Sokkal könnyebb lesz ezentúl ipart telepíteni Szombathelyre

120 hektárt ad át Söpte a saját közigazgatási területéből Szombathelynek.

November 23-án írtuk 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 , hogy 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal.

A történet lényege, hogy Söpte közigazgatási területe 120 hektárnyival csökken, és ez a ingatlan Szombathely közigazgatási területéhez tartozik majd.

A némileg bonyolult ügyben novemberben írt alá megállapodást Szombathely és Söpte önkormányzata, akkor el is indult az eljárás. A földhivatal nemrég értesítette a szombathelyi önkormányzatot, mely szerint nyilvántartásban átvezették a módosítást.

Novemberbem írták alá a megállapodást
Forrás: Facebook / dr. Nemény András

Az átadás-átvétel véglegesítéséhez azonban le kell folytatni egy közigazgatási eljárást, ahol a két önkormányzat megegyezik a részletekről. Az eljárás elindításához előkészítő bizottságot kell választani, ami meg is történt.

A bizottság elnöke Bokányi Adrienn, a szombathelyi közgyűlés képviselője, tanácsnok lett, tagjai: Illés Károly szombathelyi képviselő, Piroska László szombathelyi választópolgár, Rostásné Fazekas Erzsébet söptei képviselő, Major Péter söptei képviselő és Szombath Dániel söptei választópolgár lett. Feladatuk a részletek kidolgozása, és az ehhez szükséges javaslatokat is meg kell fogalmazniuk.

Miért adja át Söpte a terület közigazgatási jogát Szombathelynek?

A történet akkor kezdődött, amikor még Ipkovich György volt a polgármester és az MSZP-SZDSZ koalíciónak volt többsége a szombathelyi közgyűlésben. Szombathely és Söpte még 2008-ban közösen vásárolt meg egy korábban honvédségi használatú és tulajdonú 180 hektáros területet, ami a két település közigazgatási területén, a szombathelyi repülőtér mellett fekszik. A terület 3/5-öd része Szombathely, 2/5-öd része Söpte tulajdonába került. A vásárlás célja ipartelepítés volt.

A szombathelyi tulajdonú területnek viszont csak a kisebb része tartozott Szombathely közigazgatási területhez, a többi Söptei fennhatóságú volt. Ez azért okozott problémát Szombathelynek, mert a söptei közigazgatáshoz tartozó részen a söptei önkormányzat alkotta szabályok érvényesek, ráadásul, ha ott ipartelepítés történik, akkor az iparűzési adó Söptéhez folyik be.

Hosszú éveken át ment a vita és az egyeztetés, 2010 után, a Fidesz vezette közgyűlésben 2013-ban még az is elhangzott Söpte legyen Szombathely városrésze! 2013. May 02. 17:30 Szakály Gábor, akkori fideszes frakcióvezetőtől, hogy csatolják Söptét Szombathelyhez.

Aztán a tárgyalások megrekedtek, ősszel viszont hirtelen sikerült megállapodnia a két önkormányzatnak.

Szombathely és Söpte is jól jár

Horváth Attila, Szombathely gazdaságért (is)felelős alpolgármestere novemberben lapunknak elmondta, hogy nem volt váratlan a megegyezés: január óta zajlott az egyeztetés úgy, hogy arról a sajtót nem értesítették. Mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a képviselő-testületek hozzájárulása után kötik meg a szerződést, ez így is történt.

Ha a korábbi állapot alapján kezdett volna egy cég dolgozni a területen, akkor Söptének át kellett volna adnia a telektulajdonos Szombathelynek az iparűzési adó egy részét. Viszont Szombathelyen magasabb az adó mértéke, ebben az esetben Söptén is emelni kellett volna.

Ehelyett megállapodtak abban, hogy ezt a területet Söpte átadja közigazgatásilag Szombathelynek, vagyis módosítják a közigazgatási határokat. Így az oda települő cégek iparűzési adója Szombathelyhez folyik majd be .

Ennek fejében viszont Szombathely vállalta, hogy ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének . Ahogyan a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

A terület azért is értékes, mert közvetlenül mellette épül a Schaeffler modern gyára , ahol kutató-fejlesztő központ lesz, így a beszállítóknak is lesz letelepedésre alkalmas ingatlan.

A szombathelyi önkormányzat egyébként ettől a területtől várja, hogy újabb vállalkozások telepedjenek le, és ezzel emelkedjen a város iparűzési adóból származó bevétele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság