Tudta, hogy Szombathelytől nem messze is kísértetek járnak?

Kísértetekről, jetiről és lápi emberről szóló rejtélyes történetek Magyarországról.

Az embereknek van egy morbid tulajdonsága: szeretünk félni. Nem véletlenül nézünk horrorfilmeket, de szeretjük a rejtélyeket is, éppen ezért keletkeztek a kísértetekről és más rejtélyes lényekről szóló történetek. Magyarországon is akad néhány ilyen kísértethistória, párat összegyüjtöttünk belőlük.

A mátranováki fanyűvő

Egy igazi klasszikus, a magyar jeti (mármint a himalájai, nem a 444.hu videósorozata). Amihez nem kell Nepálba, elég Nógrádig elutaznunk. Mátranovák egy kicsi, 1500 fős község a megye keleti szélén, ami azért került be a hírekbe, mert állítólag itt lakik a fentebb említett magyar jeti.

Mátranovák
Wikipédia

Egy fehér szőrzetű, görnyedt hátú lény, mely az erdőket járja és megcsonkítja a fákat. Kíváncsi természetű, nem bántja az embereket és inkább este bukkan fel. Már a nyolcvanas években is ismerték, de 2011-ben említették csak először írásban.

Amikor pár éve “feltűnt” egy képen, hamar kiderült, hogy átverésről van szó, amit egy, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre járó fotó szakos hallgató talált ki.

Viszont a fanyűvő valóban élt, csak nem jeti volt, hanem egy helyi fafaragó bácsi, aki sajnos ma már nem él. Ő járt görnyedten és ő foglalkozott famunkálással, tehát ez a történet részben igaz.

Hany Istók

A Hanságban 1749-ben állítólag két halász rátalált egy gyerekre, aki a mocsárban élt. Úszóhártyái voltak a kezén, szőrös volt és csak nyers ételt evett, nem kommunikált az emberekkel és nem is kedvelte őket. István névre keresztelték, a hany szó pedig finnugor eredetű kifejezés, ami lápot vagy mocsarat jelent.

A fiú az Esterházyakhoz került, ahol bántották. Egyetlen ember állt ki mellette, egy Juliska vagy Piroska nevű lány. Amikor ő férjhez ment, Istók egy tál békát öntött az asztalra a lakodalmon. Ezek után megszökött és állítólag csak a mocsárban látták egyszer, négy évvel később, de akkor a víz alá bukott.

Hany Istók egy képeslapon
kapuvar.hu

Elvileg a keresztelése be lett jegyezve a kapuvári keresztelési anyakönyvbe, de hogy mennyi igaz a történet többi részéből, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre a helyi folklór része lett és még Jókai Mór is beleírta az egyik művébe.

A siroki szellem

A siroki vár a Mátra keleti részén fekszik. Kompolti Imre tulajdonában volt egy ideig, majd mielőtt meghalt volna, a lányára, Gizellára hagyta. A vörös hajú lány igen szép volt, de nem érdekelte a szerelem, egészen addig, amíg hét vitéz be nem tévedt a várba és az egyikbe mégiscsak beleszeretett.

Siroki vár
Wikipédia

A probléma ott volt, hogy mind a hét vitéz meg akarta szerezni Gizellát, de nyilván csak egyikük lehetett a szerencsés úriember. Elhatározták, párbajjal eldöntik, kié legyen a lány keze. Gizella szerelme meghalt, a lány pedig leszúrta az utolsó vitézt és a mélybe vetette magát.

Állítólag ma is lehet látni, hogy amikor a nap lefelé megy, a lány szelleme leveti magát a várból, majd őt követi a hét vitéz kísértete.

Az Ó-Ebergényi kastélyszálló szelleme

Az utolsó történetünkhöz visszatérünk Vas megye jól ismert vidékére, hogy pontosak legyünk Vasszécsenybe. Itt található az Ó-Ebergényi kastélyszálló, amit elvileg szellemek kísértenek.

Ó-Ebergényi kastélyszálló
vasszecseny.hu

Éjszakai léptek, suttogások, sikolyok és ismeretlen arcok feltűnése az ünnepségi képeken (amikről mindenhol írnak, bár egyet sem találtunk online), ezekről mind léteznek beszámolók, de bizonyítékok nem. Egy titka viszont biztosan van a kastélynak. Kell lennie egy titkos folyosónak, ami a menekülést segítette egykoron, de ezt a mai napig nem találták meg.

A kísértetek léteznek?

Bocsánat, ha ünneprontó vagyok, de kísértetek nincsenek. A tudomány ugyanis a mai napig nem talált bizonyítékot a létezésükre. Bár valamennyi alapja mindegyik történetnek van, semmi nem utal arra, hogy valóban paranormális dolgok történtek volna.

Ugyanakkor sok esetben teljesen érthető, miért terjesztik ezeket az emberek. Vegyük például a fanyűvőt. Mátranovákról alapjáraton kevés ember hallott az országban, egészen addig, amíg ez a mendemonda el nem terjedt. Ekkor felkapta a község nevét a média és sokakat elkezdett érdekelni a mátranováki fanyűvő. A kísértettörténet így felpörgeti a turizmust, ami jót tesz a településnek. Vagyis egy ötletes marketingfogás, amivel mindenki jól jár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?