Mi van veled szombathelyi Nagyszálló? – Képgaléria

Hány kávéházi beszélgetés, bál és esküvő zajlott itt! És hány forró éjszaka telt el benne! De ez mára csak múlt idő. Évek óta üresen áll Szombathely legpatinásabb épülete, a Savaria Nagyszálló. Nézze meg, hogy fest most belülről!

A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján. Polgári kaszinó és szálloda működött benne, Szombathely legszebb kávéházával.

Nagyszálló Szombathely 2009
Se süti, se kávé
Nagy Ákos Balázs

A szálló évtizedeken át volt a polgári életmód színtere. A háború után persze államosították, vendégköre is változott, itt helyezték el a

baráti

országokból érkező turistákat.

Az első komolyabb felújításra a nyolcvanas évekig kellett várni, ekkor a szükséges statikai munkák mellett a korszellem igényei szerint alakították ki a szálloda belsejét.

Nagyszálló Szombathely 2009
Gyönyörű formák és színek.
Nagy Ákos Balázs

Az épületben 55 darab, fürdővel és illemhellyel ellátott kétágyas szoba van, 28 kétágyas szoba azonban ezek nélkül lett kialakítva, itt a közös használatú vizesblokkokat a folyosó végére helyezték. Van még 6 darab háromágyas, és 2 darab négyágyas

összkomfortos

apartman is. A szálló 400 fő befogadására alkalmas télikertje a legutóbbi időszakig adott otthont reprezentatív eseményeknek, báloknak. Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök itt jelentette be, Kertész Imre irodalmi Nobel-díjat kapott.

Nagyszálló Szombathely 2009
Itt maradtak...
Nagy Ákos Balázs

A Nagyszállót 1998-ban vásárolta meg a Claudius Hotellel együtt a kecskeméti székhelyű IGN Zrt. jogelődje

A cég korábbi elképzelése az volt, hogy a Claudius Hotel mintájára felújítják a most már elavultnak számító Savaria Szállót, aztán viszont úgy ítélték meg, hogy

a jelenlegi idegenforgalom nem teszi lehetővé két szálloda működtetését

. A vállalat ezért 2005-ben bezárta, s most egy ingatlanközvetítőn keresztül próbálja értékesíteni az épületet.

A város szeretné megmenteni a valaha szebb napokat látó szállodát, csak nincs rá pénze. Keresi a tőkeerős befektetőt, olyat, akinek van két és fél milliárd forintja. Mert ennyi kellene a szálló felújításához és megnyitásához.

Még több információ a szállodáról:
Mi lesz veled, Savaria Nagyszálló? Mi lesz veled, Savaria Nagyszálló? 2006. November 26. 13:09
Múltbanéző – Savaria Nagyszálló Múltbanéző - Savaria Szálló 2000. September 10. 20:53

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód