A dubaji kaland után klasszikus mesterművekkel tér vissza a Savaria Szimfonikus Zenekar

Ismét Szombathelyen a szimfonikusok!

A dubaji kaland Meghódította Dubajt a Savaria Szimfonikus Zenekar 2023. February 21. 15:12 után ismét Szombathelyen lép fel a Savaria Szimfonikus Zenekar. Március 3-án, 19 órakor lesz a Savaria bérlet 5. hangversenye az AGORA Művelődési és Sportházban. Az este során felcsendül majd Mozart és Csajkovszkij is, vezényelni pedig az olasz Jacopo Sipari di Pescasseroli fog.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) műve az operanyitány-irodalom egyik legkitűnőbb darabja, azzal együtt, hogy semmi köze nincs az utána, az opera színpadán elhangzó több mint kétórás történethez. A nyitány egyre hangosabb duruzsolás, rosszmájú sustorgás, izgatott terefere. Egyetlen dologról szól, a pletykáról, tökéletes zenei és dramaturgiai formába öntve a sevillai intrikák hangjait.

Savaria Szimfonikus Zenekar

A tizennyolc esztendős zseni által 1774-ben befejezett B-dúr fagottverseny a hangszerre komponált legnépszerűbb versenymű. Érdekesség a párhuzam a nyitánnyal, hiszen a 2. tétele megelőlegezi a később keletkezett Figaro házassága egyik melódiáját a Grófnét bemutató „Porgi, amor" kezdetű áriából.

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) művét 1888-ban írta, és először Szentpéterváron, a Marinszkij színházban mutatták be, Csajkovszkij vezényletével. A szimfónia visszatérő főtémája mind a négy tételben hallható. Hangneme az e-molltól az E-dúrig terjedve járja be a hangnemek sorát.

A visszatérő főtémát a szimfónia négy tételének egyesítésére használja. Ez a mottótéma, amelyet néha „Sors-témának" is neveznek, az első tételben gyászos, tragikus karakterű, de fokozatosan diadalmas meneteléssé alakul át, amely teljesen uralja a végső tételt. Valószínűleg a „viszályokon keresztüli győzelem" gondolatának világos bemutatása miatt, az ötödik szimfónia népszerű volt a második világháború alatt is.

Az egyik legjelentősebb előadás a Leningrádi Rádiózenekar koncertje volt, Leningrád ostroma alatt. A város vezetői megparancsolták a zenekarnak, hogy folytassák az előadásokat, hogy a lakosságban tartsák a lelket. 1941. október 20-án is ezt a művet játszották. Ahogy a második tétel elkezdődött, bombák kezdtek hullani a közelben, de a zenekar az utolsó hangig folytatta a játékot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló