisan kellett volna beárazni, a felszámolónak kéne még fizetnie, hogy ettől a kolonctól megszabaduljon, nem 360 millió, egy vicc ez a város.


A történetnek még nincs vége, várjuk az újabb kommenteket!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra