Megvették a szombathelyi Nagyszállót!

Bő fél évet csúszott a fizetéssel, de a szálló most már egy békéscsabai magánszemély cégbirodalmának a tulajdona.

A Savaria nagyszálló ügye ez év elején borzolta a kedélyeket. Történt, hogy egy kft. vételi ajánlatot tett Nem valószínű, hogy a szombathelyi önkormányzat megveszi a Savaria nagyszállót 2020. January 16. 14:38 az épületre, ráadásul 100 millióval a meghirdetett ár felett vásárolta volna meg a nagyszállót.

A nagyszállót egyébként évek óta próbálta eladni a felszámoló cég, egyre lejjebb vitték az árat, januárban nettó 355 millió forintot kért érte. A vevő, a Krosnow Property Kft. viszont nettó 470 millió 400 ezer forintot ajánlott érte.

Árfelhajtó akciónak tűnt

Mivel a nagyszállóra az önkormányzatnak elővételi joga van, a vevő csak úgy vehette meg, ha a város lemond erről. Cikkünkben Hatoslottó: megnézheti akár a szelvényt, hogy van-e ötöse 2022. November 20. 17:28 írtuk, hogy jogos kételyek merültek fel a vételi ajánlat valódiságáról, erős volt a gyanú, hogy csupán árfelhajtó akcióról van szó. Az önkormányzat ugyanis csak a vevő által ajánlott áron vehette volna meg az épületet, ami - mint írtuk -, több mint 100 millióval magasabb, mint amit az eladó kért.

Józing Antal

Az ügyből, persze, politikai kérdés lett Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből 2020. January 22. 12:06 , hiszen Nemény András polgármester még a választási kampányban, polgármester-jelöltként ígéretet tett arra, hogy megvásárolják az épületet.

Az elővásárlási jogról végül a január 22-i rendkívüli közgyűlésen Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 lemondott az önkormányzat. De aztán csak nem jött létre az üzlet, pedig lejárt a vételár kifizetésére rendelkezésre álló 60 napos határidő, úgy tűnt, a vevő felszívódott Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 .

A közgyűlés a június 16-i ülésen megbízta a polgármestert, hogy tegyen feljelentést csalás gyanúja miatt, ez meg is történt Feljelentést tesz a szombathelyi polgármester a Savaria nagyszálló kamunak bizonyult vételi ajánlata miatt 2020. June 28. 08:10 június 29-én.

A rendőrség először elindította a nyomozást

A történet folytatása a jövő heti közgyűlésre készült beszámolóból derül ki.

A rendőrség július 6-án értesítette a polgármestert, hogy az ügyben elrendelték a nyomozást, de azt október 13-án megszüntették. Ugyanis a vevő közben az eladótól kérte a fizetési határidő meghosszabbítását, majd a határidőn belül kifizette a vételárat.

Az önkormányzat le is ellenőrizte, és valóban, az ingatlan-nyilvántartás tanúsága szerint a földhivatal október 1-én a Savaria nagyszállóra bejegyezte a Krosnow Property Kft. tulajdonjogát.

Új tulajdonosa van a szállót megvásárló cégnek

A Krosnow Property Kft-nek január 17-én néztünk utána. Akkor egy békéscsabai magánszemély volt az egyszemélyi tulajdonosa, a cégnek 2018-ban nulla forint volt a bevétele, 2018-as mérlege így mínusz 3 millió forinttal zárt.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint viszont január 14-én új tulajdonost jegyeztettek be, a BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft-t.

A BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. tíz éve működik, tulajdonosa ugyanaz a békéscsabai magánszemély, mint a Krosnow Property Kft-nek. Ennek a cégnek is nulla forint az értékesítési bevétele már 2015-től, öt éve veszteségesen működik, egy alkalmazottja van.

A tulajdonos magánszemélynek közvetlenül 19 cégben van érdekeltsége, ebből három ellen felszámolás van folyamatban. A BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. tulajdonában további 13 cégben van érdekeltsége.

Itt egy komoly céghálót látunk, a tulajdonosváltás valószínűleg csak technikai jellegű volt, kérdés, hogy ez a szerteágazó cégbirodalom mit kezd majd a Savaria nagyszállóval.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet