Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legyen városháza a Savaria Nagyszálló épületéből!

Olvasóink meglepőnek tűnő, de kreatív javaslatokkal álltak elő az épület hasznosítására.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi is meglepődtünk, eddig 71 komment érkezett múlt héten megjelent cikkünkhöz Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót 2019. July 26. 16:13 . A cikk arról szólt, hogy megint eladó a Savaria Nagyszálló, és most a korábbi áraknál sokkal olcsóbban, potom 355 millió forintot kérnek érte.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Azt is felidéztük, hogy a hatóság egy acélhálóval akarja megakadályozni Megszüntetik az életveszélyes állapotot a Savaria nagyszálló mellett 2019. June 01. 11:14 , hogy a cserepek lehulljanak az épületről, és azt is, hogy az Éljen Szombathely! választási szövetség két hete jelentette be Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót! 2019. July 19. 12:13 , hogy a városnak meg kellene vásárolnia a szállodát, majd tervpályázatot kiírnia a hasznosításra.

Annak különösen örültünk, hogy a cikkünk alá érkezett sok komment többsége a hasznosításhoz adott ötleteket, és sokan komoly véleményt is megfogalmaztak. A legjobbakból szemezgettünk:

miki1950:

Na nézzük csak! Az oladi dombon sok 150-250 millát érő házikók vannak, amit egy család használ, hozama nincs, a fenntartási költsége magas. Most össze lehet vetni a volt villanytelep telekárával az eladási árat, és akkor hol van pariban!? Igaz, azt sem tudják eladni évek óta. A szálló nem az oladi dombon van, hanem a belváros szívében! Tutira veszem, hogy nem fogják olcsóbban eladni -bár lehet, de azt már úgy hívják, hogy elkótyavetyélték, nem eladták!


Garai Antal Atom

belaba:

Ha valaki 5 forintot ad érte, majd felújitja és tud vele valamit kezdeni, azt nem piszkálni kell majd, hanem megköszönni neki ! De magyar ember erre alkalmatlan ! Egyenlőre az építmény megsemmisülése vezet a felújítással szemben.


belaba :

A nagyszálló használhatatlan lett a szálladaipar fejlődésével, jelenleg életveszélyes, romhalmaz. Felújítása csak "hasra" 1 - 1,5milliárd, és akkor is használhatatlan marad szállodának. Ki és mire tudná használni ? Valóban egy lehetőség lenne, a város megvenné, ráköltene a felújitásra milliárdokat, majd ennek végeztével lakat az ajtón, vagy kormányablak, nyilvános wc, és természetesen a folyamatos állagmegóvás miatt, évi 10-50 millió forint évi költség. Rövid időn belül a most felújításért kiálltók szája, a miért költ a város egy épületre évi több tízmilliót kérdés jelenne meg.


miki1950:

Neménynek azért adok helyt, mert ha megveszik és úgy alakítják át és ujítják fel, hogy azt a befektető rentábilisan tudja működtetni, stabil bevételt biztosítva a városnak, ezt kell tenni! Csak a telek majdnem annyit ér, mint az eladási ár! A felújítása néhány száz millából megáll, nemhogy milliárdból! Csak nem kell ellopni az erre tehető összeg egy részét!!!! Nemény András az alkotmányos költséggel nyilván nem számolt, mert az ma már csak a fidess sajátja!!! Remélem.

[/hl
]

balaba:

Egy dolgot tessék végre megérteni, mint műemlék NEM ÁTALAKITHATÓ !!! Ha az lett volna, 2005-ben nem zárt volna be, és ha nem azonos tulajdonossal, de ma is üzemelne. Ha a Kossuth Lajos sarkán, nem lennének cserépdarabok, hosszú évek óta egy működő épület állna ott.


polgartars:

A felvásárlással az a legnagyobb baj, hogy a városnak nem profitszerzés és vállalkozás (=valamekkora vagyon kockáztatása nyereség reményében) a feladata, hanem a befolyt adók hatékony elköltése. Talán Chris fogalmazta ezt meg nagyon jól egy korábbi cikk alatt: ezzel csak feladatot venne a nyakába a város, aminek erősen kétséges a megtérülése. Van bőven teendő ezen kívül is. A város annyit tudna tenni az ügy érdekében, hogy befektetőkkel tárgyal a hasznosítási lehetőségekről és tőle telhető módon támogat valamilyen értelmes projektet: ha bontási engedély kell, akkor megadja, stb. És ha befut a projekt, akkor az iparűzési adóból profitál.


etel:

Mint hotel életképtelen. Azt kell eldönteni, hogy szeretné-e a város megmenteni. Ha igen, akkor ezer lehetőség van arra, hogy megfelelő módon legyen hasznosítva, minden csak pénz kérdése.
Konkrétabban: Van például egy "csodálatos" városházánk, ami a város büszkesége. (hja nem) Van mellette egy legalább ugyanolyan kecses okmányirodánk is. Ezt a két ingatlant élből értékesíteni kell, mert se nem szépek, se nem gazdaságosak. A befolyt összeget ki kell egészíteni és tisztességen felújítani a Savaria szállót, hogy méltó városházája lehessen Savariának. Az így létrejövő új városházának legalább lenne annyi parkolója mint a mostani felállásnak. (okmányiroda+városháza)


west:

Vegye meg Szhely, alul kiadják kávézónak a teraszos részt, a bálterem lehetne protokoláris helyszín. Akár bérbe adni rendezvényekhez. A fenti szobákból legyen kollégium. Ahhoz nem kell parkoló, felújítás töredéke egy hotelszinthez képest. Még a közös vizesblokkok is beleférnek egy kolesznél.
Az önkormányzat ne akarjon hotelt üzemeltetni.


spq2s:

A realitás az hogy ha üzletileg életképes lenne ott egy szálloda, akkor most is az lenne ott, még akkor is ha tényleg már a milliárdot közelíti a beruházás. Minden változik a szállodaipar is és az igények is. Nincs ott közös nevező. Ezt nyugodtan el lehet engedni, életképtelen az 5let az élet igazolja.
3-400 milliós bekerülésnél + az átalakítás lassan reális a lakóingatlanok kialakítására, csak azt gondolom nincs ekkora töke erővel rendelkező helyi vállalkozás, ráadásul azért kockázatos is, de nem lehetetlen.
Az Önkormányzat átköltöztetése se rossz lehetőség, csak a ismerve a mai viszonyokat végtelen milliárdba kerülne. Fél mindenki ettől az épülettől mint a tűztől.


shopron:

Nem érné meg felújítani, mivel a rá költött összeg sosem térülne meg. Havi 5 millióért nem lehet értékesíteni bérleményként, viszont mivel kb. 500 milliót rá kell költeni, az az alsó határ (havi 5 millió) ami alatt már mélyen veszteséges az épület, az is elég kevés pénz még. Persze mi máshogy számolunk, amelyik befektetés nem térül meg legkésőbb 10 éven belül, abba a mai világba nem szabad belefogni, ma 330 forint az euró, holnap vagy valamikor ne adj isten elszabadul a forint és lenne 500, mi lenne? És ezzel a forgatókönyvvel nyugodtan lehet kalkulálni, 2012 óta a dollár erősödött 60%-t, az euró 20%-t.
Az épülettel egy dolgot lehet kezdeni, először is reálisan kellett volna beárazni, a felszámolónak kéne még fizetnie, hogy ettől a kolonctól megszabaduljon, nem 360 millió, egy vicc ez a város.


A történetnek még nincs vége, várjuk az újabb kommenteket!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés