Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiközösítették a szaléziak a Fidesz-bohóc leleplezőjét

Horváth Bencét és barátját kitiltották azokról a rendezvényekről, amelyeket a rend szombathelyi fiataloknak szervez.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horváth Bence február 22-én, szombaton délelőtt tudta meg, hogy soha többé nem látogathatja szombathelyi Don Bosco Oratórium rendezvényeit. Az ukázt - elmondása szerint - Csány Péter, a Szent Kvirin Szalézi plébánia plébánosa, igazgatója közölte vele telefonon, hozzátéve, hogy a határozat azonnal érvénybe lép. Vagyis már a szombat délutáni farsangi összejövetelen sem vehet részt. De vajon mit követett el Bence, hogy ennyire magára haragította a szaléziakat?

Könnyed bohóckeresésnek indult

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Bűne nem volt kicsi: hozzászólást merészelt írni a Ki ez a bohóc? Ki ez a bohóc? 2014. February 16. 10:58 című, február 16-án megjelent cikkünkhöz. Az írásban azt kérdeztük, ki lehet az, aki bohóc jelmezben feltűnt - ahogy rendre megtörténik ez a demokratikus ellenzéki pártok kampányrendezvényein szerte az országban - egy szombathelyi baloldali fórumon az ellentüntetők soraiban. Sőt, még párbeszédbe is keveredett Nemény Andrással Kónya Péter: Meg lehet állítani a politikai cunamit 2014. February 08. 18:10 , az összefogás szombathelyi képviselőjelöltjével.

Horváth Bence
Kitiltva
Nyugat.hu

Minderről Bencéék konyhájában beszélgetünk. A fiatalember mezőgazdasággal foglalkozik, a falat is traktoros naptár díszíti. Természetes, őszinte ember, akinek az életében fontos szerepet tölt be a vallás, a vallási közösségben végzett munka. Cikkünkhöz kapcsolódó hozzászólásában annyit közölt, hogy ismeri a bohócot, s alkalomadtán a megnevezésétől sem zárkózna el.

Ő is azt mondja, amire keresésünk során mi is rájöttünk, hogy a jelmezes valószínűleg egy H. László nevű fiatalember.

Minderről a február 22-én megjelent, A jelek szerint megtaláltuk a Fidesz bohócát A jelek szerint megtaláltuk a Fidesz szhelyi bohócát 2014. February 22. 08:23 című cikkünkben számoltunk be, megemlítve azt is, hogy a közismerten Fidesz-szimpatizáns fiatalember egy katolikus közösség aktív tagja, s hogy részt vesz a szombathelyi önkormányzat szociális és családügyi bizottságának munkájában is.

A szaléziak vezetője azonnal lépett

Cikkünk megjelenésének délelőttjén már csörgött is Bence telefonja. Ekkor zajlott le Csány Péter plébánossal a már említett beszélgetés. Bence annyit még hozzátesz, hogy a plébános nem kertelt, azt is szinte kérdés nélkül a tudomására hozta, hogy miért voksoltak a szaléziak a súlyos ítélet mellett.

Azért, mert biztosak voltak abban, hogy H. László lebukását csakis Horváth Bence árulása , tehát az első cikkhez írt hozzászólása okozta. Azt pedig gyerekjáték volt kitalálniuk, hogy a hozzászóló nem lehet más, mint ő, hiszen választott felhasználónevét már régről ismerték a szaléziak.

Miért szólt bele a politikai ügybe az egyház?

De vajon miért a szaléziak büntették meg Horváth Bencét? Miért ártották bele magukat a tisztán politikai jellegű bohóc-ügybe? Egyáltalán mi közük van H. Lászlóhoz és Horváth Bencéhez, és fordítva? S vajon honnan ismerte ilyen jól Horváth Bence a bohóc H. Lászlót?

Horváth Bence
Bencével a konyhában
Nyugat.hu

A kérdés egyik felére egyszerű a magyarázat. H. László és Horváth Bence is aktív közreműködője a szaléziak által működtetett, Don Bosco Oratórium nevű szervezetnek, amely gyerekeknek és fiataloknak nyújt különféle lehetőségeket ahhoz, hogy hasznosan töltsék el a szabadidejüket. H. László úgynevezett animátora, Horváth Bence pedig (most már egykori) segítője, mindenese a szervezetnek.

A másik felére talán az a magyarázat, hogy a szombathelyi Szent Kvirin (Szalézi) Plébánia egyházközségi vezetője Ágh Ernő. Fia, Ágh Péter a Fidelitas elnöke, egyben tagja a szombathelyi közgyűlésnek és az Országgyűlésnek is. Ez utóbbi tisztségében a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A szaléziak rendezvényein egy időben gyakran megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki egy interjújában barátjának nevezte Ágh Ernőt. Hende és Ágh Péter is indul Szombathely első, illetve második körzetében a tavaszi országgyűlési választásokon.

Horváth Bence
Sorra érkeznek a fenyegető üzenetek
Nyugat.hu

Bencét láthatóan nagyon lesújtotta a kitiltása, hiszen a mindene volt az önkéntes oratóriumi tevékenység. Azt viszont egyáltalán nem érti, hogy a szaléziak miért avatkoztak bele a bohóc-ügybe, s hogy miért pont ők büntették meg, ráadásul így. Az meg különösen bántja, tette hozzá, hogy az oratórium animátorai szakadatlanul különféle üzenetekkel bombázzák, s - a legenyhébb esetben is - sorozatos megveréssel fenyegetik.

És büntetjük a te felebarátodat is!

Azt gondolhatnánk, hogy itt vége a történetnek, pedig nem így van. Ugyancsak szombaton jutott el hozzánk az az információ, hogy a szaléziak nemcsak Horváth Bencét tiltották ki az oratórium rendezvényeiről, hanem egy másik fiatalembert is. A tizenhat éves fiút maga a feltételezett bohóc, H. László hívta fel telefonon, s közölte vele a kitiltásáról szóló határozatot. Hozzátéve a már szokásosnak mondható záradékot: már az aznapi farsangi mulatságon sem vehet részt.

Állítólag H. László egyáltalán nem volt hajlandó megindokolni a döntést, éppen ezért magának a fiatalembernek sincs fogalma arról, hogy miféle bűnt követhetett el. Ha csak az nem számít megbocsáthatatlan véteknek, hogy ő Horváth Bence egyik legjobb barátja, akivel úgymond mindent együtt csináltak az oratóriumi rendezvényeken.

A szombathelyi szelézi templom
Vágvölgyi Bálint

Hogy mi az oka a bohóc-ügynek és a két fiú vallási életének egymáshoz, ezt egyelőre mi sem tudtuk meg. Mert az ügyről természetesen szerettük volna megkérdezni Csány Pétert is, de nem reagált számtalan telefonhívásunk egyikére sem.

Időközben írásban is elküldtük kérdéseinket Csány Péternek. Várjuk a válaszokat!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A jelek szerint megtaláltuk a Fidesz szhelyi bohócát

Utánajártunk, és tényleg kísérteties a hasonlóság szociális bizottság tagja és a kormánypárt kampányfigurája között.

Ki ez a bohóc?

Ki lehet ő, aki a nemzetért, hazáért, a pártért nem rest bohócjelmezt ölteni? Szombathely népe, Önök tudják?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés