Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sikerült! - Magyarországon már drágább az üzemanyag, mint Ausztriában

Vajon van-e okunk panaszra?

Az utóbbi napokban-hetekben elég stabilnak tűnnek a magyarországi üzemanyagárak, és iparági információk szerint pénteken sem várható változás:

A Holtankoljak.hu szakportál úgy tudja, a héten már nem lesznek változások: a 95-ös benzin átlagára 370 forint, a gázolaj átlagára pedig 385 forint marad.

Ha megnézzük az utóbbi évek üzemanyagár-változásait (a grafikán a július eleji nagyobb emelkedések már nincsenek rajta), látjuk, hogy a mostani árak még mindig igencsak kedvezőnek számítanak a 2018-as, 2019-es vagy az idei januári számokhoz képest.

MTI

Csakhogy az ember már csak olyan, hogy szeret hasonlítgatni.

És ebből a szempontból már mégsem annyira rózsás a helyzet.

A koronavírus járvány alaposan lenyomta a keresletet – a Magyar Ásványolaj Szövetség múlt héten közzétett adatai szerint 8,6 százalékkal kevesebb motorbenzin és 9,5 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott az idei első fél évben, mint egy évvel korábban -, ám mihelyst enyhült a helyzet, emelkedésnek indultak az árak.

Ráadásul a sajátságos magyar törvények szerint ha túl olcsó (50 dollár alatti) a kőolaj világpiaci ára, akkor a gázolaj 10, míg a benzin adótartama 5 forinttal emelkedik.

Ez történt július elsején, és minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy mára a magyar üzemanyagára beérték a szomszédos Ausztriáét.

A mérvadónak számító Cargopedia legfrissebb (július 20.) adatai szerint Magyarországon 365 forintos 95-ös benzinnel kell számolni(ez még kevesebb is, mint a Holtankoljak.hu értéke), ami forintra megegyezik az osztrák árakkal, de ha a gázolajat nézzük, akkor már sikerült beelőznünk a szomszédot (377, illetve 356 forint.)

De még ezzel együtt is csak mérsékelt okunk lehet panaszra.

Nemcsak azért, mert az üzemanyagok még így is olcsónak számítanak – ennek minden előnyével és hátrányával -, de azért is, mert ezekkel az értékekkel nem igazán lógunk ki a környező államok sorából.

Habár nyilván Ausztriában azért némileg egyszerűbben lehet kigazdálkodni egy tankolást.

Üzemanyagárak Magyarországon és a szomszédos országokban*

Ország 95-ös benzin Gázolaj
Magyarország 365 377
Ausztria 365 356
Szlovákia 404 359
Szlovénia 344 344
Szerbia 386 410
Románia 320 329
Horvátország 401 401
Ukrajna 347 241

* 2020. július 20-án, a Cargopedia számításai alapján

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra