Senki nem szeret méhkasba nyúlkálni - Mégsem zárják be a váti iskola felső tagozatát

Ettől függetlenül sok kérdőjel van a magyar kisiskolák körül.

„A Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola Váti Tagintézménye a 2024/2025-ös tanévben, a korábbiakhoz hasonló módon, a felső tagozat megtartásával működik tovább. A tanév várhatóan 82 diákkal indul majd.”

Ezt a választ kaptuk Takácsné Pálhegyi Beáta tankerületi igazgatóhelyettestől.

A Szombathelyi Tankerületi Központot azért kerestük meg most kérdéseinkkel, mert elméletileg május 31. volt a határideje annak, hogy Belügyminisztérium igent vagy nemet mondjon a váti iskola felső tagozatának további működésére.

Az intézmény azért került a veszélyzónába, mert a magyar törvények értelmében 14 fő alatt nem lehet általános iskolai osztályt működtetni. Márpedig ennek a kritériumnak egyetlen váti osztály sem felelt meg. Eddig is így volt, de a korábbi minisztériumok hajlamosak voltak kevésbé szigorúan tekinteni a számokra, mint most a Pintér Sándor-féle hivatal.

A váti általános iskola
Mészáros D. Zsolt

Mindez egy március közepi váti fórumon „Feltépik a gyökereinket” - Két Vas megyei iskola felső tagozata került végveszélybe March 19. 20:35 hangzott el, ahol Fodor István tankerületi igazgató 150-200 szülővel nézett szembe, akik 1500, az iskola megtartását követelő aláírást tettek elé.

Hogy a szülői aktivitás és az aláírások mennyit nyomtak a latba, azt nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy hosszabb távon hogyan alakul az iskola sorsa, bár nem tűnik teljesen borúsnak a jövő.

Vát és a szomszédos Nemesbőd Salköveskút, Vasszilvágy és Vassurány ugyanis nemcsak az iskolát, de a Nemesbődön működő óvodát is közösen működteti, és elvileg az utóbbiban már van bőven gyerek, akik, ha Vátra mennek majd iskolába, eloszlanak a sötét felhők.

De itt van még az egyházi szál

„Szerintem egy kereszt elfér az osztálytermek falára, nem hiszem, hogy ez bárkit zavarna, ha az iskola léte a tét” – mondta lapunknak egy szülő bő egy hónappal ezelőtt, amikor felmerült Lehet, hogy az egyház menti meg a váti iskolát, de cserében vinné a nemesbődi óvodát is May 08. 07:04 annak a lehetősége, hogy az iskolát átveszi a katolikus egyház, de csak akkor, ha „viheti” a nemesbődi óvodát is.

Ez utóbbihoz viszont a település ragaszkodna, és az itteni szülők sem rajonganak az ötletért.

Egy olyan verzióról is beszéltek, hogy a minisztérium még egy évig finanszírozná a váti iskolát, és az egyház csak 2025 szeptemberében lépne színre.

Ugyanakkor az egyház általi átvétellel kapcsolatban nem világos a helyzet, mivel a fent idézett tankerületi tájékoztatáson kívül további információt egyelőre nem tudtunk szerezni. A Szombathelyi Egyházmegyét többször is kerestük az ügyben,de későbbre ígértek választ. Ha ez megtörténik, frissítjük írásunkat.

Zsizsik Katalin Nemesbőd polgármestere néhány nappal ezelőtt azt mondta lapunknak, hogy egyelőre őt sem tájékoztatták a minisztériumi döntésről, a váti polgármester pedig nem reagált megkeresésünkre.

Kisiskolák kérdőjellel

Azt az oktatásban dolgozók is elismerik, hogy nem optimális, ha egy osztályba csak 6-8 diák jár. Egyrészt pénzügyileg nem jön ki a matek, másrészt komoly problémák merülhetnek fel az összevont osztályok és az infrastruktúra miatt is.

De sok minden szól mellettük is. Egy kis létszámú iskolában gyakorlatilag meg lehet valósítani a személyre szabott oktatást, többet lehet foglalkozni a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel, vagy éppen a tehetségekkel, ami lehet, behozza azt a pluszköltséget, amit kifizet miattuk az ország. És akkor még nem beszéltünk a gyerekek – és szülők – utaztatásáról.

Egy-egy települési iskola bezárása ezen felül erősen érzelmi kérdés is, hiszen a közösségeknek egyik kötőeleme az iskola, ha az megszűnik, az ott élők joggal érezhetik azt, hogy „feltépik a gyökereiket”.

Csak akkor valakinek ezt - vagy valami mást, de - ki kellene mondania. Mert így minden lóg a levegőben.

A magyar kisiskolák újragombolásának szándéka nem újkeletű, az aktuális kormányok időről-időre felgyűrik az ingujjukat, majd leeresztik, amikor látják, hogy milyen méhkasba nyúlnak.

Idén év elején kormányzati körökből szivárgott ki az a terv, mely szerint az országban – részben a tanárhiány miatt - 60 miniiskolát zárnának be szeptemberben, olyanokat, amelyekben 7 fős vagy annál is kisebb létszámú osztályok működnek.

Az viszont biztos, hogy valamit tenni kell az ügyben, mert bár a kormány más intézkedései - így például a falusi CSOK - valamennyire javítanak a kisebb települések demográfiai mutatóin, összességében nem állítják meg az elöregedést, a tömeges elvándorlást és a gyerekhiányt.

Hogy a kormány hogyan áll neki a probléma megoldásának, azt egyelőre nem lehet tudni, de gyanítjuk, hogy a június 9-i választási eredmények nem hozták meg a politikai kedvet a méhkasba nyúlkáláshoz.

Márpedig előbb-utóbb mondani kell valamit, és nem csak a váti iskola ügyében.

2023-as kampányunkban azt ígértük, hogy több tényfeltáró, oknyomozó cikket és dokumentarista videót készítünk nektek. Ez a cikk is a ti segítségetekkel született meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Lehet, hogy az egyház menti meg a váti iskolát, de cserében vinné a nemesbődi óvodát is

Akárhogy alakul a helyzet, az már biztos, hogy nem lesz könnyű megoldása a Vas megyei egyenletnek.

„Feltépik a gyökereinket” - Két Vas megyei iskola felső tagozata került végveszélybe

A szombathelyi tankerületi igazgató 150-200 szülővel nézett szembe Váton, akik 1500 aláírást tettek elé.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet