Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Feljelentések pro és kontra – A polgármesteri szakértők a jó hírnevüket féltik

Folytatódik a balhé a szombathelyi polgármesteri keretből fizetett szakértői díjak jogosságát vizsgáló közgyűlési bizottság körül. Most arról van szó, hogy az érintett szakértők egy része fontolgatja a feljelentést az önkormányzat ellen.

A bizottság működéséről többször is beszámoltunk, a történt rövid összefoglalója a következő: Még a márciusi közgyűlés döntött a bizottság létrehozásáról, mégpedig fideszes javaslatra. Feladatául megszabták, vizsgálja meg, hogy 2002-től milyen összegeket fizetett ki a város szakértői munkákra a polgármesteri keretből.

A nyomozók már megjelentek a városházán

A bizottság áprilisban alakult meg Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2. 2010. January 28. 23:08 , Fidesz – Pro Savaria többséggel. Elnöke Szakály Gábor (Fidesz) lett, tagjai Marton Zsolt (Fidesz), Molnár Miklós (Pro Savaria), Nemény András (MSZP) és Feiszt György (SZDSZ). A bizottság többször is ülésezett Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 , minden egyes alkalommal megállapították, hogy a hivatalos kérés ellenére nem kapták meg a kért dokumentációt a polgármestertől. A városvezetés viszont azzal érvelt, hogy a város hivatalos honlapjára töltik fel az anyagokat, ezzel biztosítva a teljes nyilvánosságot.

Nemény András sajtótájékoztatója
Nemény András sajtót tájékoztat
Tóth Ákos

A feltöltés azonban késett, a honlapon még most sem teljes az anyag, igaz, már csak a korábbi évek néhány dokumetuma hiányzik. A valószínű politikai okokról korábban ezt írtuk Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 : „A jobboldal arra célozgatott, hogy időhúzásról van szó, amire azért van szükség, mert most is készülnek a szakértői anyagok. Vagyis: teljesítés nélkül fizették ki a megbízási díjat, most aztán gyorsan igazolni akarják ezt, így utólag. A baloldal kommunikációjában pedig az volt benne, hogy ha az anyagok nem a teljes nyilvánosság elé kerülnek, akkor a másik oldal szemezgethet belőlük, úgy alakítva a dolgot, hogy találjanak kifogásolnivalót.”

A bizottsági többség júniusban aztán úgy határozott Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság 2010. June 21. 13:38 , hogy feljelentést tesz ismeretlen személy ellen, közérdekű adatokkal való viszaélés és hítlen kezelés gyanójával. A vizsgálat el is kezdődött, a Zala megyei rendőr-főkapitányság folytatja le a nyomozást, úgy tudjuk, a nyomozók már meg is jelentek a városházán.

Akart-e egyáltalán vizsgálódni a bizottság?

A legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen Szakály Gábor befenyegetett - Közgyűlés Szombathelyen, Fidesz nélkül 2010. August 12. 20:57 napirendi pont volt az eseti vizsgálóbizottságok munkájáról szóló tájékoztatás. A jobboldali képviselők nem vettek részt az ülésen, így Nemény András, a bizottság tagja mondta el véleményét, amit ma délelőtti sajtótájékoztatóján meg is ismételt.

Nemény András sajtótájékoztatója
Nemény hiába kérte a feljelentés szövegét
Tóth Ákos

Nemény szerint a bizottság nem végzett érdemi munkát, az MSZP álláspontja szerint ez nem is volt szándékában. Hiszen – mint Nemény mondta – a nyilvánosságra került adatokat vizsgálni lehetett volna, meg lehetett voln határozni a vizsgálat tematikáját, módszertanát, ez viszont nem történt meg.

Hozzátette, a határozatképességet is csak az ő részvételével sikerült biztosítnai, annak ellenére, hogy az elnök két ülést is olyan időpontban hozott össze, amikor parlamenti szavazás volt. (Nemény tavasszal listáról szerzett országgyűlés mandátumot.) Először sikerült is résztvennie az ülésen, másodszor, amikor a feljelentésről döntöttek, már nem.

“A feljelentések ne a várost sújtsák”

Nemény kijelentette, a bizottság elnökének nem volt joga feljelentést tenni, hiszen a bizottságnak a közgyűlés előtt kellett volna beszámolnia. Ráadásul hiába kérte, hogy belenézhessen a feljelentés szövegébe, azt a bizottság elnöke nem küldte el neki. Ezért el is határolják magukat attól, úgy tekintik, hogy a jobboldali tagok magánszemélyként tették a feljelentést.

Erről egyébként – mint megtudtuk – a polgármester értesítette a nyomozó hatóságot is. Nemény szerint ugyanis a szakértők egy része is feljelentést fontolgat, mivel úgy vélik, a jobboldali képviselők kommunikációja sérti a jó hírnévhez való jogukat. Az elhatárolódással az a céljuk, hogy az esetleges szakértői feléjelentés ne a várost, illetve a közgyűlést sújtsa. Hozzátette, egyértelmű politikai és kampánycélja volt a történetnek, ha a bizottság valóban vizsgálódni akart volna, megtehette volna.

A Fidesz titkosítani akar?

A sajtótájékoztatón azért elhangzott néhány megjegyzés az újságírók részéről, például, hogy az adatvédelmi törvény értelmében a polgármesternek 15 napon belül ki kellett volna adnia a kért adatokat. Válasz: a polgármester nem íyg értelmezte a törvényt, a cél a teljes nyilvánosság volt, amit az internetes feltöltéssel akarnak elérni.

Megtudtuk azt is, hogy ha fideszes győzelem lesz az önkormányzatio választásokon, a kiszivárgott hírek szerint arra készülnek, hogy minden gazdasági jellegű infornációt titkosítanak. Vagyis, nem csak a szakértői anyagok, hanem az önkormányzati részvétellel működő cégek infomációi, és még sok egyéb sem lesz nyilvános.

A történet tehát mindenképpen folytatódik, úgy tűnik, csak a választások vetnek véget neki. Vagy így, vagy úgy.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szakály Gábor befenyegetett - Közgyűlés Szombathelyen, Fidesz nélkül

Változnak az idők: a Fidesz és a Pro Savaria képviselői nem jöttek el a közgyűlésre. Ám elküldték Szakályt, aki megfenyegette a testületet.

Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság

Mégpedig közérdekű adatokkal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatósági vizsgálat végéig felfüggesztik a működésüket.

Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás

Megint csak eredménytelenül ülésezett a szombathelyi polgármester szakértőinek tevékenységét vizsgáló bizottság. Megint felszólítják a polgármestert, adja már oda azokat a dokumentumokat. Igaz, most határidőt is szabtak.

Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2.

A szombathelyi közgyűlés délutáni szakasza már viharosabb lett, de a felét kifizetik az Unihall tartozásának, hozzájárultak a Savaria Nagyszálló esetleges felújításához, csökkentették a felügyelőbizottságok és igazgatótanácsok létszámát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra