Senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd a „proletárfestő” hozza össze a szombathelyieket

Csütörtök este megnyílt a képtárban Derkovits Gyula nagykiállítása. Több mint ajánlott.

„Nekem a gyerekkorom egy része Derkovits Gyula körül forgott. A Derkovits-lakótelepen laktam, a Derkovits-iskolába jártam, ünnepségek, kiállítások, vetélkedők szóltak róla” – mondja ismerősöm a Szombathelyi Képtárban a csütörtök esti megnyitón.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Ehhez képest én, aki az ország másik részéből érkeztem ide, szégyenszemre nem tudok sokkal többet róla, mint amennyit a történelemkönyveim illusztrációi tanítottak.

A csütörtöki esemény előtt így végignéztem a házikönyvtáramat, ami bővelkedik képzőművészeti könyvekben, de nagy hirtelen csak kettőt találok, ami megemlíti. Az 1991-es Magyar Larousse egy nem túl terjedelmes, de informatív bejegyzésében az olvasható, hogy

„a két világháború közötti művészet egyik legmarkánsabb egyénisége, aki élesen figyelt a kor szociális problémáira. Kiváló rajzoló, grafikus, szobrász volt, jelentősek agyag- és faplasztikái is.”

Az anyai örökségemből származó, 1963-as Kultúra Világa sorozatban megjelent „Képzőművészetek története” természetesen nem felejti el megemlíteni a „forradalmi gondolattartalmat”, és a „példamutató állásfoglalást”, ugyanakkor azt is írja a „magányos művészről”, hogy „a festői rang legmagasabb régióiba emelkedett”

Derkovits kiállítás Szombathelyen
Nem ilyen képekre emlékeztem a történelemkönyvekből
Mészáros D. Zsolt

„Derkovits Gyula életműve nagyon elment mellettem” – vonom le a következtetést. És ami még nagyobb baj: ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

Derkovits összehozza a szombathelyieket

Amikor belépek a Szombathelyi Képtár kiállítótermébe, az első impresszióm az, hogy a kék falakon lévő képek mennyire különböznek azoktól, amelyek a történelemkönyveimben voltak.

A második gondolatom pedig az, hogy „milyen sokan vannak”. Mármint a látogatók.

Derkovits kiállítás Szombathelyen
Milyen sokan vannak ...
Mészáros D. Zsolt

A szakma képviselőin kívül itt vannak a művészet után alapból érdeklődő városlakók, de olyanok is, akik úgy érezték, az általános műveltségnek vagy a lokálpatriotizmusnak mindenképp része a mostani Derkovits-tárlat. Néhány szülő a gyerekeket is magával hozta.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szombathelyi születésű Derkovits ideológiai elkötelezettségét felülírja a művészi nagysága, így az az érdekes helyzet áll elő, hogy – a megjelentekből kiindulva – az egykori „proletárfestő” nem megosztja, hanem összehozza a szombathelyieket.

Derkovits kiállítás Szombathelyen
Generációk
Mészáros D. Zsolt

És ez jó, mert azt sugallja, hogy talán nem is olyan mélyek azok a szakadékok, ha egy 130 éve született festő is képes hidat építeni néhány kép segítségével.

Üzenet a mának

Horváth Soma, a város kultúráért is felelős alpolgármestere beszédében „hiánypótló”-nak nevezi a most megnyílt tárlatot, és emlékeztet, hogy a Szombathelyi Képtárat annak idején Derkovits tiszteletére hozták létre, akinek művészete egyrészt „mélyen átitatja a város kulturális örökségét” , másrészt „politikától és ideológiától független nemzeti érték”.

Derkovits kiállítás Szombathelyen
Horváth Soma alpolgármester, a háttérben Czebula Anna képtárigazgató
Mészáros D. Zsolt

Czebula Anna képtár igazgató, a kiállítás kurátora azt hangsúlyozza, hogy a kiállítás alapgondolata az volt, hogy Derkovitsot közelebb hozzák a 21. század emberéhez, hogy „van üzenete a mának”.

A kiállítást hivatalosan Várkonyi György művészettörténész nyitja meg. Érdekesség, hogy 1985-ben, a képtár első kiállításának a koncepciója az ő nevéhez fűződött. A szakember most egy hosszabb beszédben elemzi Derkovits Gyula életpályáját, a kultúra és a politikai hatalom érdekes és kacskaringós összefüggéseit, az összetett életmű és bizonyos alkotások jellegzetességeit és befogadási lehetőségeit.

Több mint ajánlott

„Én először az önarcképeket nézném meg, aztán a kettős önarcképeket. Előre venném még a „Vasút mentén”-t, a Dózsa-sorozatot, a munkásábrázolásokat, az úgynevezett applikációs Csendéletet. És nagyon fontos még az utolsó műve, az Anya, ami szintén itt van.”

Ezt válaszolja kérdésünkre Szántó István, aki nemcsak a kiállítás képeihez írta a szöveget, de majd tárlatvezetést is tart.

Derkovits kiállítás Szombathelyen
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Azt mondja, a festmények melletti panelek úgy vannak elhelyezve, hogy miközben a látogatók nézik a képek tömegeit, a szemükkel át tudják futni a szövegeket is.

Remélhetően sokan lesznek majd ilyenek, merthogy a kiállítás megtekintése, ami május 19-ig van nyitva, több mint ajánlott.

A megnyitón közreműködtek a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum növendékei.

A Derkovits 130 előkészületeiről, a művekről, a képtár további programjairól nemrég írtunk Helyére kerül a lakótelep-névadó - Nagyszabású Derkovits-kiállítás nyílik Szombathelyen February 13. 15:04 részletesen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra