Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Soros szerint nagyon rossz kompromisszumot kötött Merkel Magyarországgal és Lengyelországgal

Magának az EU-nak a léte van veszélyben - mondja az üzletember.

A lehető legrosszabb kompromisszumot sikerült megkötnie Magyarországgal és Lengyelországgal Angela Merkel német kancellárnak - állapítja meg Soros György üzletember a Project Syndicate című véleményportálon csütörtökön megjelent cikkében. Kifejti: a kancellár hatalmas nyomás alatt igyekezett elkerülni a Európai Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány miatti helyreállítási alapot fenyegető vétót.

Magának az EU-nak a léte van veszélyben, mégis annak vezetése erre olyan kompromisszummal reagál, amely mintha arról árulkodna, hogy hite szerint a veszély elmúlik, ha nem vesz róla tudomást. Soros György szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök "kleptokratikus" kormánya és kevésbé bár, de a Jog és Igazságosság párt vezette illiberális lengyel kormány is "szemtelenül rombolja azokat az értékeket, amelyekre az EU épül" . "Ha az EU ezt megbecsülésre érdemes, legitim politikai álláspontnak tekinti, és ezzel kompromisszumot köt, akkor csak növeli azt a veszélyt - méghozzá jelentősen -, amellyel szembe kell néznie" - írta Soros.

Kilépésre készült?

Az amerikai magyar üzletember szerint e pillanatban Merkel az egyetlen fő döntéshozó az EU-ban, és ezért érteni véli, hogy a kancellár nem szeretné, ha hivatali idejében még egy ország - Nagy-Britannia mellett Magyarország is - bejelentené, hogy ki akar lépni az unióból. "Jelentések szerint Orbán Viktor erre készült az utóbbi napokban, mert nem engedheti meg magának, hogy a jogállamiság feltételének a költségvetési kifizetésekhez kötése révén szemmel láthatóvá váljon, mennyire korrupt a rendszere" - állítja.

Hazárdjáték volt?

Az uniós költségvetés vétóval fenyegetése Orbán kétségbeesett hazárdjátéka volt. De blöffölt, és színvallásra kellett volna kényszeríteni. Ehelyett, sajnos, Merkel nyilvánvalóan engedett a magyar és a lengyel zsarolásnak. Soros szerint a kiszivárgott megállapodásnak, amely benne lesz az európai tanácsi értekezlet záróközleményében, három alapvető hibája van.
Soros György
Wikipédia

Először is a rendelethez, amelyben az uniós intézmények november 5-én megállapodtak, az alku eredményeképpen olyan záradékot csatolnak, amely megváltoztatja annak lényegét és szándékát, jelentősen gyengíti a jogállamisági feltételt. Sem az Európai Bizottság, sem a Parlament, sem a nemzeti kormányok, amelyek számára a rendelet hitelessége a legfontosabb volt, nem engedheti meg magának, hogy ilyen módon félrelökjék.

Másodszor : a megállapodás egyes pontjai azt szolgálják, hogy akár két évvel is késleltessék a jogállamisági feltétel hatályba lépését. Ez nagy nyereség volna Orbán számára, mert a jogállamisági kritériumok alapján legkorábban a következő, 2022-es parlamenti választás után lehetne őt felelősségre vonni. Ez pedig bőséges időt ad neki arra, hogy megváltoztasson törvényeket, az alkotmányt, és lehetővé váljon számára, hogy továbbra is átértelmezze a közpénzek fogalmát, aminek révén a közintézményektől csalárd módon elvett pénzeket olyan magánalapítványoknak juttatja, amelyek barátai ellenőrzése alatt állnak. Így Merkel és Orbán megállapodásának legnagyobb kárvallottja a magyar nép lesz - állítja Soros György.

Harmadszor pedig a tervezett zárónyilatkozat jó példája annak, amikor az Európai Tanács túllépi hatáskörét, mert korlátozza a Bizottság képességét arra, hogy értelmezze az uniós törvényeket és eszerint cselekedjen. Ez veszélyes precedens, mert csökkenti a Bizottság jogi függetlenségét, és súlyosan sértheti az Európai Unió Szerződését, legalábbis szellemiségében. A megállapodás megismert formájában otrombán semmibe veszi az Európai Parlament kifejezett szándékát, de miután a tagországoknak sürgősen szükségük van a helyreállítási alapra, nagyon könnyen lehet, hogy a Parlament jóváhagyja azt.

Közvetíti a felháborodást

"Én csak annyit tudok tenni ebben a helyzetben, hogy kifejezésre juttatom azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik hittek az Európai Unióban mint az európai és egyetemes értékek védelmezőjében. Ezenkívül fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy ez a kompromisszum súlyosan kikezdheti azt a bizalmat, amelyet az európai intézményeknek sikerült kiharcolniuk a helyreállítási alap létrehozásával" - írta Soros György a Project Syndicate című véleményportálon megjelent cikkében.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra