Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Feljelentést tesz a szombathelyi polgármester a Savaria nagyszálló kamunak bizonyult vételi ajánlata miatt

Mintegy százmillióval akarták feljebb tolni a nagyszálló árát abban bízva, hogy az önkormányzat megveszi.

A feljelentésről már a csütörtöki közgyűlésre írt anyagban is írtak, aztán az ülésen a képviselők támogatták, hogy Nemény András polgármester tegyen feljelentést a Savaria nagyszálló ügyében, amiről kiderült, hogy kamuajánlattal próbáltak plusz százmillió forintot kicsikarni az önkormányzatból,

Bőkezű ajánlattal jelentkezett egy titokzatos vevő

A Savaria nagyszálló mintegy húsz éve üresen áll a szombathelyi belvárosban. Magánkézben van, a tulajdonos ellen felszámolási eljárás zajlik. A helyzetével mi is sokat foglalkoztunk Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót 2019. July 26. 16:13 .

A felszámoló évek óta próbálja eladni, sikertelenül. Az ára egymilliárd feletti összegről indult, legutóbb 355 millióért hirdették meg . Ez év elején aztán jelentkezett egy titokzatos vevő Újévi fordulat: a városé lehet a Savaria Szálló 2020. January 03. 18:57 , aki meglepő módon 470 milliót, azaz bő százmillióval a meghirdetett összeg feletti árat kínált a szállodáért.

Józing Antal

És itt jött a csavar. Az önkormányzatnak elővásárlási joga van az épületre. Ami azt jelenti, hogy ha jelentkezik egy vevő, akkor az általa kínált áron az önkormányzat megvásárolhatja a vevő előtt az épületet. Ráadásul az őszi önkormányzati választási kampányban Nemény András, akkor még az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltje kijelentette Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót! 2019. July 19. 12:13 , ha megnyerik a választásokat, megveszik a Savaria nagyszállót. Megnyerték, és rá alig három hónapra jelentkezett is egy vevő.

(Ekkor egyébként ötletbörzét hirdettünk Legyen városháza a Savaria Nagyszálló épületéből! 2019. August 01. 11:06 olvasóink között, hogy mire lehetne használni az épületet. Érkeztek érdekes ötletek, volt, aki ide telepítené át a városházát, volt, aki rendezvénytérként használná alul kávézóval, és volt, aki lakásokat alakítana ki benne.)

Persze, ebből is politikai csata lett

Január 22-én rendkívüli közgyűlést Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 tartottak az ügyről, ahol a többség a vásárlás ellen szavazott, a Fidesz képviselői tartózkodtak. Közben ugyanis kiderült, hogy a vevőjelölt egy nem működő cég tette az ajánlatot. Így megalapozottnak tűnt a gyanú, hogy árfelhajtó akció történt, ha a közgyűlés úgy dönt, hogy él az elővásárlási joggal, akkor a vevő által ajánlott árat kellett volna kifizetnie, és nem a vételi ajánlatban szereplő 355 millió forintot.

Persze, így is politikai ügy lett belőle Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből 2020. January 22. 12:06 , a Fidesz azzal vádolta meg a városvezetést, hogy nem teljesíti választási ígéretét, mint hangoztatták, Nemény András a kampányban megtévesztette a választókat. Azt is hangoztatták, hogy a Kőszegi utcai új parkoló, illetve a választási ígéret miatt lett magasabb az ár, de alapjában véve a fideszes képviselők is egyetértettek abban, hogy így nem szabad megvásárolni az épületet.

Azért kiadtak egy közleményt is, amiben elítélték Nemény András polgármestert azért, mert nem teljesíti a választási ígéretét, és "összevissza beszél" .

A Savaria nagyszálló közben elhagyatottan áll

Áprilisra aztán egyértelművé vált Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 , hogy az üzlet nem jött létre, az önkormányzat visszalépése után a vevőjelöltnek kellett volna megvennie a nagyszállót. Főleg azért, mert januárban már egy vételi szerződést küldött a felszámoló az önkormányzatnak. Az adásvételnek azonban sehol sem volt nyoma.

Akkor megpróbáltuk kikérni a vevő, a budapesti székhelyű, egy magánszemély tulajdonában lévő CÉL-ORG Kft. véleményét, de megkeresésünkre nem reagáltak.

A csütörtöki közgyűlésen elhangzott, hogy a földhivatali iratokban sincs nyoma annak, hogy új tulajdonosa lenne a Savaria nagyszállónak, pedig a jogszabályok szerint az önkormányzati döntés után 90 napon belül, azaz április végéig meg kellett volna kötni az üzletet.

Most a közgyűlés felhatalmazásával Nemény András feljelentést tesz, kíváncsian várjuk az ügy végét. A nagyszálló pedig addig is elhagyatottan áll a Király és a Széll Kálmán utcák kereszteződésében.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra