Söpte több mint 71 millió forintot kap Szombathelytől, miközben 174 millió az éves költségvetésük

Szombathely közben 580 millióval lesz gazdagabb. Azt mondják, ez egy kölcsönösen előnyös megállapodás.

71 millió 700 ezer forintot kap a söptei önkormányzat Szombathelytől hamarosan. A pénz egy 651 millió 824 ezer forintos ingatlanüzlet 11 százaléka, és egy tavaly, a szombathelyi és a söptei önkormányzat által aláírt megállapodásnak köszönhető.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A közel 72 millió forint nagy összeg a Szombathely melletti település számára, hiszen az idei költségvetésük főösszege 174 millió 664 ezer forint. Vagyis, most hirtelen az éves költségvetésük 40 százalékát kapják meg egy összegben, amint lezárul az adás-vétel.

Tavaly ősszel írták alá azt a megállapodást 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 Söpte és Szombathely között, aminek lényege, hogy Söpte több mint 120 hektárnyi terület közigazgatási jogát Sokkal könnyebb lesz ezentúl ipart telepíteni Szombathelyre 2021. January 14. 07:04 átadja Szombathelynek. A terület eddig is Szombathely tulajdona volt, történetét ebben a cikkben 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 elevenítettük fel.

A megállapodásról akkor azt kommunikálták, hogy mindkét félnek előnyös lesz, hiszen a terület a szombathelyi repülőtér mellett fekszik, ahová iparfejlesztést tervez a város. A lényeg, hogy a magállapodás aláírásával megnyílt a lehetőség, hogy Szombathely ipart telepítsen erre a területre, és hogy Söpte se járjon rosszul, a megállapodásba belefoglaltak néhány szabályt.

Tavaly novemberben írták alá a megállapodást.
Forrás: Facebook / dr. Nemény András

Például azt is, hogy ha Szombathely ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének. Ahogyan a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

A terület azért is értékes, mert közvetlenül mellette épül a Schaeffler modern gyára, ahol kutató-fejlesztő központ lesz, így a beszállítóknak is lesz letelepedésre alkalmas ingatlan.

A hétfői rendkívüli közgyűlésen Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. August 02. 15:03 a képviselők megszavazták az első ingatlan eladását a Söptétől átvett területen. A vépi székhelyű Galambos Holding Kft. egy új, több mint 15 ezer m 2 alapterületű logisztikai központ építését tervezi, és ehhez vásárolt egy telephelyet az említett területen.

A cég nettó 651 millió 824 ezer forint vételárat ajánlott, ezt szavazták meg a képviselők hétfőn. A megállapodás értelmében a vételár 11 százaléka, azaz 71 millió 700 ezer forint a söptei önkormányzatot illeti.

Söptei utcakép.
Mészáros Zsolt

A Galambos Holding Kft. legkésőbb 2023. december 31-ig akarja megépíteni a logisztikai központot, ami utána iparűzési adót is fizet majd, melynek 11 százalékát szintén a söptei önkormányzat kapja majd meg.

Az üzlet Szombathelynek is jó, hiszen a városnak így 580 milliós bevétele lesz. A rendkívüli közgyűlésen Nemény András, Szombathely polgármestere kijelentette, több érdeklődő is van az említett terület iránt, így a közeljövőben több, hasonló adásvétel várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet