Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A semmi ágán - Vas megyei alkalmazottak és kisvállalkozások a szakadék szélén

A kisvállakozásoknak csak néhány hétre való tartalékuk van. Már megkezdődtek az elbocsátások.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem olyan bonyolult a képlet. Ha nulla forint bevétele van valakinek, akkor nem nagy segítség a járulékok eltörlése. Az önkormányzatok kicsik ehhez, a kormány meg ki tudja, mire vár. Közben jóvátehetetlen károk keletkeznek a gazdaságban - és az emberi sorsokban.

“Helló mindenki! Munkát keresek, mert megszűnt a munkahelyem. Vendéglátásban dolgoztam, amíg nem volt ez a helyzet! Ha valaki tudna valami munkalehetőséget, akár alkalmi/napi, az írjon üzenetet! Nagyon szépen köszönöm!” - olvasható a kétségbeesett segítségkérés az egyik szombathelyi Facebook-csoportban."
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Másvalaki a kormány - az ellenzéket szapuló - reklámüzenete alá ezt kommentálta a közösségi médián:

"Sajnos hiányzik sok rendelet, pl azok a szülők, akik otthon maradtak a gyerekeikkel. Sokáig nem tudjuk húzni, a háziorvos táppénzre nem vesz fel, mert azt mondja, addig, amíg rendelet nem születik erre vonatkozólag, addig nem vesz fel. A szabadságokat a munkáltató nem adja ki, home office egy termelői munkánál lehetetlen, a munkáltató nem támogat, lassan bezár a cégem, leszámolás lesz a vége....és sajnos nincs kiút. Mi itthon vagyunk, betartjuk a szabályokat, megteszünk mindent, de kellene a segítség, még a szakmunkások, gyári dolgozókra....Románia Dunaszerdahelyi önkormányzata felajánlott saját zsebből minden otthon maradt szülőnek 100 ezer ft-ot.... Rendeletet kérünk a saját jogú táppénzre vagy a munkáltatók felé anyagi segítséget, mellyel a munkáltató a munkavállalót meg tudja tartani akár 70%-os bérkifizetéssel, hiszen minden kis cég lehúzhatja a rolót."

Az utóbbi hozzászólás nagyon sok like-ot kapott, majdnem annyit, mint ahány hasonló bejegyzés olvasható az interneten.

Aki nyitott szemmel jár, aki a magyar mindennapokban él, az tudja, hogy mi a valóság viszonya a kormánypropagandához, ahogy azt is tudja, hogy az egészségügyi veszély mellett egy másik nagyon súlyos is les ránk. Sőt, már nemcsak les, már megragadta a bokánkat.

A legdrasztikusabban a vendéglátást érintette a koronavírus válság, de sorban jön a többi ágazat
Pixabay.com

A gazdasági összeomlás nem a legjobb kifejezés, mert az elemzők szerint néhány hónap zuhanás után gyors felépülés jön, de ha napokon belül nem történik valami, jóvátehetetlenül sérül az amúgy is törékeny magyar kis- és középvállalkozói szektor, alkalmazottak százezreit rántva magával.

Mintha kerti slaggal akarnánk erdőtüzet oltani

Az eddigi bejelentések alapján a nagyobb cégek egyelőre megvannak.

Sokuk már most lehúzta a rolót, vagy legalábbis beletaposott a fékbe, elküldte szabadságra az alkalmazottakat, elköszönt a kölcsönzött munkaerőtől, de van annyi tartalék a számláikon, hogy egy darabig kihúzzák. Aztán majd meglátják, hogyan tovább.

Várnak.

Arra várnak, hogy a kormány mondjon valamit.

Mert amit az eddig mondott és tett, az nagyon halovány.

Szép-szép, és az érintetteknek tényleg valamennyi segítséget jelent, hogy nem kell befizetni a katát és elengedik a járulékokat, de ez olyan, mintha kerti slaggal akarnánk erdőtüzet oltani, hogy maradjunk a korábbi hasonlatnál Mire elég ez a tűzoltócső? – A megyei iparkamara a kormány szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseiről March 18. 19:03 .

Mert amelyik vállalkozásnak nulla forint bevétele van, és sok ilyen van, annak mindez

“annyi, mint halottnak a csók”

- hogy a nagymamám szavaival éljek.

Mit mondanak a számok és a vállalkozók?

A Kereskedelmi és Iparkamara éppen tegnap összegezte a vállalkozások koronavírus-válsággal kapcsolatos válaszait.

A baj méretét jellemzi, hogy az utóbbi napokban több mint háromezer cég töltötte ki a kérdőívet, így a befutott adatok nagyon pontos képet mutatnak a helyzetről.

Érdeklődésünkre a Vas megyei kamara is megerősítette: hozzájuk is özönlenek a megkeresések,

és Vas megyére is ezek a számok és arányok a jellemzőek.

Talán a közeljövőben visszatérünk a részletekre is, most csak az ide vonatkozó legfontosabb adatokat emeljük ki.

Ezek szerint a vállalkozások közül szinte mindenki érzékeli a járvány hatásait. A válaszadók 64 százaléka “komoly, a cég működését jelentősen akadályozó zavarokat érzékel”, 19 százalékuk pedig nagyobb vagy közepes hatású zavarokról számol be.

Ráadásul a válaszadók úgy vélik, az igazi feketeleves csak néhány hét múlva érkezik el, és egy hónap távlatában már az építőipari és a mezőgazdasági cégek is borúlátóak.

Ráadásul minél kisebb egy cég, annál nagyobb bajban van.

A kamara felmérése szerint az egyéni vállalkozások bő egyharmadának mindössze 1-2 hétre való tartalékaik vannak, de a mikro- és kisvállalkozások többsége sem húzza néhány hétnél tovább.

Ebben a helyzetben nem csoda - és más lehetőségük nincs is nagyon -, hogy megnyomják pánikgombot, és amit tudnak, azonnal kidobják a süllyedő léghajóból. Ez leginkább a tevékenység megszüntetését vagy minimalizálását, illetve az alkalmazottak elküldését jelenti. Ez utóbbiakra egy rémisztően szűkmarkú ellátás vár.

Vagy csomag kellene, vagy egyértelmű üzenet

Habár a szombathelyi polgármester tegnap bejelentette „Egyszer vége lesz ennek a rémálomnak” – indul a Szombathely Restart program March 24. 18:12 , hogy a város az önkormányzattól bérlő vállalkozásoknak - bizonyos feltételekkel - elengedi a bérleti díjat, és erre kérték a piaci alapon kiadó üzlethelyiség-tulajdonosokat is, ez a többségnek vajmi kis segítség.

Egyelőre a bejelentett Szombathely Restart „Egyszer vége lesz ennek a rémálomnak” – indul a Szombathely Restart program March 24. 18:12 tartalmáról is keveset tudni, de gyanítjuk, egy - várhatóan kivérzett - városnak kevés lesz ehhez a forrása, örül annak, ha saját cégeit és költségvetését össze tudja majd drótozni valahogy.

Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozások egy jó része addigra már nem lesz sehol.

Ha olyan fasza gyerekek voltunk eddig, akiknek bőven jutott stadionokra, fociakadémiákra, baráti vállalkozók milliárdjainak a gyarapítására, óriásplakátokra és félezer kézivezérelt sajtótermékre, akkor most tényleg van hova nyúlni, van lehetőség bebizonyítani, és kivételesen értelmes célból, hogy mennyire mély és mennyire van tele az a magyar állami zseb.

Nem kellene kitalálni semmi újat, csak megnézni, hogy az európai kormányok milyen segélycsomagokkal rukkolnak elő, és kiválasztani a legokosabbat. Van belőlük bőven.

És bármily irdatlan sok pénzbe kerülne, még mindig jobb, és talán olcsóbb is a felszínen tartani a cégeket, a kapcsolati hálót, az alkalmazottakat, a szaktudást és a nehezen összetoborzott munkaközösségeket, mint hagyni veszni mindent néhány hónapnyi - kétségtelenül véresen komoly - üzemzavar miatt.

Tényleg nagyon nehéz az Orbán-kormány helyzete, de most végre élesben meg lehetne mutatni Brüsszelnek, Párizsnak és Sorosnak, ki a legény a gáton.

Már most is késő lenne cselekedni, mert akik feladták, bezártak, elbocsátottak, már nem változtatják meg a döntésüket, illetve nem kapják vissza a munkájukat.

De akik még reménykednek és bíznak, azoknak bizony oda kellene dobni a mentőkötelet.

Vagy legalább odakiabálni, hogy kitartás, már mennek érte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés