Lehet, hogy holnap téged migránsoznak le - szombathelyi diákok a gyűlölet ellen

Te döntesz: kihúzod magad vagy kihúzod magad.

Ez a többértelmű szójáték a hivatalos magyar elnevezése annak a különleges nemzetközi anti-diszkriminációs kreatív projektnek, amiben a Művészeti egyik érettségiző osztálya is dolgozott.

Fél évtized alatt harmadszor dolgozott együtt a budapesti Vizuális Világ Alapítvány és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola. A gyermekjogok Van képük hozzá - Képes gyermekjogok kiállítás 2013. February 07. 10:33 és az ezredfordulós globális problémák Középiskolások a gyerekhalandóságról és a nemi egyenjogúságról 2013. December 17. 18:38 feldolgozása után novembertől kezdődően a most érettségiző képző- és iparművészetis osztály egy exluzív, meghívásos programnak lett aktív szereplője. A téma ezúttal az előítéletesség és a kirekesztés elleni (mindig aktuális) küzdelem volt. Annak a tudatosítása, hogy megbélyegzés és diszkrimináció ma is bárkivel megtörténhet, a külső szemlélők, a kortársak, a szomszédok és szemtanúk tétlensége pedig biztosan mindig súlyosbítja az ilyen eseteket.

Amszterdami zsidók deportálása 1943
Az egyik felhasznált fotó: kitelepítésre váró amszterdami zsidók 1943 (kattintásra galéria nyílik)
Verzetsmuseum Amsterdam/A Holland Ellenállás Múzeuma
A munkához szükséges történelmi dokumentumokat az Egyesült Államok washingtoni Holokauszt Emlékmúzeuma biztosította. Voltak köztük szomszédaink című online kiállításuk anyagából választott dokumentumok (elsősorban fotók) képezték az alapját azoknak az ötletes és elgondolkodtató képeknek, térbeli installációknak, amelyeket hat magyarországi oktatási intézmény (a mi művészetiseink mellett a Fazekas Mihály Gimnázium, a Gyengénlátók Általános Iskolája, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kürt Alapítványi Gimnázium és a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola) közel 200 diákja, hallgatója készített el miután különféle tanórák és órán kívüli foglalkozások keretében feldolgozták a Holokauszt/Soá vagy éppen a ruandai polgárháborús népirtás eseményeit.

Szemtől szemben

A művészetisek Vágvölgyi András tanár úr irányításával mozgóképkultúra és médiaismeret órák keretében készültek fel a kreatív munkára. Tanulmányozták Az akarat diadala című náci propagandafilm sokakat ma is lelkesítő és megtévesztő manipulációs fogásait. Találkoztak Claude Lanzmann grandiózus dokumentumfilmje, a Soá egy döbbenetes erejű részletével, a sonderkommandós lengyel származású borbély torokszorító visszaemlékezésével. Az Oscar-szezon kellős közepén elemezték Nemes Jeles László 2006-os, szintén koncentrációs táborban játszódó, Türelem című rövidfilmjét, illetve néhányan megnézték a Saul fiá-t is. Különleges szombathelyi impulzusként szolgált a diákoknak a Zsidó Kultúra Házában, a Zrínyi utcában látható színvonalas és jól dokumentált fotókiállítás , amely városunk zsidó polgárainak történetét dolgozza fel a vészkorszakig és a maroknyi túlélő számára azon túl tartóan is (ennek utazó változata a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, az IHRA tavaly novemberi debreceni konferenciájának kísérőrendezvénye is volt).

Selectivity: az interaktív nem-játék
Selectivity: az interaktív nem-játék (Sulics Anett és Lovenyák Nikolett közös munkája)
Kocsis Judit, Vizuális Világ Alapítvány

A cikkünk fotógalériájában is szereplő két fotó (egy 1929-es, a későbbi tragikus történések által szétrobbantott brémai baráti társaság és az amszterdami zsidók deportálásáról lopva készült 1943-as fotó) alapján négy munkát készítettek a szombathelyiek. Az európai városokból elhurcolt zsidó emberek letagadhatatlan és felfoghatatlan hiányára, a kirekesztés és a bűnbakkeresés teljes értelmetlenségére, valamint a (látszólag) közvetlenül nem érintett szemtanúk felelősségére és fenyegetettségére is utalnak Tóth Magdolna, Kovács Dávid, Keresztes Ádám , illetve Sulics Anett és Lovenyák Nikolett hagyományos és kortárs technikákat, nem egy esetben a nézőt is bevonó, interaktív fogásokat felhasználó munkái.

Egy kiállítás képei

A tavaszra elkészült munkákból egy kiállítás született a kanadai nagykövetség támogatásával, amelynek megnyitójára a Holokauszt áldozatainak emléknapja előtt, április 14-én került sor. Ezt az eseményt a szervezők összekötötték a nagykövetségen tartott egész napos szakmai programmal, ahol az alkotások létrejöttében közreműködő diákok és tanárok formális és újszerű keretek között is megoszthatták egymással a tapasztalataikat és az élményeiket. A kiállítás bemutatóján Winkler Nóra művészeti szakértő és Lisa Helfand kanadai nagykövet kérdezte a diákokat alkotásaikról. A nagykövetasszony szerint a kiállítás nagyon kreatív és egyedi módon hívja fel a figyelmet az emberi jogok tiszteletére, mely Kanada külpolitikájának is az egyik alapköve. A bemutatón Sommer Katalin maszkmester és holokauszt-túlélő is megosztotta emlékeit a fiatalokkal. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Thaisz Miklós főosztályvezető mondott köszönetet a diákoknak és tanároknak. Réthelyi Miklós , az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke pedig bejelentette, hogy a projekt megkapta az UNESCO védnökségét.

A projekt részvevői a kanadai nagykövetasszonnyal beszélgetnek
A projekt részvevői a kanadai nagykövetasszonnyal beszélgetnek
Kocsis Judit, Vizuális Világ Alapítvány

Ebben az országban, ahol gyűlöletkampányokat lehet építeni a hétköznapi emberek migráció keltette jogos vagy éppen alaptalan félelmeire, ahol tömeges közfelháborodást keltő és történelemhamisító szobrokat állítanak, amelyek fokozzák a magyar államnak és polgárainak a II. világháború alatti népirtásban viselt felelősségével kapcsolatos valós történelmi tudás hiányát - nagy szükség van a bármiféle megkülönböztetés, a kirekesztés elleni párbeszédre és együttgondolkodásra. Erre tettek kísérletet azok, akik részesei voltak ennek a különleges projektnek. Nem véletlenül adott online-hírt munkájukról a legendás Amerika Hangja újságírója, Carol Guensburg . Az előző két anyaghoz hasonlatosan a közeljövőben Szombathelyen is találkozhatunk a teljes kiállítási anyaggal...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra