Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az MSZP összefogna a szombathelyi mérnökképzésért

Az autóipari centrumot meg jól feltöltenék tartalommal. Sajtótájékoztatón jártunk.

Rendszeressé váltak az MSZP szombathelyi sajtótájékoztatói, igaz, ezt már jó régen meg is ígérte a város két szocialista országgyűlési képviselője. A menetrend is hasonló, Ipkovich György bejelenti, miről is fognak beszélni, aztán Nemény András elmondja a lényeget, majd Ipkovich hozzátesz még egy-két dolgot.

Támogatják a műszak képzést

Így zajlott ez most is, a téma a szombathelyi műszaki felsőoktatás előkészítése és a sokat emlegetett autóipari és mechatronikai központ. Nemény felidézte, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem állami támogatása három év alatt a felére, 10,4 milliárdról 5,2 milliárdra csökkent, ami érintette a Savaria Egyetemi Központot. A SEK-en megszűnt egy kar és az idén 38 százalékkal kevesebb jelentkező volt, mint egy évvel korábban.

Nemény szerint pozitív a terv
VB

Mint mondta, egyetlen pozitívum van, ez pedig a műszaki képzés 2015-ös elindításának terve Hende: A mérnökképzést lehúzta a tehetetlenségi erő gravitációs ereje 2013. November 20. 16:08 . Viszont arról szólnak a hírek Nem kapott pénzt a szombathelyi mérnökképzés 2014. February 10. 07:29 , hogy az egyetem nem kapta meg az igényelt 600 milliós támogatást a pályázaton. Nemény kijelentette, nem egyszerű elindítani egy ilyen szakot, hiszen legalább öt docens kell az oktatók közé, és nagyon sok más feltételnek is meg kell felelni.

A tervet támogatják és fontosnak tartják, hiszen a piac igényeit elégítené ki, ráadásul vannak mögötte nagy cégek, és így van tőke is. Ezért nem örültek a hírnek, igaz, a tartalékkeretből még kaphat támogatást a SEK. Nemény bejelentette, tárgyalt a baloldali összefogás oktatáspolitikusaival, és Hiller Istvánnal is, aki annak idején sokat segített a főiskola egyetemmé válásában.

Kiköltöztetni a gyárakat a városok szélére

Hiller határozott ígéretet tett, hogy ha kormányra kerülnek, a SEK támogatását be fogják tenni a költségvetésbe, mert a tervet mindenképpen tovább akarják vinni. Az autóipari és mechatronikai centrumot 25 ezer új munkahelyet ígérnek 2020-ig 2013. January 24. 15:53 pedig igaz tartalommal akarják feltölteni – mondta. És ehhez számítanak mindenki segítségére, akik eddig dolgoztak a létrehozásán. Az MSZP-nek van konkrét fejlesztési programja Nyugat-Magyarországra, ezzel akarják kiegészíteni a centrum terveit.

Ipkovich összefogást sürgetett
VB

Lakossági igényként jellemezte a következő tervüket. Arról van szó, hogy a nagy városok belső részein még sok gyár működik, van erre példa jócskán Szombathelyen is. Az a terv, hogy ezeket kiköltöztetik a külvárosokba, ehhez viszont komoly forrás kell. Egyrészt ahhoz, hogy a cégektől megvegyék az ingatlanokat, az lenne a szerencsés, ha ezt az önkormányzatok tudnák megtenni.

Nemény elmondta, hogy ő, mint az MSZP fejlesztési kabinetjének vezetője bírja Mesterházy Attila ígéretét, hogy ha módjuk lesz rá, kormányprogramot indítanak az önkormányzatok ilyen célú terveinek támogatására. És arra is, hogy legyen pénz a felszabaduló területek hasznosítására. A cégeket pedig egyedi szerződésekkel, akár adókedvezménnyel támogatják majd, mivel az új helyükön fel kell majd építeniük a gyárat.

Kijelentette, kormányváltás után támogatják a jó kezdeményezéseket, és ez nem ígéret, hanem konkrét vállalás.

Össze kellene fogni

Ipkovich György hozzátette, a nagyobb területek megvásárlása valóban nem megy állami segítség nélkül, példaként hozta fel a volt szombathelyi Remix ingatlanát. Mint mondta, korábban, városvezetőként még terveztek erre célra egy 10 hektáros mini ipari parkot.

A műszaki képzés kérdéséhez hozzáfűzte, fel kellene eleveníteni az egyetem és a város között korábban megkötött együttműködési szerződést, amikor az önkormányzat komoly összegekkel támogatta a főiskola egyetemmé válását. Megjegyezte, egy olyan tervről van szó, ami mögött komoly ipari támogatás áll, ezért mindent meg kell mozgatni, hogy sikerüljön végigvinni.

Ezt megerősítette Nemény is, egy kérdésre azt mondta, úgy tudják, a SEK pályázata mögül hiányzott a lobbierő, pedig jól előkészített, a piac által alátámasztott tervről van szó.

A végén Ipkovich kifejtette, most azért kicsit nehezebb a dolog, mert a város elveszítette a középiskolái feletti irányítást, ami igazi alapot jelenthetne a felsőfokú műszaki képzéshez. És kijelentette, a cél érdekében össze kell fogniuk a politikai erőknek. Régebben már volt erre példa, most is erre lenne szükség.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem kapott pénzt a szombathelyi mérnökképzés

600 millióra pályázott a SEK, első körben nem nyertek, de optimisták, és 100 milliónak is örülnek.

Aláírták a megállapodást a szombathelyi mérnökképzésről

A már többször bejelentett tervek szerint 2015-ben indul a gépészmérnökképzés a SEK-en. A városháza közleménye.

25 ezer új munkahelyet ígérnek 2020-ig

Csodaszámok: 1000 milliárd forint termelésnövekedés, 250 milliárdnyi beruházás. Mindez a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg autóipari centrumban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra