Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvették a szombathelyi Nagyszállót!

Bő fél évet csúszott a fizetéssel, de a szálló most már egy békéscsabai magánszemély cégbirodalmának a tulajdona.

A Savaria nagyszálló ügye ez év elején borzolta a kedélyeket. Történt, hogy egy kft. vételi ajánlatot tett Nem valószínű, hogy a szombathelyi önkormányzat megveszi a Savaria nagyszállót 2020. January 16. 14:38 az épületre, ráadásul 100 millióval a meghirdetett ár felett vásárolta volna meg a nagyszállót.

A nagyszállót egyébként évek óta próbálta eladni a felszámoló cég, egyre lejjebb vitték az árat, januárban nettó 355 millió forintot kért érte. A vevő, a Krosnow Property Kft. viszont nettó 470 millió 400 ezer forintot ajánlott érte.

Árfelhajtó akciónak tűnt

Mivel a nagyszállóra az önkormányzatnak elővételi joga van, a vevő csak úgy vehette meg, ha a város lemond erről. Cikkünkben írtuk, hogy jogos kételyek merültek fel a vételi ajánlat valódiságáról, erős volt a gyanú, hogy csupán árfelhajtó akcióról van szó. Az önkormányzat ugyanis csak a vevő által ajánlott áron vehette volna meg az épületet, ami - mint írtuk -, több mint 100 millióval magasabb, mint amit az eladó kért.

Józing Antal

Az ügyből, persze, politikai kérdés lett Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből 2020. January 22. 12:06 , hiszen Nemény András polgármester még a választási kampányban, polgármester-jelöltként ígéretet tett arra, hogy megvásárolják az épületet.

Az elővásárlási jogról végül a január 22-i rendkívüli közgyűlésen Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 lemondott az önkormányzat. De aztán csak nem jött létre az üzlet, pedig lejárt a vételár kifizetésére rendelkezésre álló 60 napos határidő, úgy tűnt, a vevő felszívódott Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 .

A közgyűlés a június 16-i ülésen megbízta a polgármestert, hogy tegyen feljelentést csalás gyanúja miatt, ez meg is történt Feljelentést tesz a szombathelyi polgármester a Savaria nagyszálló kamunak bizonyult vételi ajánlata miatt 2020. June 28. 08:10 június 29-én.

A rendőrség először elindította a nyomozást

A történet folytatása a jövő heti közgyűlésre készült beszámolóból derül ki.

A rendőrség július 6-án értesítette a polgármestert, hogy az ügyben elrendelték a nyomozást, de azt október 13-án megszüntették. Ugyanis a vevő közben az eladótól kérte a fizetési határidő meghosszabbítását, majd a határidőn belül kifizette a vételárat.

Az önkormányzat le is ellenőrizte, és valóban, az ingatlan-nyilvántartás tanúsága szerint a földhivatal október 1-én a Savaria nagyszállóra bejegyezte a Krosnow Property Kft. tulajdonjogát.

Új tulajdonosa van a szállót megvásárló cégnek

A Krosnow Property Kft-nek január 17-én néztünk utána. Akkor egy békéscsabai magánszemély volt az egyszemélyi tulajdonosa, a cégnek 2018-ban nulla forint volt a bevétele, 2018-as mérlege így mínusz 3 millió forinttal zárt.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint viszont január 14-én új tulajdonost jegyeztettek be, a BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft-t.

A BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. tíz éve működik, tulajdonosa ugyanaz a békéscsabai magánszemély, mint a Krosnow Property Kft-nek. Ennek a cégnek is nulla forint az értékesítési bevétele már 2015-től, öt éve veszteségesen működik, egy alkalmazottja van.

A tulajdonos magánszemélynek közvetlenül 19 cégben van érdekeltsége, ebből három ellen felszámolás van folyamatban. A BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. tulajdonában további 13 cégben van érdekeltsége.

Itt egy komoly céghálót látunk, a tulajdonosváltás valószínűleg csak technikai jellegű volt, kérdés, hogy ez a szerteágazó cégbirodalom mit kezd majd a Savaria nagyszállóval.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra