Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Aláírták a megállapodást a szombathelyi mérnökképzésről

A már többször bejelentett tervek szerint 2015-ben indul a gépészmérnökképzés a SEK-en. A városháza közleménye.

Sajtóközlemény

2015-ben gépészmérnöki alapképzés indul a Nyugat-Magyarországi Egyetem keretében Szombathelyen.

A szombathelyi mérnök-képzés megteremtése érdekében a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora háromoldalú megállapodást írt alá Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterével és a Nyugat-Pannon térség meghatározó járművállalatai (a BPW Hungária Kft., a DELPHI Magyarország Kft., az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., a Jabil Circuit Magyarország Kft., a LUK Savaria Kft. és az Opel Szentgotthárd Kft.) képviselőivel. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár az együttműködési megállapodás záradékát aláírva támogatásáról biztosította a szombathelyi mérnök-képzés indítását.

A szakindítási szándék háttérében a 1667/2012. (XII. 20.) Korm. határozattal kiemelt, járműipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot alkotó legnagyobb vállalatok kezdeményezése áll. A fejlesztés célja a vállalatok számára helyi kutatás-fejlesztési központok létrehozása, ezáltal a magasabb hozzáadott értéket termelő mérnöki munkák arányának növelése a térségben.

A megállapodás értelmében az Egyetem a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Karán hozza létre a képzéseket irányító, szervező és felügyelő Műszaki Intézetet. Ugyancsak az egyetem Természettudományi Karán alakul meg, az országos felsőoktatási törekvéseknek megfelelően, a várossal és a vállalatokkal közösen működtetett Duális Képzési Központ. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ 250 milliárd forint tőkeberuházással 25 ezer új munkahelyet teremt a régióban. Az Egyetem, a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból származó 2013 évi többletforrásból, finanszírozza a szombathelyi gépészmérnöki képzés akkreditációjához szükséges tárgyi és személyi feltételek megteremtését.

A Vállalatok évente duális formában, legalább 50 fő szerződéses képzését vállalják, az első három évben évenként azonos mértékben növekvő létszámban.

Szombathely Megyei Jogú Város kiemelt prioritásként kezeli a gazdaságfejlesztést és az ahhoz kapcsolódó szakképzés- és felsőoktatás-fejlesztést, ezért támogatja a mérnöki képzések indításához szükséges személyi- és tárgyi feltételek kialakítását.

A szombathelyi műszaki képzések sikeressége érdekében az aláíró felek Egyeztető Fórumot hoznak létre, amely a képzéssel kapcsolatos feladatokat koordinálja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra