Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabó T. Annát a női magazinok címlapjára a kicicomázott útkeresők helyett!

A költőnő a Kötelező olvasmány vendége volt, és megmutatta, miért méltán elismert irodalmi személyiség.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi minden fér egy kapcsolatba? Mit lehet kibírni, hogy lehet kibírni, ki győz le kit? Lehet-e birtokolni valakit anélkül, hogy megtörjön, vagy beletörődjön abba, amin nem mer változtatni?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A fenti egy részlet a Weöres Sándor Színház honlapján lévő Szabó T. Annát beharangozó szövegből. Emiatt egy kicsit megszeppentem, ugyanis falra mászom már attól, hogy önjelölt pszichoterapeuták jól megmondják, hogy kéne boldognak lenni, hogy kéne kapcsolatban létezni, hogy kéne IGAZI nőnek és férfinak lenni. Ha pedig a kortárs irodalom egy ilyen alakja, mint Szabó T. Anna váltott volna ilyen hangnemre, azt hiszem sírva rohantam volna ki a teremből.

Ne aggódj, Dragowoman biztos jó fej

- nyugtatott egy kollégám ezzel a rettenetes szóviccel. Szabó T. Anna ugyanis Dragomán György felesége, de egyszerűen nem szabad, hogy ez legyen az első, ami beugrik róla. Most pedig vállon veregetem magam, amiért ezt a poént mégis bele tudtam írni a cikkbe.

Jordán Tamás mellett nem lehet elmenni

Valószínűleg még sosem beszéltek ennyit a Weöres Sándor Színházról, mint az elmúlt héten

- adta meg az alaphangulatot Lévai Balázs. A Weöres Sándor Színház stúdióterme teljesen megtelt: férfiak és nők, fiatalok és idősebbek egyaránt izgatottan várták Szabó T. Annát - és bizony a vele beszélgető Jordán Tamást is, akit néhány felállva tapsoltak, mikor fellépett a színpadra.

Kötelező olvasmány - Szabó T. Anna: Törésteszt
További képekért kattintson!
Vágvölgyi Bálint

Én csak annyit tudok mondani, amit már korábban is nyilatkoztam. Boldog vagyok, amiért még életemben meghallgathattam a nekrológomat

- mondta mosolyogva a színház igazgatója, amire a közönség egyöntetűen kacagott. Jordán aztán gúnyos mosollyal hozzátette, hogy ő nem aggódik különösebben.

A pályázatot fél évvel a mandátum lejárta előtt kell kiírni. Na már most, az én megbízatásom szeptember 30-án lejár, tehát március 30-ig kell kiírniuk az új pályázatot. Abban biztos vagyok, hogy kifogják írni, de abban is, hogy nem fogják megszavazni...

Ebbe a kissé fanyar humorú hangulatba lépett bele Szabó T. Anna, akinek - mint azt Lévai rögtön kiemelte - erős Szombathelyi kötődése van. A költőnő erre buzgón bólogatott, majd elkezdte önteni magából a szombathelyi emlékeket.

Nekem itt van eltemetve az apósom is, aki nagyon fontos a számomra

- mondta Szabó T., mire Jordán keserűen hozzá tette, hogy máris van bennük valami közös, mert neki meg az álmai lesznek ide temetve.

Nem lehetne inkább mindenhol őt mutogatni?

A beszélgetés fő témája persze a Törésteszt című kötet volt. És ezzel elérkezett a pont, amikor kiderül számomra, hogy sikítva fogok e kirohanni a teremből.

Hát nem. Maradtam, mert Szabó T. ugyan beszélt a csontig lerágott férfi és nő között lévő kapcsolatok témájáról, de végig önmagát adva, teljesen megnyílva a közönség számára, Így pillanatok alatt elillant az Oravecz Nórai magaslatoktól tartó félelmem.

Biztos nem könnyű, hogy egy veszekedésetekből harminc év múlva érettségi tétel lehet

- mondta vigyorogva Lévai, mire a költőnő mosolyogva válaszolt, hogy ő nem szokta a férjével való vitáit leírni - reméli, hogy Dragomán György sem teszi. Ez pedig jól mutatja a házaspár valódiságát: nem akarnak tökéletesnek látszani, de nem fogják kiteregetni sem a szennyest, nem hogy bulvár, de az irodalom oltárán sem.

Kötelező olvasmány - Szabó T. Anna: Törésteszt
Vágvölgyi Bálint

Pedig mikor felolvasták Dragomán egyik hozzászólását, amit a Töréstesztről írt, vagy mikor Szabó T. beszélt a férjéről, akkor olyan tisztelet és szeretet volt a szavakban, amiből elhiszi az ember, hogy igenis léteznek párok a világon, akik valóban jóban és rosszban társak.

A Szabó T. - Lévai - Jordán hármas remekül szórakoztatta a közönséget, Szabó T. pedig olyan intelligensen tudott bármiről beszélni, hogy az emberek valóban elgondolkodtak a mondandóján, ezzel jól példázva, hogy miért ő ma Magyarország egyik legelismertebb költője.

A nők szerepéről is sokat beszélt, de egyáltalán nem demagóg módon. Mint mondja, a női szerepek azért is tűnnek nehezebbnek, mert a legtöbb nő a családon belül is több felelősséget vállal magára.

Függ tőle a család

- mondja, de nem lehet bénító, hogy emiatt nem teljesen szabad.

Egy istennek is sok a felelőssége, még ők sem szabadok.

Kötelező olvasmány - Szabó T. Anna: Törésteszt
Kötelező olvasmány - Szabó T. Anna: Törésteszt
Vágvölgyi Bálint

Én pedig a tegnap este után már csak annyit kérnék, hogy inkább a női magazinok is a Szabó T. Anna féle esztétákat mutogassák a sok kicicomázott útkereső csaj helyett, mert a színpadon egy valódi, boldog nő volt, aki nem aggodalmaskodott az öregedés miatt, nem szégyellte, hogy egyszer ő is beleszeretett egy csizmába, és vidáman mesélte, hogy mikor vezetés közben énekel, akkor mennyire érzi, hogy él.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés